WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να μειώσεις τα πεπτικά προβλήματα στην εμμηνόπαυση - Από φούσκωμα μέχρι παλινδρόμηση οξέος


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2023

Πώς να μειώσεις τα πεπτικά προβλήματα στην εμμηνόπαυση - Από φούσκωμα μέχρι παλινδρόμηση οξέος
Παλεύετε με προβλήματα στο στομάχι, φούσκωμα ή παλινδρόμηση κατά την εμμηνόπαυση; Δεν είστε οι μόνες.

Είμαι διαιτολόγος και είμαι εδώ για να συζητήσω κοινά προβλήματα πέψης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και να μοιραστώ κάποιες λύσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα ταξίδι, που σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός άλλου. Αλλά σε αυτό το μονοπάτι, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητους «συντρόφους»: τα πεπτικά προβλήματα.

Εδώ θα διερευνήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της πέψης. Θα μάθετε τις αιτίες, τα αποτελέσματα και τις φυσικές θεραπείες για αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα στο στομάχι.

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την πέψη

Κατά τη διάρκεια αυτής της ορμονικής μετάβασης, το σώμα σας βιώνει διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, τα οποία μπορεί να ανατρέψουν το πεπτικό σας σύστημα.

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επιβραδύνουν την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος, οδηγώντας σε αυτό το πολύ γνωστό φούσκωμα και δυσφορία. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε παλινδρόμηση οξέος, κράμπες στο στομάχι, δυσκοιλιότητα ή ναυτία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – η ευαίσθητη ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σας μπορεί να διαταραχθεί, επιδεινώνοντας τα πράγματα. Αυτή η ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου επιδεινώνει τα πεπτικά προβλήματα και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Κοινά ενοχλητικά πεπτικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση

Όταν πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην πέψη, δημιουργώντας πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και την ενοχλητική παλινδρόμηση οξέος.

Αλλά μην ανησυχείτε. Με μερικές τροποποιήσεις στη διατροφή σας, λίγη άσκηση θα ξεπεράσετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Φούσκωμα. Βιώνετε ένα άβολο αίσθημα πληρότητας και σφίξιμο που σας κάνει να θέλετε να χαλαρώσετε το παντελόνι σας και να αποφεύγετε τα στενά ρούχα; Οι ορμονικές αλλαγές μπλέκουν με την πέψη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αέρια και να φουσκώνει η κοιλιά σας σαν μπαλόνι.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν έχετε παλινδρόμηση οξέος, ξέρετε πως αυτή η πύρινη αίσθηση προκαλεί καούρα και ένα άβολο αίσθημα παλινδρόμησης. Όμως η πραγματοποίηση έξυπνων αλλαγών στον τρόπο ζωής και της διατροφής συμβάλλει σημαντικά στην παροχή ανακούφισης.

Δυσκοιλιότητα. Νιώθετε κουρασμένες και άβολα; Η εμμηνόπαυση μπορεί πραγματικά να αλλάξεις τις συνήθειες του εντέρου σας και η δυσκοιλιότητα είναι ένας από αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που του αρέσει να εμφανίζεται απρόσκλητος.

Διάρροια. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει και διάρροια. Οι μεμονωμένες εμπειρίες μπορεί να ποικίλλουν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κυρίως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ενώ άλλες μπορεί να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο.

Δερματικά προβλήματα. Ξέρω, ξέρω- αυτό υποτίθεται ότι είναι μια ανάρτηση για πεπτικά προβλήματα. Γνωρίζατε όμως ότι η κακή πέψη μπορεί να δημιουργήσει δερματικά προβλήματα όπως ξηρότητα, φαγούρα και ακμή; Διορθώστε την πέψη σας και τα προβλήματα του δέρματός σας μπορεί να εξαφανιστούν.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Μπορεί η εμμηνόπαυση να προκαλέσει συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου;

Ναι, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS), όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά συμπτώματα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Jenny.Gr
unsplash

Αιτίες των πεπτικών προβλημάτων

Η εμμηνόπαυση φέρνει σημαντικές ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν διαφορετικά το πεπτικό σύστημα σε κάθε γυναίκα. Ο εντοπισμός των υποκείμενων αιτιών των προβλημάτων της πέψης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των καλύτερων ενεργειών που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ορμονικές αλλαγές

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πέψη και να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της πέψης.

Τα επίπεδα προγεστερόνης μπορεί επίσης να μειωθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργές κινήσεις του εντέρου και δυσκοιλιότητα.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα σας (LES). Αυτός ο μυς διατηρεί το οξύ του στομάχου στη θέση του. Δυστυχώς όμως όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, το LES μπορεί να εξασθενήσει ή να χαλαρώσει. Αυτό επιτρέπει στο στομαχικό οξύ να εισχωρήσει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα, παλινδρόμηση και πόνο στο στήθος.

Δυσβίωση του μικροβιώματος του εντέρου

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, οδηγώντας σε δυσβίωση (ανθυγιεινά βακτήρια στο έντερο) και περαιτέρω επιδείνωση πεπτικών προβλημάτων. Η αύξηση των καλών βακτηρίων μπορεί να σας βοηθήσει.

Μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στο στομάχι, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση βάρους και σε δερματικά προβλήματα.

Στρες

Αν νιώθετε περισσότερο άγχος στην εμμηνόπαυση, δεν είστε μόνες. Μελέτες δείχνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν αυξημένο επίπεδο της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα στρες.

Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, όπως οι εργασιακές πιέσεις ή τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, επιδεινώνοντας τα προβλήματα στο στομάχι που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, η οποία επιδεινώνει περαιτέρω τα προβλήματα της πέψης. Η διαχείριση του άγχους είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως όταν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα.

Αλλαγές στα επίπεδα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην ανακούφιση των προβλημάτων της πέψης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο καθώς μεγαλώνουμε λόγω των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στη διατήρηση υγιών ιστών των αρθρώσεων και η πτώση τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δυσκαμψία, πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κούραση και έλλειψη ζωτικότητας. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στα γενικά συναισθήματα ευεξίας. Οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και ο διαταραγμένος ύπνος μπορούν να διαταράξουν περαιτέρω τα επίπεδα ενέργειας.

Πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να δημιουργήσουν έναν κύκλο όπου τα τρόφιμα που τρώτε μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα, οδηγώντας σε δυσφορία και περαιτέρω επιπλοκές.

Υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη και ενσωματώνοντας τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και να μετριάσετε τα προβλήματα του στομάχου που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Τροφικές δυσανεξίες

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες τροφές που απολαμβάνατε μέχρι σήμερα, πλέον σας προκαλούν εντερική δυσφορία. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν την πέψη, καθιστώντας ορισμένες τροφές πιο δύσκολα ανεκτές.

Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τα πικάντικα, λιπαρά ή λιπαρά τρόφιμα, καθώς και η καφεΐνη και το αλκοόλ. Αυτά μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να συμβάλουν σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και παλινδρόμηση οξέος.

Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να εντοπίζετε τροφές που προκαλούν το έναυσμα και να επιδεινώσουν τα πεπτικά σας προβλήματα.

Κάνοντας διατροφικές προσαρμογές και βρίσκοντας τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος κατά την εμμηνόπαυση.

Αλλαγές στην έκκριση οξέος στομάχου

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Τα οιστρογόνα ελέγχουν την έκκριση γαστρικού οξέος - όσο λιγότερα οιστρογόνα, τόσο περισσότερο οξύ.

Για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας. Η αποφυγή πικάντικων ή όξινων τροφών και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας.

Πεπτική κινητικότητα

Παρατηρείτε ότι όλα έχουν επιβραδυνθεί, συμπεριλαμβανομένης της πέψης σας;

Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, τα επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) μπορεί να αυξηθούν. Η κορτιζόλη επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω των εντέρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην αποβολή κοπράνων.

Η πιο αργή κίνηση των αποβλήτων μέσω του παχέος εντέρου κάνει τα κόπρανα να παραμείνουν στο παχύ έντερο, οδηγώντας σε αυξημένη απορρόφηση νερού και ξηρότερα και σκληρότερα κόπρανα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις κινήσεις του εντέρου και να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα κατά την εμμηνόπαυση.

Παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή και η χρήση φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω την κινητικότητα του εντέρου κατά την εμμηνόπαυση.

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά σε προβλήματα στο στομάχι, όπως φούσκωμα και δυσπεψία. Οι ορμονικές αλλαγές και οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου, προσθέτοντας γαστρεντερικές διαταραχές και δυσφορία.

Jenny.Gr
pexels

Φυσικές θεραπείες για τα πεπτικά προβλήματα στην εμμηνόπαυση

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και φυτών

Τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη σας. Υποστηρίζουν επίσης την απώλεια βάρους και την υγιή λειτουργία του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας, διευκολύνοντας την αποβολή και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, βοηθούν στην ανακούφιση αυτού του τρομερού φουσκώματος και δυσφορίας.

Έτσι, το να γεμίσετε το πιάτο σας με πολύχρωμα λαχανικά, να απολαμβάνετε νόστιμα φρούτα και να επιλέξετε δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο να διατηρήσετε την πέψη σας υγιής κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής.

Μειώστε το στρες

Το αυξημένο άγχος και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να συμβάλουν σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, πόνος στο στομάχι και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου.

Η διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς πέψης κατά την εμμηνόπαυση. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων του στομάχου.

Η τακτική άσκηση είναι επίσης ευεργετική για τη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής πεπτικής υγείας. Με τη διαχείριση του στρες, οι γυναίκες μπορούν να προωθήσουν μια πιο υγιή ισορροπία ορμονών και να υποστηρίξουν τη βέλτιστη πέψη κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης της ζωής.

Περιορίστε το αλκοόλ

Μισώ να είμαι ο φορέας των κακών ειδήσεων, αλλά η μείωση του ποτού είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των προβλημάτων της πέψης κατά την εμμηνόπαυση. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή που οδηγεί σε φούσκωμα και δυσπεψία.

Αλλά μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψετε εντελώς. Απλώς μειώστε το σε ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο και φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένες. Διατηρώντας υπό έλεγχο την κατανάλωση αλκοόλ, θα κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την καλύτερη πεπτική υγεία και θα αποχαιρετήσετε αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα στο στομάχι.

Ενυδάτωση

Όταν είστε σωστά ενυδατωμένες, βοηθάτε το πεπτικό σας σύστημα ώστε να λειτουργεί ομαλά. Η βέλτιστη ενυδάτωση μαλακώνει τα κόπρανα και υποστηρίζει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, αποτρέποντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. Βοηθά επίσης στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, προάγοντας τη συνολική πέψη.

Επιπλέον, η ενυδάτωση βοηθά στη μείωση του κινδύνου φουσκώματος και αερίων, αποτρέποντας την κατακράτηση νερού και προάγοντας τη βέλτιστη λειτουργία του εντέρου.

Κοιμηθείτε σωστά

Ο καλός ύπνος μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι όταν πρόκειται για τη διαχείριση αυτών των ενοχλητικών προβλημάτων κατά την εμμηνόπαυση. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας και να κάνει τα πεπτικά σας προβλήματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Λοιπόν, πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας;

Ξεκινήστε καθιερώνοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Χαλαρώστε με κάποιο καταπραϋντικό διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας.

Και μην ξεχνάτε τη σημασία της τακτικής άσκησης. Όχι μόνο βοηθά στη διαχείριση του στρες αλλά επίσης να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Ω, και θυμηθείτε να αποφεύγετε διεγερτικά όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Αύξηση της άσκησης

Η άσκηση μπορεί να είναι ένα μυστικό όπλο ενάντια στα στομαχικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι, μπορεί να κάνει θαύματα για την πέψη σας. Όχι μόνο κάνει το σώμα σας να κινείται, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο έντερό σας, δίνοντάς σας κάποια ανακούφιση που χρειάζεστε.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Γνωρίζατε ότι η προσθήκη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πέψης κατά την εμμηνόπαυση;

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσια σε προβιοτικά που υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο και βελτιώνουν την πέψη. Όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος που προκαλείται από την εμμηνόπαυση, αλλά μπορούν επίσης να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν το kimchi, το kombucha, το ξινολάχανο, το miso και το γιαούρτι. Εάν δεν σας αρέσουν ή δεν μπορείτε να τα ανεχτείτε, μπορείτε να σκεφτείτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να προσθέσετε υγιή βακτήρια στο έντερό σας.

Μασήστε καλά την τροφή

Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά έχετε δώσει ποτέ προσοχή στο αν πραγματικά μασάτε καλά την τροφή σας; Μόλις άρχισα να το προσέχω, συνειδητοποίησα ότι είχα πολλή δουλειά να κάνω σε αυτό το κομμάτι.

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά το να μασάτε καλά τη τροφή σας επιτρέπει στο σώμα σας να διασπά τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας την πιθανότητα φουσκώματος και δυσφορίας. Μερικές φορές οι πιο απλές αλλαγές έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η εμμηνόπαυση και τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι άβολα και απογοητευτικά, αλλά υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η κατανόηση των αιτιών των προβλημάτων κατά την εμμηνόπαυση είναι το πρώτο βήμα προς την εξεύρεση λύσης.

Η ενσωμάτωση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η μείωση των επιπέδων στρες, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Κάνοντας σταδιακές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να μειώσετε το φούσκωμα, την παλινδρόμηση οξέος, τη δυσκοιλιότητα και άλλα στομαχικά προβλήματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Όμως εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.