WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρόφιμα ζύμωσης: Ποια είναι και γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2023

Τρόφιμα ζύμωσης: Ποια είναι και γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας
pexels
Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

Μεταξύ των πολλών τροφίμων εκεί έξω, ελάχιστα συζητούνται όσο τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Από τα ζωντανά προβιοτικά που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα μέχρι τη νόστιμη γεύση τους, είναι λογικό να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Όμως, παρόλο που μπορεί να έχετε ακούσει στο παρελθόν τον όρο «τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση», μπορεί να χρειαστεί να μάθετε τι είναι στην πραγματικότητα, τι μπορούν να κάνουν για την υγεία σας και πώς να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Τι είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση;

Όταν δαγκώνετε ένα χοτ-ντογκ που είναι γεμάτο με τραγανό ξινολάχανο ή πίνετε ένα ποτήρι κεφίρ, παρέχετε στο σώμα σας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτά τα τρόφιμα παράγονται χρησιμοποιώντας ορισμένα βακτήρια, μαγιά ή άλλους οργανισμούς που περιέχουν προβιοτικά για τη διάσπαση των σακχάρων, διευκολύνοντας μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση.

Κάποτε η ζύμωση χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως τρόπος διατήρησης των τροφίμων, ενώ πλέον είναι μια κοινή πρακτική για τη δημιουργία ορισμένων γεύσεων καθώς και πιθανών τροφών που προάγουν την υγεία. Ένα παράδειγμα τροφής που βασίζεται στη ζύμωση για να βελτιώσει τη γεύση και την υφή του είναι οι ελιές. Οι ελιές θα ήταν πολύ πικρές για να καταναλωθούν αμέσως από το δέντρο χάρη σε μια φυτική ένωση που ονομάζεται ελευρωπεΐνη. Οι άνθρωποι ζυμώνουν τις ελιές για να μετατρέψουν την ελευρωπαΐνη σε ένα προινό χωρίς να είναι πικρό, καθιστώντας τις πιο ευχάριστες για τους καταναλωτές.

Παραδείγματα τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν:

  • Κεφίρ

  • Κομπούχα

  • Ξυνολάχανο

  • Tempeh

  • Κίμτσι

  • Μiso
  • Ελιές

  • Γιαούρτι

Οφέλη για την υγεία των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ποικιλίας κουζινών από σχεδόν κάθε πολιτισμό παγκοσμίως. Στη Δύση, το ενδιαφέρον για τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τόσο ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι επειδή περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς, γνωστά και ως προβιοτικά.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να συνδέεται με τα ακόλουθα:

  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2

  • Μειωμένος μυϊκός πόνος μετά από οξεία άσκηση με αντίσταση

  • Βελτιωμένη διάθεση

  • Βελτιωμένη υγεία του εντέρου

  • Ενισχυμένη ανοσοποιητική υγεία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερες και καλά σχεδιασμένες μελέτες για να μπορέσουμε να πούμε οριστικά ότι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μας προσφέρουν όλα αυτά τα οφέλη.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να εντάξετε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας

Μπορείτε να αγοράσετε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στο σούπερ μάρκετ και να τα ενσωματώνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να προσθέτετε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση σε τρόφιμα που ήδη τρώτε. Για παράδειγμα προσπαθήστε να προσθέσετε κεφίρ στο πρωινό σας smoothie ή στη βρώμη. Ή προσθέστε μια ή δύο κουταλιές της σούπας ξινολάχανο ή kimchi σε ένα μπολ με δημητριακά ή ένα σάντουιτς. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα dressing με miso και να το περιχύσετε σε μια σαλάτα ή στα ψητά λαχανικά.

  • Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από αυτές τις τροφές:

  • Ανακατέψτε τα είδη των τροφίμων ζύμωσης. Διαφορετικά τρόφιμα προσφέρουν διαφορετικά στελέχη προβιοτικών.

  • Προσπαθήστε να τρώτε ωμά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όποτε είναι δυνατόν, καθώς η θερμότητα του μαγειρέματος μπορεί να σκοτώσει πολλά στελέχη προβιοτικών.

Πιθανά δυσάρεστα συμπτώματα από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε, ειδικά αν δεν έχετε τη συνήθεια να τρώτε αυτά τα τρόφιμα κάθε μέρα. Εάν ξεκινάτε τώρα να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, η προσθήκη πολλών ταυτόχρονα θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ελαφριά στομαχική διαταραχή, όπως υπερβολικό φούσκωμα και αέρια, καθώς το στομάχι σας συνηθίζει στην αύξηση των προβιοτικών. Για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα, εισάγετε σταδιακά στη διατροφή σας τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση».

Επίσης ενώ τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι γενικά ασφαλή, επειδή δεν υφίστανται παστερίωση για χάρη της διατήρησης των καλών βακτηρίων, υπάρχει πάντα πιθανότητα να αναπτυχθούν κακά βακτήρια. Αν και σπάνια, τα κρούσματα σαλμονέλας και E. coli έχουν εντοπιστεί σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi και το tempeh στο παρελθόν.

Εν κατακλείδι συμπερίληψη τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να υποστηρίξετε πολλές πτυχές της υγείας σας, χάρη στα ζωντανά προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα. Το κεφίρ, το miso, το kombucha, το tempeh και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν σε μια διατροφή και κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τη συνολική σας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.