WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου έχει έλλειψη βιταμίνης D


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαΐου 2023

4 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σου έχει έλλειψη βιταμίνης D
pexels
Περίπου το 75% των σκύλων διαγιγνώσκεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι σημαντική για τη ρύθμιση της απορρόφησης και της κατακράτησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, που τελικά κρατά τα οστά δυνατά. Η βιταμίνη D έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, βοηθά στον έλεγχο των λοιμώξεων και επίσης μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Και παρόλο που πολλοί νομίζουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, κάνουν λάθος, αφού υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η ανεπάρκεια μπορεί να έχει επίδραση στην πρόοδο της υγείας του σκύλου. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα κύρια σημάδια που δείχνουν οτι σκύλος σας μπορεί να έχει έλλειψη βιταμίνης D.

Αλλεργίες / δυσανεξίες

Οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται κυρίως με αναπνευστικές αλλεργίες, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με διατροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.

Ο λόγος που η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τους πνεύμονες, οι οποίοι παρουσιάζονται ως αναπνευστικές αλλεργίες, είναι επειδή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των πνευμόνων και τη συντήρηση.

Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης στην ανοσορύθμιση. Όπως γνωρίζουμε, οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συχνά χρειάζεται αναδιαμόρφωση για να ξεπεράσει τις δυσανεξίες. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί σε αλλεργίες και δυσανεξίες.

Jenny.Gr
pexels

Απώλεια τρίχας

Η τριχόπτωση είναι σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην τριχόπτωση είναι η φλεγμονή. Η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να προκαλέσει απώλεια τρίχας και η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο και στη μείωση της τριχόπτωσης.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων, μέρος του κύκλου των ωοθυλακίων. Εάν η διαφοροποίηση αυτών των κυττάρων είναι κακή και οι ποσότητες τους δεν μπορούν να αυξηθούν γρήγορα λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D, η ανάπτυξη της τρίχας θα παραμείνει αργή ή θα σταματήσει.

Αρκετές αυτοάνοσες διαταραχές έχουν συνδεθεί με χαμηλή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια τρίχας. Όσα σκυλιά έχουν έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να υποφέρουν από ανεπαρκώς διαμορφωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και υπερβολική φλεγμονή στο σώμα, επομένως μπορεί να υποφέρουν από ήπια ή υπερβολική τριχόπτωση.

Σκελετικός πόνος και αδυναμία

Στον κτηνιατρικό κόσμο, όταν υπάρχει σκελετικός πόνος και αδυναμία, χωρίς ορατή αιτία, θεωρείται «μη ειδικός» μυοσκελετικός πόνος. Τα κατοικίδια που υποφέρουν με μη ειδικό μυοσκελετικό πόνο μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο σκελετικός πόνος μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε μέρος του σκύλου, είτε είναι στη σπονδυλική στήλη, στο πόδι, στα πλευρά ή σε άλλα οστά και αρθρώσεις του σώματος.

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της βιταμίνης D στον ορό αίματος των σκύλων που υποφέρουν από σκελετικό πόνο, μειώνει σημαντικά τον πόνο και την αδυναμία που βιώνουν.

Καθώς ένας από τους κύριους ρόλους που διαδραματίζει η βιταμίνη D είναι η ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σκελετικό σύστημα, εάν αυτό καταστέλλεται και η αναλογία μεταξύ ασβεστίου και φωσφόρου είναι εκτός ισορροπίας, τα οστά θα γίνουν αδύναμα και θα σπάσουν εύκολα.

Μυϊκή αδυναμία

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί σε πολλές περιπτώσεις, με μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια κατάρρευσης. Η σοβαρότητα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των σκύλων.

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από έλλειψη βιταμίνης D επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.