WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος παγκοσμίως και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό  


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουνίου 2023

Γιατί ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος παγκοσμίως και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό  
pexels
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσο περισσότερους από τους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι καλό αυτούς τους παράγοντες να τους θεραπεύσετε ή να τους ελέγξετε.

Από το 2005, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό έχουν αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ μια άλλη έκθεση, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικού, αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια «νέα» εγκεφαλικά κάθε χρόνο.

Συνολικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως αναμένεται να υποστεί εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτά είναι αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των εγκεφαλικών;

Ένα εγκεφαλικό - που προκύπτει είτε από απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο είτε από αιμορραγία στον ιστό του εγκεφάλου - μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να τον προδιαθέτουν για εγκεφαλικό.

Γενικά, υπάρχουν «τροποποιήσιμοι» παράγοντες κινδύνου και «μη τροποποιήσιμοι» παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, η γενετική είναι ένας μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με γονίδια που έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά τους, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του εγκεφαλικού με φάρμακα.

Τούτου λεχθέντος, η συντριπτική πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν με φάρμακα, διατροφή και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτοί είναι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προσαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Jenny.Gr
unsplash

Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού

Ενώ η ηλικία παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο. Η συχνότητα της παχυσαρκίας αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και η ποιότητα της διατροφής μας μειώνεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των κινδύνων εγκεφαλικού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Αλλά σε αντίθεση με τα γονίδια και την ηλικία, η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες ή μια δίαιτα που περιλαμβάνει τροφές που είναι εξαιρετικά φλεγμονώδεις αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η αλλαγή της διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση του κινδύνου. Θέλουμε να μείνουμε μακριά από την υπερβολή των προφανών πραγμάτων που μπορεί να μας θέσουν σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό, όπως τα fast food και τα σνακ με ζάχαρη.

Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες δίαιτες που συνιστώνται για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι ίσως μια από τις καλύτερες δίαιτες για τη μείωση του κινδύνου των ασθενειών. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να υιοθετήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Εκτός από την διατροφή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν πρόσθετα βήματα για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού:

  • Μην καπνίζετε (ή σταματήστε εάν καπνίζετε)

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

  • Ασκηθείτε τακτικά

  • Παρακολουθείστε την αρτηριακή σας πίεση

  • Παρακολουθήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για τον έλεγχο του διαβήτη

Ο καλύτερος σύμμαχός σας στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η γνώση. Συζητήστε με τον γιατρό σας και διερευνήστε εάν κινδυνεύετε από κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου. Συνεργαστείτε μαζί του και ακολουθήστε το πρόγραμμα που θα σας προτείνει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.