WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 απλές συνήθειες που θα κρατήσουν τα οστά σου γερά


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιουνίου 2023

3 απλές συνήθειες που θα κρατήσουν τα οστά σου γερά
pexels
Στήριξε την υγεία των οστών σου και δες πώς να αποτρέψεις την οστεοπόρωση και τους τραυματισμούς, καθώς μεγαλώνεις

Τα οστά μας παίζουν ζωτικό ρόλο σε κάθε κίνηση που κάνουμε, ωστόσο πολλοί από εμάς δίνουμε λίγη προσοχή σε αυτά - μέχρι να πάει κάτι στραβά. Αλλά η προσπάθεια διατήρησης της καλής οστικής πυκνότητας είναι σημαντική καθώς μεγαλώνουμε. Θα αποτρέψει ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Θα αποτρέψει τον τραυματισμό. Θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να είστε δραστήριοι, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τη φόρμα σας, να τη βελτιώσετε, να χάσετε βάρος ή εάν θέλετε να κάνετε περισσότερες σωματικές δραστηριότητες.

Όμως τα εύθραυστα οστά, καθώς μεγαλώνετε, μπορούν να επιβαρύνουν αρνητικά τον τρόπο ζωής σας και το τι μπορείτε να κάνετε με το σώμα σας. Για να μην έχετε πόνο και τραυματισμό, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τη δύναμη των οστών σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την υγεία των οστών μας και να τα αποτρέψουμε από την επιδείνωση με την ηλικία. Αυτές οι πρακτικές του τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά.

Άσκηση

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ενσωματώνετε την κίνηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό μπορεί να είναι χαλαρής έντασης άσκηση όπως περπάτημα, πεζοπορία, τζόκινγκ ή ασκήσεις υψηλής έντασης όπως τένις, χορός.

Στάση του σώματος

Η καλή στάση είναι κρίσιμη για την καλή υγεία των οστών γιατί επιτρέπει στα οστά, τους τένοντες και τους μύες να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Η κακή στάση μπορεί να δημιουργήσει κακές ευθυγραμμίσεις στο σώμα που μερικές φορές μπορεί να επιβαρύνουν υπερβολικά τα οστά και τους τένοντες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και ακόμη και να επιδεινώσει την οστεοπόρωση

Αν κάθεστε όλη μέρα , το να κάνετε περιοδικά διαλείμματα στάσης είναι το κλειδί. Εάν εργάζεστε στον υπολογιστή σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος και τελικά σε κακή υγεία των οστών. Για αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης είναι σε φυσική θέση και ότι ο λαιμός σας είναι σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη σπονδυλική σας στήλη.

Jenny.Gr
pexels

Διατροφή

Αυτό που τρώτε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Γεμίστε το πιάτο σας με αυτά τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα οστά:

Ασβέστιο

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο για να ενισχύσετε τη δύναμη των οστών σας και να τα βοηθήσετε να συνεχίσουν να αναγεννώνται ... και να επιβραδυνθεί ο εκφυλισμό τους. Γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι ένα από τα κύρια συστατικά των οστών σας. Και ενώ το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα είναι τα αγαπημένα των περισσότερων για να πάρουν ασβέστιο, μπορείτε επίσης να καταναλώσετε φασόλια, ξηρούς καρπούς και χόρτα εάν είστε vegan. Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν: Chia, σουσάμι και παπαρουνόσπορος, κονσερβοποιημένα ψάρια όπως ο σολομός με μαλακά βρώσιμα κόκκαλα, τόφου και πορτοκάλια.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μας βοηθά να απορροφήσουμε το ασβέστιο. Θέλετε αυτό το ασβέστιο που τρώτε να διασπάται και να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από το σώμα. Ο κρόκος του αυγού είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν: σολομό και τόνο, μανιτάρια και τόφου.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους με οστεοπόρωση, ενώ μειώνει τα ποσοστά καταγμάτων σε ηλικιωμένους. Οποιαδήποτε σκούρα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε κρέας όπως το κοτόπουλο και οι χοιρινές μπριζόλες. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν: πράσινα λαχανικά όπως λάχανο, λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο και μαρούλι, αβοκάντο , πράσινα φασόλια και ακτινίδιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.