WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2023

Τελικά μπορεί η κανέλα να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη;
pexels
Είναι καλό να πασπαλίζετε με κανέλα το πλιγούρι βρώμης σας ή να τη χρησιμοποιείτε στο φαγητό; Προχωρήστε και απολαύστε τη αν σας αρέσει η γεύση της. Αλλά αν ελπίζετε ότι θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας, ίσως θελήσετε να σταματήσετε πριν πάτε στο ράφι μπαχαρικών σας.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κανέλα είναι καλή για τον διαβήτη. Τα ευρήματα της έρευνας είναι μικτά και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία απορρίπτει τη χρήση της κανέλας στη θεραπεία του διαβήτη.

Ωστόσο αρκετές μικρές μελέτες έχουν συνδέσει την κανέλα με καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και ορισμένες από αυτές τις εργασίες δείχνουν ότι μπορεί να περιορίσει το σάκχαρο στο αίμα μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε μια μελέτη, οι εθελοντές έτρωγαν από 1 έως 6 γραμμάρια κανέλας για 40 ημέρες (ένα γραμμάριο αλεσμένης κανέλας είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού.) Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα μείωσε τη χοληστερόλη κατά περίπου 18% και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 24%. Αλλά σε άλλες μελέτες, αυτό το μπαχαρικό δεν μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή χοληστερόλης.

Είναι η κανέλα ασφαλής για άτομα με διαβήτη;

Εάν δεν έχετε ηπατική βλάβη, μπορείτε να απολαύσετε την κανέλα στο φαγητό σας. Εάν όμως έχετε προβλήματα με το συκώτι, να είστε προσεκτικοί, γιατί οι μεγάλες ποσότητες κανέλας μπορεί να τα επιδεινώσουν.

Εάν σκέφτεστε τα συμπληρώματα κανέλας , μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο . Επίσης, αναζητήστε μάρκες με ετικέτα ποιότητας. Αυτές περιλαμβάνουν τη σφραγίδα NSF International, US Pharmacopeia ή Consumerlab. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι το συμπλήρωμα έχουν πραγματικά τα συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα και δεν έχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά.

Jenny.Gr
pexels

Σε αντίθεση με τα φάρμακα , οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά. Αλλά ο FDA μπορεί να βγάλει ένα συμπλήρωμα εκτός αγοράς, εάν αποδείξει ότι δεν είναι ασφαλές.

Τέλος πρέπει να γνωρίζετε πως η λήψη κανέλας με φάρμακα που επηρεάζουν το συκώτι μπορεί να κάνει πιο πιθανά ηπατικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.