WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ουρολοιμώξεις: Τα 5 βήματα που βοηθούν στην πρόληψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαΐου 2023

Ουρολοιμώξεις: Τα 5 βήματα που βοηθούν στην πρόληψη
pexels
Οι ουρολοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζουν 150 εκατομμύρια έως 250 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο κοινές λοιμώξεις.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες. Περίπου μία στις δύο γυναίκες θα υποφέρει από οξεία ουρολοίμωξη σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, με τους αριθμούς να αυξάνονται κατά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και να αυξάνονται ξανά με την εμμηνόπαυση με κορύφωση τις γυναίκες άνω των 65 ετών.

Τα περισσότερα συμπτώματα είναι βραχύβια και περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

  • Ανάγκη να ουρήσετε πιο συχνά ή σε σύντομο χρονικό διάστημα

  • Ούρα που φαίνονται θολά

  • Αίμα στα ούρα σας

  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη ή στα πλευρά

Η διάγνωση γίνεται μετά από καλλιέργεια ούρων που εντοπίζει βακτήρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ουρολοιμώξεις είναι βραχύβιες και συνήθως μια σύντομη θεραπεία αντιβιοτικών, η οποία λαμβάνεται για τρεις έως πέντε ημέρες, θα καθαρίσει τις περισσότερες λοιμώξεις. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων, ωστόσο, αυξάνεται και για ορισμένα άτομα, ακόμη και όταν τα συμπτώματα υποχωρούν, το 30% των λοιμώξεων επιστρέφουν εντός έξι μηνών.

Βήματα διατροφής και τρόπου ζωής για πρόληψη

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Λοιπόν, είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε υπόψη εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου, π.χ. στην εμμηνόπαυση. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που επικεντρώνονται στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου ουρολοίμωξης.

Ενυδάτωση

Διατηρήστε την ενυδάτωση για να υποστηρίξετε τη γενική σας υγεία και να αυξήσετε την παραγωγή ούρων για να ξεπλύνετε παθογόνα βακτήρια. Στόχος να πίνετε 2-2,5 λίτρα υγρά την ημέρα.

Υποστηρίξτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Βοηθήστε το σώμα σας να προστατεύεται από λοιμώξεις χτίζοντας ένα ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική εάν θέλετε το σώμα σας να είναι υγιές και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Επομένως, επιλέξτε φυσικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πολύχρωμα και μη επεξεργασμένα ολόκληρα τρόφιμα που θα παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σελήνιο, μεταξύ των πολλά άλλα, για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ο ύπνος αρκετά καλής ποιότητας, που σημαίνει τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα και η διαχείριση του στρες που μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, θα σας βοηθήσουν επίσης να αντιμετωπίσετε τις ουρολοιμώξεις.

Jenny.Gr
pexels

Ισορροπήστε τα βακτήρια του εντέρου σας

Τα παθογόνα βακτήρια που κατοικούν στο έντερό σας μπορούν να μεταφερθούν στο ουροποιητικό σας σύστημα προδιαθέτοντας σας για ουρολοίμωξη. Για να αυξήσετε τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία και ευρεία γκάμα φυτικών τροφών αλλά και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως kimchi, ξινολάχανο και miso, οι οποίες είναι όλα πλούσιες σε ωφέλιμα βακτήρια και υποστηρίζουν ένα ποικίλο και καλά ισορροπημένο μικροβίωμα.

Σωστές συνήθειες της τουαλέτας

Βεβαιωθείτε ότι σκουπίζετε τον κόλπο σας από μπροστά προς τα πίσω όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της εξάπλωσης βακτηρίων από τα κόπρανα στην κολπική οδό, όπου τα βακτήρια μπορεί να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα και αποφύγετε να κρατάτε τα ούρα σας, για να μην δίνετε την ευκαιρία στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Επίσης όταν ουρείτε, βεβαιωθείτε ότι αδειάσατε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας και μην συγκρατείτε τα ούρα σας. Μια άλλη σύσταση είναι να ουρείτε μετά το σεξ για να βοηθήσετε στην αποβολή οποιωνδήποτε βακτηρίων που μπορεί να έχουν εισχωρήσει κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.