WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να σταματήσεις την υπερφαγία


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Μαΐου 2023

3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να σταματήσεις την υπερφαγία
Κατά καιρό διαβάζω πολλές συμβουλές για το πώς να σταματήσει κάποιος την υπερφαγία. Και οι περισσότερες προέρχονται από άτομα που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και διαδικτυακούς ιστότοπους υγείας.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο να σας πω μερικές από τις χειρότερες συμβουλές για τη διακοπή της υπερφαγίας που έχω συναντήσει. Θα εξηγήσω γιατί πρέπει να τις αγνοήσετε και πώς να το πετύχετε. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό το άρθρο θα σας δώσει λίγη ηρεμία και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Το πιο σημαντικό είναι πώς νιώθεις. Αν νιώθεις υπέροχα με το φαγητό και το σώμα σου, μου αρκεί.

3 από τις χειρότερες συμβουλές για να σταματήσετε την υπερφαγία

Σταματήστε να τρώτε ζάχαρη

Ίσως να σκέφτεστε, «ακούγεται καλή ιδέα». Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας όσο αφορά τα γλυκά, οπότε πρέπει να τα κόψετε. Εξάλλου εάν δεν έχετε λιχουδιές στο σπίτι, δεν μπορείτε και να τις τρώτε. Σωστά; Κι όμως είναι μια λανθασμένη συμβουλή.

Το να σταματήσετε εντελώς τη ζάχαρη τελικά σημαίνει ότι ενισχύετε το μήνυμα οτι δεν έχετε αυτοέλεγχο, με αποτέλεσμα να τη σκέφτεστε περισσότερο.

Μπορεί να σκέφτεστε, «Πρέπει να μείνω μακριά από τη ζάχαρη γιατί είμαι εθισμένος στη ζάχαρη και δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Έχω δοκιμάσει τόσες φορές». Θέλω να ξέρετε ότι δεν έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα και ότι δεν είστε εθισμένοι. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πιθανώς οι τροφές που αναζητάτε περισσότερο γιατί:

  • Είναι φαγητά που καταναλώσατε στο παρελθόν - τα έχετε ορίσει ως το αγαπημένο σας φαγητό

  • Είναι πιθανώς τροφές που θεωρείτε «κακές».

  • Έχουν ωραία γεύση. Είναι φυσικό να θέλετε περισσότερο ένα φαγητό με καλή γεύση.

  • Έχετε βάλει τη ζάχαρη σε ένα βάθρο. Αυτές οι τροφές είναι πολύ πιο δελεαστικές από άλλες, επειδή είναι άπιαστες και απολαυστικές.

Ξέρω ότι η πιο κοινή λογική λύση είναι να κόψετε τη ζάχαρη. Αλλά το έχετε δοκιμάσει τόσες φορές. Ακόμα κι αν το κρατήσετε μόνο λίγες ώρες ή μέρες, ο εγκέφαλός σας έχει κάνει μια σύνδεση ότι περιορίζετε αυτό το φαγητό. Η λύση για να αισθάνεστε λιγότερο ανεξέλεγκτοι με τη ζάχαρη είναι να μάθετε να ζείτε με αυτό. Αν τελικά θέλετε να απαλλαγείτε από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, πρέπει να επανασυνδέσετε τη σχέση σας με αυτήν.

Jenny.Gr
pexels

Δοκιμάστε τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία, είναι ουσιαστικά ένα μοτίβο διατροφής όπου πρέπει να τρώτε σε ένα ειδικό χρονικό όριο. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι να τρώτε μόνο μεταξύ 12 μ.μ. και 8 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράθυρο 16 ωρών όπου δεν μπορείτε να φάτε τίποτα.

Όμως όσον αφορά τα στοιχεία για τη διαλείπουσα νηστεία, δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία. Αν έχετε δοκιμάσει τη διαλείπουσα νηστεία, θα ξέρετε ότι ο εγκέφαλός σας σκέφτεται συνεχώς το φαγητό. Γρήγορα αποκτάτε εμμονή με το χρονικό διάστημα που σας επιτρέπεται να φάτε. Και σκέφτεστε πόση ποσότητα φαγητού μπορείτε να χωρέσετε. Με τι μοιάζει αυτό; Ακούγεται κάπως σαν υπερφαγία, σωστά;

  • Πόσο φαγητό μπορώ να φάω;

  • Ποια σχέδια θα ακυρώσω για να μείνω σπίτι και να φάω;

  • Τι φαγητά να φάω τώρα, γιατί δεν θα μπορώ να τα φάω αργότερα;

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε την υπερφαγία, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Γιατί αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι απλά τρώτε περισσότερο στον χρόνο που σας επιτρέπεται να φάτε.

Αν λοιπόν δοκιμάσετε τη διαλειμματική νηστεία και δεν πετύχει- θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε εσείς που έχετε αποτύχει. Η διαλείπουσα νηστεία σας έχει απογοητεύσει.

Πίνετε περισσότερο νερό

Λοιπόν, η ρίζα αυτής της συμβουλής είναι ακριβώς το πρόβλημα. Τα διαδικτυακά φόρουμ συνιστούν να πίνετε νερό για να σταματήσετε να τρώτε τόσο πολύ. Και ίσως λειτουργεί για λίγο, αλλά αυτές οι «ύπουλες» στρατηγικές συνήθως καταρρέουν και σας κάνουν να νιώθετε αρνητικά με τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι έχετε αποτύχει. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Το νερό δεν θα σταματήσει την υπερφαγία, και να γιατί…

Το νερό δεν είναι τροφή (νομίζω ότι το γνωρίζετε ήδη). Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο για να γνωρίζει εάν αυτό που καταναλώνουμε περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Και ποιο δεν έχει κανένα από αυτά τα πράγματα; Το νερό.

Εάν πίνετε νερό με την ελπίδα ότι θα σας βοηθήσει να σταματήσετε την υπερφαγία, να ξέρετε ότι δεν λειτουργεί. Πιείτε με κάθε τρόπο νερό ως μέρος της φροντίδας του εαυτού σας. Αλλά δεν θα σταματήσει την υπερκατανάλωση τροφής.

Πώς θα ξέρετε ότι οι συμβουλές που διαβάζετε για την υπερφαγία είναι χρήσιμες ή επιβλαβείς;

Ποιος δίνει τις πληροφορίες; Έχει το άτομο τα προσόντα να δώσει αυτή τη συμβουλή; Είναι διατροφολόγος ή διαιτολόγος ή ψυχολόγος; Αυτά είναι βασικά προσόντα. Τι περαιτέρω εκπαίδευση και εμπειρία έχει;

Γιατί σας δίνουν αυτές τις συμβουλές; Αν προσπαθούν να σας κάνουν να νιώθετε απελπισμένοι, μπορεί απλά να προσπαθούν να σας πουλήσουν την προσέγγισή τους. Να έχετε υπόψη τι ελπίζουν να σας πουλήσουν οι άνθρωποι. Δεν χρειάζεστε άλλη μία δίαιτα της μόδας ή περισσότερους κανόνες. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που φτάσατε σε αυτό το σημείο με την υπερφαγία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.