WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες: Πώς επηρεάζουν τον μεταβολισμό και γιατί δεν πρέπει να τις ακολουθείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουνίου 2023

Δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες: Πώς επηρεάζουν τον μεταβολισμό και γιατί δεν πρέπει να τις ακολουθείς
pexels
Ποια είναι η σχέση της δίαιτας και του μεταβολικού ρυθμού;

Όταν βομβαρδιζόμαστε με εικόνες πανέμορφων διασημοτήτων που φαίνεται να χάνουν βάρος πολύ γρήγορα, δεν είναι περίεργο που συχνά μπαίνουμε στον πειρασμό να μειώσουμε τις ήδη χαμηλές θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε μια προσπάθεια να χάσουμε ένα επιπλέον κιλό ή και δύο κάθε εβδομάδα.

Αλλά παραδόξως, αντί αυτό να μας βοηθά να φτάσουμε στο βάρος-στόχο μας πιο γρήγορα, ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων εμποδίζει το σώμα μας να καίει αποτελεσματικά τα ανεπιθύμητα αποθέματα λίπους - και δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι η απώλεια βάρους επιβραδύνεται.

Γιατί η πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων επιβραδύνει την απώλεια βάρους;

Πολύ απλά, το σώμα σας μπαίνει σε «λειτουργία πείνας». Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί ως άμυνα κατά της πείνας, σημαίνει ότι το σώμα γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να αξιοποιεί στο έπακρο τις θερμίδες που παίρνει από το φαγητό και το ποτό.

Έτσι λοιπόν το σώμα αρχίζει να προστατεύει τα αποθέματα λίπους του και να χρησιμοποιεί άπαχο ιστό ή μυ για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτό οδηγεί άμεσα σε απώλεια μυών, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό, έτσι ώστε το σώμα να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες και η απώλεια βάρους επιβραδύνεται. Φυσικά, αυτή είναι η τέλεια λύση εάν βρίσκεστε σε κατάσταση λιμοκτονίας. Αλλά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, δεν θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα κιλά.

Λοιπόν πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνετε για να αποτρέψετε τη λειτουργία λιμοκτονίας;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ενιαία απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Καθώς ο μεταβολισμός του καθενός ποικίλλει, το ίδιο ισχύει και για το σημείο που το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τους μυς για να έχει θερμίδες σε μια κατάσταση «τύπου λιμοκτονίας». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή είναι εξατομικευμένη.

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να μην πέφτετε κάτω από 1.000-1.200 θερμίδες την ημέρα εάν κάνετε δίαιτα. Αξίζει επίσης να έχουμε κατά νου ότι το σώμα δεν «μπαίνει» και «φεύγει» ξαφνικά από τη λειτουργία λιμοκτονίας. Είναι μια σταδιακή διαδικασία - επομένως δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε.

Jenny.Gr
pexels

Ποια είναι η σχέση μμεταξύ μυϊκής μάζας και μεταβολισμού;

Ο μεταβολικός ρυθμός - ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες - καθορίζεται εν μέρει από την ποσότητα μυών που έχουμε. Γενικά, όσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός μας ρυθμός. Όσο λιγότερους μύες έχουμε, τόσο χαμηλότερος είναι ο μεταβολικός μας ρυθμός. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες, που έχουν υψηλό ποσοστό μυών, έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες και γιατί ένας 20χρονος έχει υψηλότερο μεταβολισμό από έναν 70χρονο - και πάλι, έχει περισσότερους μύες.

Τελικά, οι μύες καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες από το λίπος, οπότε όταν χάνουμε μυϊκή μάζα, ο μεταβολικός μας ρυθμός πέφτει και καίμε λιγότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το σώμα χάνει αναλογικά υψηλή ποσότητα μυών με πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και αυτό μπορεί να καταστείλει σημαντικά τον μεταβολισμό έως και 45 τοις εκατό.

Αυτό εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό, ειδικά όταν κάνετε δίαιτα. Και αυτό σημαίνει να μην ακολουθείτε τις δίαιτες της μόδας οι οποίες συστήνουν πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων.

Εκτός όμως από τη διασφάλιση ότι έχετε επαρκείς θερμίδες για να κάψετε λίπος και όχι μύες, είναι επίσης δυνατό να χτίσετε μυϊκή μάζα, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει τον μεταβολισμό. Και ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι, φυσικά, να αυξήσετε την ποσότητα της άσκησης που κάνετε.

Ενώ οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ, το κολύμπι, το γρήγορο περπάτημα, βοηθούν στην τόνωση των μυών και στην καύση λίπους, η προπόνηση δύναμης ή αντίστασης ειδικότερα θα αυξήσει την ποσότητα μυών που έχετε στο σώμα σας. Και αυτά είναι καλά νέα γιατί για κάθε επιπλέον 1 κιλό μυών που έχετε, το σώμα σας χρησιμοποιεί περίπου 50 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Όμως εάν κάνετε συχνά δίαιτες και έχετε περιορίσει σοβαρά την πρόσληψη θερμίδων, είναι πιθανό να έχετε πολύ λιγότερους μύες τώρα σε σύγκριση με την πρώτη φορά που κάνατε δίαιτα. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό ο μεταβολισμός σας να είναι επίσης χαμηλότερος, ώστε να χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ακολουθείτε μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες, χάνετε μυϊκή μάζα καθώς και λίπος. Αλλά όταν το βάρος επανέρχεται, συνήθως ανακτάτε μόνο λίπος. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι πιθανό να πέφτει λίγο κάθε φορά που κάνετε δίαιτα, καθιστώντας ελαφρώς πιο δύσκολο την επόμενη φορά να χάσετε βάρος.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα μυών που έχετε αυξάνοντας την ποσότητα της άσκησης που κάνετε -όπως ανέφερα και παραπάνω. Και αυτό με τη σειρά του θα ανεβάσει τον μεταβολισμό σας, ώστε να μπορείτε να χάσετε βάρος μια τελευταία φορά με μια ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων από ό,τι ίσως είχατε συνηθίσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.