WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψευδάργυρος: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς μεγαλώνουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαΐου 2023

Ψευδάργυρος: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς μεγαλώνουμε
pexels
Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα προβλήματα υγείας. Προκειμένου να περιοριστεί αυτή η αποδυνάμωση, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ανοσία μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε φυτοχημικά και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου Το πρόβλημα επιδεινώνεται επειδή μπορεί να υπάρξει απώλεια της αποτελεσματικότητας της απορρόφησης καθώς γερνάμε. Η έρευνα δείχνει ότι, ειδικά για τους ηλικιωμένους, η διατήρηση επαρκούς κατάστασης ψευδαργύρου μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της πνευμονίας.

Για τους ηλικιωμένους, οι μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, είναι επικίνδυνές, αλλά μπορούν να προληφθούν. Σε μια μελέτη με ηλικιωμένους, εκείνοι με φυσιολογικό ψευδάργυρο ορού είχαν χαμηλότερη συχνότητα πνευμονίας και μισές συνταγές αντιβιοτικών σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό ψευδάργυρο.

Μελέτες που αφορούν ηλικιωμένους που λαμβάνουν συμπληρώματα ψευδάργυρου υποδεικνύουν ότι η βελτίωση της κατάστασης του ψευδαργύρου βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντίσταση στις λοιμώξεις. Σε μια μελέτη του 2007, οι ενήλικες ηλικίας 55 έως 87 ετών είχαν χαμηλότερο ψευδάργυρο στο πλάσμα και υψηλότερους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες.

Οι μισοί από τους ηλικιωμένους έλαβαν συμπληρώματα ψευδαργύρου για 12 μήνες και οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό των αναπνευστικών λοιμώξεων και οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες ήταν χαμηλότεροι στην ομάδα με ψευδάργυρο από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Μια μελέτη του 2016 στο American Journal of Clinical Nutrition έδωσε σε ενήλικες με έλλειψη ψευδαργύρου ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου ή ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα ψευδάργυρου αύξησε τον αριθμό ψευδάργυρου ορού και των Τ κυττάρων.

Αλλά ακόμη και εκείνοι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ψευδαργύρου. Οι ανάγκες σε ψευδάργυρο εκτιμάται ότι είναι περίπου 50 τοις εκατό υψηλότερες για εκείνους που ακολουθούν μια εντελώς φυτική διατροφή λόγω της μειωμένης βιοδιαθεσιμότητας από τα φυτικά τρόφιμα. Μια αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου.

Επιπλέον, άλλα μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ψευδαργύρου. Ο χαλκός ανταγωνίζεται επίσης τον ψευδάργυρο για τη δέσμευση πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα του σώματος.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο

Το σώμα απορροφά πιο εύκολα τις πηγές ζωικής πρωτεΐνης ψευδαργύρου, αλλά σίγουρα μπορείτε να επιτύχετε τη συνιστώμενη πρόσληψη καταναλώνοντας μόνο φυτικές πηγές ψευδαργύρου. με μια τροφή πλούσια σε ψευδάργυρο για να διασφαλιστεί η καλύτερη απορρόφηση.

Κόκκινο κρέας

Εάν τρώτε κρέας, το βοδινό κρέας είναι ξεκάθαρος νικητής όταν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει 5,2 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου. Μια χοιρινή μπριζόλα παρέχει μικρότερη ποσότητα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή με 1,9 χιλιοστόγραμμα.

Πουλερικά

Το πιο σκούρο κρέας, όπως οι μηροί, παρέχει περισσότερο ψευδάργυρο από το λευκό στήθος κοτόπουλου. Υπάρχουν 2,4 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου στους μαγειρεμένους μηρούς κοτόπουλου και 2,6 χιλιοστόγραμμα στους μηρούς της μαγειρεμένης γαλοπούλας.

Τόφου

Εκτός από μια αξιόπιστη φυτική πηγή πρωτεΐνης, το τόφου προσφέρει επίσης ψευδάργυρο. Μια μερίδα (100 γραμμάρια) τόφου έχει 1,1 χιλιοστόγραμμα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν 2,2 χιλιοστόγραμμα και τα κάσιους περιέχουν 1,6 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου. Μια μερίδα ηλιόσπορων περιέχει 5 χιλιοστόγραμμα και μια μερίδα 3 κουταλιών της σούπας σπόρους κάνναβης περιέχει 3 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.

Φασόλια και όσπρια

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει 1,3 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου και μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια έχει επίσης 1,3 χιλιοστόγραμμα.

Γιαούρτι, γάλα και τυριά

Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν ψευδάργυρο καθώς και ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα περιέχει 1 χιλιοστόγραμμα.

Ολικής αλέσεως

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης έχει 2,3 χιλιοστόγραμμα, ενώ το καστανό ρύζι προσφέρει 1,4 χιλιοστόγραμμα.

Ορισμένα λαχανικά

Αν και τα λαχανικά δεν είναι οι πιο πλούσιες πηγές ψευδαργύρου, ορισμένα παρέχουν υψηλότερη ποσότητα από άλλα. Μισό φλιτζάνι μανιτάρια παρέχει 1 χιλιοστόγραμμα και τα πράσινα μπιζέλια έχουν 0,9 χιλιοστόγραμμα.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς ο ψευδάργυρος ενισχύει την ανοσία

Αν και ο ψευδάργυρος έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα, τα χαρακτηριστικά της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού καθώς μεγαλώνουμε είναι παρόμοια με αυτά της ανεπάρκειας ψευδαργύρου, υπονοώντας ότι η μείωση του ψευδάργυρου θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και για το λόγο αυτό, τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο βαθμό, όπως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, εξαρτώνται από την επαρκή παροχή ψευδαργύρου. Η ανάπτυξη ή η λειτουργία διαφορετικών τύπων ανοσοκυττάρων, όπως μακροφάγων, ουδετερόφιλων, φυσικών φονικών κυττάρων, Τ-λεμφοκυττάρων και Β κυττάρων επηρεάζεται από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου .

Εκτός από το ρόλο του στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ψευδάργυρος μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες, παίζει δομικό ρόλο σταθεροποιώντας τις πρωτεΐνες, ρυθμίζει την έκφραση πολλών γονιδίων και προκαλεί εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Ο ψευδάργυρος απαιτείται επίσης για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και τη έκκριση ινσουλίνης.

Η διατήρηση της κατάστασης του ψευδάργυρου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ζήσετε μια μακρά, πιο υγιεινή ζωή, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ο ψευδάργυρος, σε συνδυασμό με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και μειώνει τον κίνδυνο για πνευμονία και άλλες απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.