Το λίπος είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό. Τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες και είναι όλα απαραίτητα για την υγεία μας. Χρειαζόμαστε λίπος για να λειτουργήσουμε καθώς είναι αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μας μεμβρανών. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας και την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, καθώς και για τη μόνωση και την προστασία των οργάνων μας. Επίσης πολλές ορμόνες και το 60% του εγκεφάλου αποτελείται από λίπος.
Το λίπος δεν σε παχαίνει
Οποιαδήποτε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια. Όμως η σωστή ποσότητα λίπους θα χρησιμοποιηθεί από το σώμα για τις λειτουργίες που αναφέρονται παραπάνω, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβουμε πηγές λίπους στα γεύματά μας.
Το να έχετε ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά αντί για ένα πλήρες, δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στη διαχείριση βάρους: έχει λιγότερες ολικές θερμίδες, αλλά έχει περισσότερα σάκχαρα (σχεδόν διπλάσια κατά μέσο όρο), τα οποία είναι η απλούστερη και η πιο άμεση μορφή ενέργεια για το σώμα μας. Εάν αυτά τα σάκχαρα δεν χρησιμοποιηθούν αμέσως για ενέργεια, θα αποθηκευτούν ως λίπος.
Τα προϊόντα χωρίς λιπαρά μπορούν επίσης να δώσουν τη λανθασμένη ιδέα ότι επειδή δεν περιέχουν λίπος, μπορεί να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό δεν αληθεύει γιατί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλες οι περίσσιες θερμίδες από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά θα μετατραπούν σε λίπος. Από αυτί καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση του βάρους δεν εξαρτάται μόνο από την πρόσληψη λίπους, αλλά από τη σύνθεση των τροφίμων και την ισορροπία μεταξύ των μακροθρεπτικών συστατικών.
Το λίπος προσθέτει γεύση
Τα λίπη στα γεύματα όχι μόνο προσθέτουν γεύση αλλά αυξάνουν και την αίσθηση του κορεσμού. Σε σχέση με το παράδειγμα του γιαουρτιού χωρίς λιπαρά παραπάνω, αυτό θα γίνει αντιληπτό ως λιγότερο χορταστικό από το πλήρες λόγω της έλλειψης λιπαρών. Το λίπος βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του γλυκαιμικού δείκτη (GI) ενός γεύματος και επιβραδύνει τη γαστρική κένωση. Γλυκαιμικός δείκτης σημαίνει πόσο γρήγορα το φαγητό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
Επίσης τα υποκατάστατα με βάση το λίπος είναι απλώς πολύ επεξεργασμένα λίπη, τα οποία γίνονται μεγάλα μόρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία και να εμποδίσουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών μικροθρεπτικών συστατικών από ένα γεύμα. Η συνεχής πρόσληψη αυτών των ειδών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου μας και δυνητικά να οδηγήσει σε συμπτώματα τύπου συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή σε κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια
Υπάρχουν μεγάλες «οικογένειες» λιπών: ακόρεστα, πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και trans/υδρογονωμένα λίπη. Ενώ τα trans/υδρογονωμένα λίπη είναι πολύ επεξεργασμένα και μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση λίπους, όλα τα άλλα λίπη είναι απαραίτητα. Τα διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικά ποσοστά όλων αυτών των ειδών λιπών, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για διάφορες λειτουργίες.
Τα μονοακόρεστα λίπη όπως αυτά στο ελαιόλαδο και τα πολυακόρεστα λίπη όπως τα ωμέγα-3 στα λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, ενώ τα κορεσμένα λίπη όπως η χοληστερόλη χρειάζονται για την παραγωγή ορμονών.
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) συνιστά ότι το 15%-30% της ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από λίπη, κατά προτίμηση μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, από πηγές όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια.
Ως διαιτολόγος, πιστεύω ότι είναι εντάξει να απολαμβάνετε προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος, την παχυσαρκία ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, είναι καλύτερο να μειώσετε τη συνολική ποσότητα λίπους που προσλαμβάνετε παρά να επιλέγετε μόνο προϊόντα χωρίς λιπαρά, πιστεύοντας ότι αυτά είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.