WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ένας πλήρης οδηγός για να μειώσεις τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιουνίου 2023

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ένας πλήρης οδηγός για να μειώσεις τα συμπτώματα
pexels
Οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), είναι μια κατάσταση που επηρεάζει δυσμενώς τις αναπαραγωγικές ορμόνες μιας γυναίκας. Όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Σημεία και συμπτώματα PCOS

  • Ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους

  • Υπογονιμότητα

  • Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα

  • Απώλεια μαλλιών

  • Λιπαρό δέρμα με τάση ακμής

  • Αλλαγές στη χρωστική του δέρματος

  • Συχνές αλλαγές διάθεσης

  • Πυελικός πόνος

  • Αύξηση βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση

Ο γιατρός σας θα σας κάνει κάποιες εξετάσεις για να καθορίσει εάν έχετε PCOS. Και εάν έχετε διαγνωστεί με την πάθηση, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και να συνεχίσετε να ζείτε μια φυσιολογική ζωή.

Γιατί η διατροφή έχει σημασία

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια κατάσταση που προκαλεί ορμονική ανισορροπία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Όμως τα συμπτώματα κάθε γυναίκας είναι μοναδικά. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του σακχάρου στο αίμα, της ινσουλίνης και του PCOS.

Πιο συγκεκριμένα το PCOS μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων (ανδρική ορμόνη). Και τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων θέτουν τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη τύπου 2 . Οι γυναίκες με PCOS μπορεί επίσης να εμφανίσουν επίμονη ακμή.

Έτσι λοιπόν η ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών σας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και τη βελτίωση των προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με το PCOS. Μπορείτε να ελέγξτε τα επίπεδα ορμονών καταναλώνοντας θρεπτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και εξαλείφοντας τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα που σχετίζονται με το PCOS.

Επίσης η μέτρια απώλεια βάρους (5-10%) μέσω της άσκησης και μιας συγκεκριμένης δίαιτας PCOS μπορεί να ανακουφίσει τα κοινά συμπτώματα.

Γεγονότα που πρέπει να θυμάστε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η κύρια αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας

Το PCOS είναι η νούμερο ένα πάθηση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, με περισσότερες από 1 στις 5 να υποφέρουν από τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ο επιπολασμός της υπογονιμότητας σε γυναίκες με PCOS κυμαίνεται μεταξύ 70-80%.

Το PCOS κάνει τα επίπεδα των ορμονών να γίνονται ακανόνιστα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις γυναίκες να μείνουν έγκυες. Το PCOS μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.

Δεν υπάρχουν γνωστές αιτίες PCOS

Έρευνες υποδηλώνουν ότι το PCOS μπορεί να προκληθεί τόσο από γενετικές αιτίες όσο και από περιβαλλοντικά αίτια. Όμως πιστεύεται ότι προκαλείται από μία ή περισσότερες γονιδιακές μεταλλάξεις και είναι κληρονομικό. Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις όπως η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε PCOS.

Το PCOS μπορεί να διαγνωστεί χωρίς την παρουσία κύστεων στις ωοθήκες

Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, υπερήχους και μια ανάλυση συμπτωμάτων για τη διάγνωση του PCOS. Αν και το PCOS σημαίνει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πολλοί επαγγελματίες εργάζονται για να αλλάξουν την ορολογία, γιατί οι γυναίκες μπορούν να διαγνωστούν με ή χωρίς την παρουσία κύστεων στις ωοθήκες. Λόγω της πολυπλοκότητας και της άγνωστης αιτίας, οι γιατροί θα διαγνώσουν έναν ασθενή εάν εμφανίσει συνδυασμό ενός ή περισσότερων συμπτωμάτων που συνήθως σχετίζονται με την πάθηση.

Η παχυσαρκία συσχετίζεται με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Εκτός από την ορμονική ανισορροπία, οι γυναίκες με PCOS εμφανίζουν έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μεταφέρει τη ζάχαρη (γλυκόζη) από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα για ενέργεια. Οι γυναίκες με έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη λόγω PCOS δεν είναι σε θέση να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε ενέργεια, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν αύξηση της παραγωγής ανδρογόνων και αύξηση της όρεξης, προκαλώντας αύξηση βάρους. Ωστόσο, είναι πολύ εφικτό να χάσετε βάρος εάν έχετε PCOS.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν PCOS. Και αυτό γιατί οι γυναίκες που επιτυγχάνουν απώλεια βάρους μόλις 5-10% του σωματικού τους βάρους παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα ποσοστά ωορρηξίας.

Jenny.Gr
pexels

Τα βασικά μιας διατροφής για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Είναι σημαντικό να επισημάνω πως οι συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την παρουσία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.

Επιλέξτε υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και πλούσιους σε φυτικές ίνες

Εάν έχετε PCOS είναι πιο πιθανό να διαγνωστείτε με διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν PCOS. Γι αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνετε υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε να βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας σε μια ουδέτερη, ομοιοστατική κατάσταση. Επίσης η ισορροπημένη διατροφή επιτρέπει στην ινσουλίνη να λειτουργεί σωστά, φέρνοντας γλυκόζη στα κύτταρα σας για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματός σας, μειώνοντας τελικά την παραγωγή ανδρογόνων και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα PCOS .

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα και τακτικές ώρες γευμάτων

Μην παραλείπετε γεύματα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, οδηγώντας σε λαχτάρα για φαγητό και υπερβολική τέρψη. Η τήρηση μιας ρουτίνας θα επιτρέψει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να σταθεροποιηθούν. Το σταθερό σάκχαρο στο αίμα βοηθά στη σωστή παραγωγή ανδρογόνων στο σώμα σας, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, βιταμίνη Β, ιώδιο, σελήνιο και μαγνήσιο θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το PCOS.

Βιταμίνες και μέταλλα σημαντικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του PCOS

  • Βιταμίνη D: Σολομός, αυγά, μανιτάρια, εμπλουτισμένο γάλα

  • Βιταμίνη Β8: Τόνος, αμύγδαλα, μελιτζάνες, φράουλες, καλαμπόκι, πορτοκάλια, φασόλια

  • Ιώδιο: Αυγά, στήθος γαλοπούλας, αλάτι Ιμαλαΐων, σολομός, γιαούρτι

  • Σελήνιο: Τόνος, σολομός, χοιρινό, ενισχυμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλοπούλα, αυγά, τυρί κότατζ, σπανάκι

  • Μαγνήσιο: Αβοκάντο, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες

Jenny.Gr
pexels

Πολλοί δοκιμάζουν δίαιτες της μόδας για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του PCOS. Θα έπρεπε όμως;

Τα άτομα που υποφέρουν από φλεγμονή που προκαλείται από λακτόζη, γλουτένη ή σόγια θα βρουν πλεονεκτήματα από το να ακολουθούν δίαιτες PCOS χωρίς γαλακτοκομικά , χωρίς γλουτένη ή χωρίς σόγια. Ωστόσο, όσον αφορά τη διαροφή, δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τον περιορισμό ή την αποφυγή ολόκληρων ομάδων τροφίμων ή συγκεκριμένων ειδών για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Γνωρίζουμε ότι για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του PCOS, βοηθάει να χάσετε 5-10% του σωματικού σας βάρους και να ασκείστε τακτικά. Επίσης η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι βασική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα θα βοηθήσει στη θεραπεία του σώματός σας από μέσα προς τα έξω.

Τέλος, ακόμη και οι γυναίκες που θεωρούνται κανονικού βάρους έχουν ίσες πιθανότητες να αναπτύξουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το PCOS, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις , υπέρταση, στειρότητα και διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταναλώνετε μια διατροφή υψηλής ποιότητας για να υποστηρίξετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την ορμονική ισορροπία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.