Το θέμα είναι ότι θα ήταν πολύ πιο ευχάριστο, αν επιτρέπατε στον εαυτό σας να φάτε αυτό που θέλετε χωρίς να υπάρχει η αυτοκριτική στην εξίσωση. Γιατί η αλήθεια είναι πως εάν φάτε ένα μπισκότο ή το αγαπημένο σας κέικ…. δεν ακυρώνει όλη τη προσπάθεια που έχετε κάνει. Οπότε τι κάνουμε; Απολαμβάνουμε το φαγητό με μέτρο και χωρίς ενοχές.
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να σταματήσετε την υπερφαγία χωρίς περιορισμούς και τα 4 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε
Τι είναι η υπερφαγία;
Η υπερφαγία χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας φαγητού κατά τη διάρκεια σχετικά σύντομης χρονικής περιόδου, καθώς και από την αίσθηση ανεξέλεγκτου του τι και πόση ποσότητα τρώγεται και πότε να σταματήσει.
Άλλα χαρακτηριστικά μιας υπερφαγίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Τρώτε πολύ γρήγορα,
- Τρώτε ανεξάρτητα από τα σημάδια πείνας
- Τρώτε μόνοι λόγω αμηχανίας για το είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε
- Έχετε αισθήματα ενοχής, άγχους ή/και κατάθλιψης σχετικά με το σώμα και το φαγητό σας
Η «υπερφαγία» δεν είναι το ίδιο με την διαταραχή υπερφαγίας. Η «υπερφαγία» μπορεί να οριστεί ως το να τρώτε πέρα από το ανώτερο επίπεδο της πληρότητάς σας σε πιο συνεπή βάση. Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να τρώνε πολυ περιστασιακά.
Η διαταραχή υπερφαγίας είναι μια κλινική διατροφική διαταραχή και χαρακτηρίζεται ως επαναλαμβανόμενα συμβάντα υπερφαγίας.
Τεστ διαταραχής υπερφαγίας
: Η διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να διαγνωστεί μόνο από γιατρό, εγγεγραμμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε διαταραχή υπερφαγίας, επικοινωνήστε και ζητήστε βοήθεια .Πώς να σταματήσετε την υπερφαγία
Σταματήστε να βάζετε ταμπέλες στις τροφές όπως «καλές» και «κακές»
Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να φάει. Εάν περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα ή πείτε στον εαυτό σας ότι «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να τρώτε ορισμένα τρόφιμα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμμονική σκέψη για το φαγητό και αισθήματα στέρησης, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη λαχτάρα και τελικά την υπερφαγία.
Κάντε ειρήνη με το φαγητό σας επιτρέποντας στον εαυτό σας να φάει αυτό που πραγματικά θέλετε να φάτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε αφαιρώντας τις ταμπέλες «καλά» ή «κακά» που βάζετε στα τρόφιμα. Αυτό θα σταματήσει να την αυτοκριτική που κάνετε επειδή καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα και θα ξεκινήσετε να απολαμβάνετε το φαγητό.
Η πρώτη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων είναι ότι δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν ποτέ να τρώνε και δεν θα καταφέρουν να ελέγξουν τον εαυτό τους γύρω από το φαγητό.
Λοιπόν, ευτυχώς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την υπερφαγία και να αποκτήσετε καλύτερη σχέση με το φαγητό.
Ξεκινήστε να είστε περισσότερο καχύποπτοι
Από πού αντλήσατε αυτές τις πληροφορίες; Πώς ξέρετε ότι είναι αλήθεια; Είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να αξιολογήσετε τις πληροφορίες που έχετε λάβει.
Ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας από πού ακούσατε ότι ορισμένα τρόφιμα «δεν επιτρέπονται». Επαναξιολογήστε και επαναδιατυπώστε τις αρνητικές σκέψεις, πεποιθήσεις και κανόνες σχετικά με το φαγητό και το σώμα σας που έχει βάλει στο μυαλό σας η διατροφική κουλτούρα, όπως: «Το να τρώτε μετά τις 7 το βράδυ θα σας κάνει να κερδίσετε βάρος» ή «η γλουτένη είναι κακή για εσάς;».
Επίσης αντί να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «πρέπει», «δεν πρέπει» μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με «μπορώ», «μπορεί» και «είναι εντάξει». Για παράδειγμα, «Μπορώ να φάω οποιοδήποτε φαγητό μου αρέσει» ή «Είναι εντάξει να φάω ζυμαρικά και ψωμί ». Αυτή η αλλαγή θα σας επιτρέψει να κάνετε διατροφικές επιλογές με βάση τα εσωτερικά σας σημάδια πείνας και ικανοποίησης.
Ακολουθήστε τα σημάδια της πείνας
Το σώμα σας θέλει συνέπεια. Θέλει να ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί να φάτε όταν πεινάτε. Εάν αρνηθείτε ή αγνοήσετε τα σωματικά σημάδια πείνας, μπορεί μπορεί να αισθανθείτε ανεξέλεγκτα πεινασμένοι και να πιάσετε τον εαυτό σας να τρώει χωρίς μέτρο.
Ο περιορισμός προκαλεί υπερφαγία που συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής ή ντροπής, τα οποία στη συνέχεια οδηγούν σε περισσότερους περιορισμούς…και ο κύκλος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται.
Μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε την πείνα σας χρησιμοποιώντας την κλίμακα πείνας για να επανασυνδεθείτε με τα εσωτερικά σας σημάδια πληρότητας. Εάν ακολουθείτε τα σημάδια της πείνα, μπορείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε τη σχέση σας με το σώμα σας και αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε την υπερφαγία.
Βρείτε τον παράγοντα ικανοποίησης
Το φαγητό δεν είναι μόνο για λειτουργικούς λόγους – τρώμε και για ευχαρίστηση και χαρά. Μην υποτιμάτε την ομορφιά του να νιώθετε ικανοποιημένοι όταν καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα.
Σκεφτείτε αυτό – όταν δεν επιτρέψατε στον εαυτό σας να φάει σοκολάτα (για παράδειγμα) –φάγατε σοκολάτα με την πρώτη ευκαιρία που σας δόθηκε.
Αλλά πώς θα σας φαινόταν αν επιτρέπατε στον εαυτό σας να φάει όποια σοκολάτα θέλετε και να αρχίσετε να μαθαίνετε τι σας κάνει να την αγαπάτε; Η γεύση, η αίσθηση στο στόμα, η υφή κ.λπ.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.