WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις ένα φυτικό ρόφημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουνίου 2023

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις ένα φυτικό ρόφημα
pexels
Υπάρχει τεράστιος όγκος κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα φυτικά ροφήματα, που οδηγεί σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξουμε το αγελαδινό γάλα σε ρόφημα φυτικής προέλευσης, καθώς και ποια να επιλέξουμε

Σήμερα, πολλοί από εμάς υιοθετούμε πιο φυτικά διατροφικά μοτίβα, είτε ακολουθούμε 100% φυτική διατροφή είτε εισάγοντας πράγματα όπως «Δευτέρες χωρίς κρέας». Η στροφή προς τα φυτικά ροφήματα μπορεί να είναι μέρος αυτής της αλλαγής, καθώς περισσότεροι από 1 στους 3 από εμάς συμπεριλαμβάνουν πλέον φυτικά ροφήματα στις αγορές μας. Και αυτό φαίνεται να οφείλεται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών λόγων, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, ηθικούς λόγους, όπως ο βιγκανισμός, προτεραιότητες υγείας και βιωσιμότητας.

Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι, γενικά, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα σε σχέση με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Η στροφή προς την αυξημένη παραγωγή φυτών για την άμεση κατανάλωσή τους, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς/σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και για τη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ένα τέταρτο έως το ένα πέμπτο όλων των παγκόσμιων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων οφείλονται στη μη ισορροπημένη διατροφή, η οποία γενικά δεν περιλαμβάνει τόσα φυτά, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ και σαλάμι και ροφήματα με ζάχαρη .

Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, τα γαλακτοκομικά ή/και τα εναλλακτικά προϊόντα παραμένουν μέρος των συστάσεων για μια υγιεινή διατροφή. Τα φυτικά ροφήματα μπορούν να είναι μια εύκολη εναλλακτική για πολλούς ανθρώπους , επομένως είναι σημαντικό να εξετάσετε το διατροφικό τους προφίλ.

Τι να προσέξετε εάν επιλέξετε ένα φυτικό ρόφημα;

Λίπη

Με εξαίρεση τα ροφήματα καρύδας, πολλές εναλλακτικές με βάση τα φυτά είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά. Το κραμβέλαιο και το ηλιέλαιο είναι δημοφιλείς προσθήκες σε ροφήματα φυτικής προέλευσης, εισάγοντας μια σειρά διαφορετικών επιπέδων λίπους, παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα. Το κραμβέλαιο έχει υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών και ωμέγα-3 και είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά.

Βιταμίνες και μέταλλα (μικροθρεπτικά συστατικά)

Τα περισσότερα ροφήματα φυτικής προέλευσης είναι ενισχυμένα, συνήθως με βιταμίνες B 2 , B 12 και D και με το μεταλλικό ασβέστιο. Όμως η «βιοδιαθεσιμότητα» αυτών των θρεπτικών συστατικών, το πόσο αποτελεσματικά απορροφώνται και πόσο διαθέσιμα είναι για χρήση από τον οργανισμό, εξακολουθεί να μελετάται. Ωστόσο, η έρευνα προσφέρει σημαντική υποστήριξη για τη βιοδιαθεσιμότητα πρόσθετων βιταμινών και μετάλλων στα φυτικά ποτά.

Η αξία των εμπλουτισμένων τροφίμων αναγνωρίζεται ευρέως για την ικανοποίηση των συνιστώμενων προσλήψεων βασικών μικροθρεπτικών συστατικών για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν (ή να χρειαστεί να) να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες - για παράδειγμα όταν μετριάζουν τα γαλακτοκομικά και μειώνουν το κόκκινο κρέας. Ωστόσο είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες για να ενημερώνεστε για την επιλογή σας.

Φυτικές ίνες

Πολλά ροφήματα φυτικής προέλευσης παρέχουν πηγή διαιτητικών ινών, γι' αυτό να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε. Το να μπορείτε να «πίνετε τις ίνες σας» είναι ένα πραγματικό μπόνους, όταν τόσοι πολλοί από εμάς δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών.

Jenny.Gr
pexels

Πρωτεΐνη

Ενώ πολλά ροφήματα φυτικής προέλευσης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το αγελαδινό γάλα, προσφέρουν μια σειρά περιεκτικοτήτων σε πρωτεΐνη, με το υψηλότερο να είναι τα ροφήματα σόγιας και μπιζελιού. Για εκείνους που ακολουθούν μια ισορροπημένη, ποικίλη διατροφή, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές τους ανάγκες, η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν είναι συνήθως πρόβλημα, καθώς γενικά λαμβάνουμε περισσότερη πρωτεΐνη από όση χρειαζόμαστε. Επιπλέον, θα βρείτε πρωτεΐνη σε πολλά τρόφιμα, όπως τόφου, φασόλια και φακές, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.

Τέλος, η USA’s Academy of Nutrition and Dietetics επισημαίνει πως οι φυτικές δίαιτες μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία και για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Με την αύξηση των προϊόντων φυτικής προέλευσης στην αγορά, εάν σκέφτεστε να στραφείτε σε πιο φυτικές επιλογές, ρίξτε μια ματιά στο Ενημερωτικό Δελτίο Τροφίμων της BDA, που εξετάζει πώς οι φυτικές δίαιτες μπορούν να υποστηρίξουν την υγιεινή ζωή σε κάθε ηλικία και στάδιο ζωής .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.