WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις δίαιτα με τον σωστό τρόπο


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουλίου 2023

5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις δίαιτα με τον σωστό τρόπο
unsplash
Υπάρχουν πολλές διατροφικές τάσεις εκεί έξω και μπορεί να είναι ασαφές πώς μοιάζει μια θρεπτική δίαιτα.

Γνωρίζετε ήδη ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Υπάρχουν πολλές διατροφικές τάσεις εκεί έξω και μπορεί να είναι ασαφές πώς μοιάζει μια θρεπτική δίαιτα.

Είτε απλά θέλετε να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες είτε αναζητάτε μια διατροφή για απώλεια βάρους, παρακάτω σας δίνω μερικές βασικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου.

Μην ακολουθείτε στερητικές δίαιτες

Όπως η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, το ίδιο μπορεί να κάνει και μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Η στέρηση φαγητού μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επίσης η επανειλημμένη αύξηση και απώλεια βάρους - που ονομάζεται φαινόμενο yo-yo συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Είτε προσπαθείτε να χάσετε βάρος είτε να το διατηρήσετε, μην στερείτε από τον εαυτό σας το φαγητό. Μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα που τρώτε.

Κοιτάξτε πέρα ​​από τον αριθμό των θερμίδων

Το να τρώτε για μια υγιή ζωή περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να μετράτε τις ημερήσιες θερμίδες ή τους πόντους. Σίγουρα το σώμα σας χρειάζεται να διατηρεί μια ορισμένη ισορροπία θερμίδων με την πάροδο του χρόνου για να επιτύχει ένα υγιές βάρος, αλλά αυτός ο αριθμός θερμίδων δεν εγγυάται ότι λαμβάνετε επίσης επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Επιλέξτε τρόφιμα με βάση τη θρεπτική τους πυκνότητα — δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες , μέταλλα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη- που παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα σας για να λειτουργήσουν και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Και το καλύτερο από όλα είναι να σας κάνουν επίσης να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι.

Jenny.Gr
unsplash

Επιλέξτε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς

Οι χυμοί προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και πυροδοτούν την έκκριση ινσουλίνης, της ορμόνης που αποθηκεύει το λίπος. Αυτή η άνοδος του σακχάρου στο αίμα ακολουθείται από μια απότοημη πτώση που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, ομίχλη του εγκεφάλου, πείνα και λαχτάρα για ζάχαρη. Επίσης ο χυμός φρούτων δεν έχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές έντερο και καρδιά. Αντί για χυμό φρούτων, εστιάστε στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.

Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης είναι βασικός παράγοντας για την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου ΙΙ και άλλες χρόνιες ασθένειες. Μια μελέτη έχει συνδέσει την υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι η ζάχαρη βρίσκεται παντού και συχνά κρύβεται στη λίστα των συστατικών με πολλές μορφές. Επιλέξτε τρόφιμα στην πιο βασική τους μορφή για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Επίσης το να διαβάζετε ετικέτες τροφίμων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι επιλέγετε.

Αποφύγετε τα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν μεταφράζεται σε περισσότερο σωματικό λίπος σε όλες τις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, τα λίπη είναι μια σημαντική πηγή καυσίμου για το σώμα σας. Σας βοηθούν να απορροφήσετε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K και τα καροτενοειδή. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού και να σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο.

Αυτές οι υγιεινές ιδιότητες του λίπους συχνά χάνονται κατά την επεξεργασία πολλών τροφίμων με «μειωμένα λιπαρά», τα οποία δεν είναι απαραίτητα χαμηλότερα σε θερμίδες και συχνά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Υπάρχουν μερικές επιλογές με μειωμένα λιπαρά που είναι πολύ υγιεινές. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά, για παράδειγμα, είναι επιλογές που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Το κλειδί είναι να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε υγιή λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αμύγδαλα, σπόρους chia, αβοκάντο και σαρδέλες. Και όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, θυμηθείτε να επιλέγετε τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.