WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ πριν κοιμηθείς, ειδικά το καλοκαίρι


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουνίου 2023

3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ πριν κοιμηθείς, ειδικά το καλοκαίρι
pexels
Είναι καλοκαίρι, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει και οι μέρες έχουν μεγαλώσει. Αλλά μερικές από τις πιο ευχάριστες στιγμές των καλοκαιρινών μηνών μπορεί να χαλάσουν τον κύκλο του ύπνου σας.

Το καλοκαίρι, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες, είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερο φως, και αυτό επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, το εσωτερικό ρολόι που μας κάνει ενεργούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ομοίως, η ζέστη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε. Ο ύπνος ακολουθεί τον βασικό κύκλο της θερμοκρασίας του σώματός μας και γι αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε καλά εάν το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει τη νύχτα.

Ο πιο ζεστός καιρός και οι μεγαλύτερες μέρες σημαίνουν επίσης περισσότερη διασκέδαση. Οι άνθρωποι είναι συχνά πιο δραστήριοι και κοινωνικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μένουν ξύπνιοι ή έξω αργότερα σε σύγκριση με άλλες εποχές.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές απλές στρατηγικές για να καταπολεμήσετε αυτά τα εμπόδια και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Ας δούμε μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε και πώς να τα αποφύγουμε για να κοιμόμαστε καλύτερα και περισσότερο.

Λάθος #1: Νυχτερινή περιποίηση δέρματος με έντονα φώτα μπάνιου

Δεδομένου ότι έχουμε ήδη αυξημένη έκθεση στο φως του ήλιου από τις μεγαλύτερες μέρες του καλοκαιριού, η πρόσθετη έκθεση στο φως το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ώρες ύπνου.

Το φως αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μια ορμόνη η οποία προκαλεί χημικά την υπνηλία, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και καταστέλλοντας το νευρικό σύστημα.

Είναι λοιπόν καλύτερα να λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης στο φως νωρίτερα την ημέρα και να περιορίζετε την έκθεση το βράδυ από πράγματα όπως εσωτερικά φώτα, λάμπες ή οθόνες. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει αλλαγή της νυχτερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Πολλοί άνθρωποι βγάζουν το μακιγιάζ ή κάνουν μια ρουτίνα περιποίησης ακριβώς πριν τον ύπνο σε αυτόν τον εξαιρετικά φωτεινό καθρέφτη. Όμως η φωτεινότητα των φώτων του μπάνιου κατά διάρκεια της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο σας.

Jenny.Gr
pexels

Λάθος #2: Άσκηση εντός 2-3 ωρών από την ώρα του ύπνου

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας ποικίλλει, αλλά τείνει να είναι υψηλότερη αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυξάνεται μέχρι τις 22:30 περίπου το βράδυ, μετά πέφτει, και όταν πέφτει, αυτό είναι ένα σήμα στον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει μελατονίνη. Το να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι και τα ζεστά εσωτερικά περιβάλλοντα (όπως αυτό το ιδρωμένο ομαδικό γυμναστήριο στο γυμναστήριο) μπορεί να μας κάνει πιο δύσκολο να δροσιστούμε.

Η άσκηση αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και μπορεί να παραμείνει αυξημένη για ώρες μετά το τέλος της προπόνησης. Αν όμως ζεσταίνεστε, δεν λαμβάνετε την απελευθέρωση μελατονίνης και αυτό μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο σας. Αποφύγετε την άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, πιθανώς περίπου δυόμισι έως τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.

Λάθος #3: Πίνετε αλκοόλ ακριβώς πριν πάτε για ύπνο

Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή όπου μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά και έξω περισσότερη ώρα. Η κοινωνική ζωή είναι πιο ζωντανή το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, να τρώμε και να κοινωνικοποιούμαστε λίγο αργότερα. Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι η πιο δημοφιλής εποχή για διακοπές.

Αν και είναι σημαντικό να διασκεδάζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς ορισμένες καλοκαιρινές δραστηριότητες μπορούν να διαταράξουν τη ρουτίνα του ύπνου τους. Μία από αυτές είναι το ποτό αργά το βράδυ. Δεδομένου ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, θα ήταν καλό να μην πίνετε ποτό λίγο πριν κοιμηθείτε. Αν και αυτό αφορά όλες τις εποχές του χρόνου, μερικοί άνθρωποι μπορεί πίνουν αλκοόλ πιο συχνά το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.