image
pexels
ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά, πόσος χρόνος χρειάζεται για να αδυνατίσεις; Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν χάσεις γρήγορα κιλά


Τι γίνεται εάν θέλεις να χάσεις γρήγορα κιλά; Είναι εφικτό και τι θα συμβεί στο σώμα σου;
Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουλίου 2023

Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να χάσετε βάρος. Το χρονικό πλαίσιο μπορεί επίσης να εξαρτάται από το πόσες θερμίδες λαμβάνετε σε σχέση με το πόσες καίτε.

Για να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορεί να θέλετε να μάθετε ποιο είναι ο υγιής ρυθμός απώλειας βάρους. Αυτό το άρθρο εξηγεί τους παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο που μπορεί να σας πάρει για να χάσετε βάρος.

Η απώλεια βάρους συμβαίνει όταν καταναλώνετε συνεχώς λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε κάθε μέρα. Αντίθετα, η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν τρώτε συνεχώς περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Κάθε τρόφιμο ή ποτό που καταναλώνετε και έχει θερμίδες μετράει στη συνολική θερμιδική σας πρόσληψη.

Τούτου λεχθέντος, ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κάθε μέρα, ο οποίος είναι γνωστός ως δαπάνη ενέργειας ή θερμίδων, είναι λίγο πιο περίπλοκος.

Η δαπάνη θερμίδων αποτελείται από τα παρακάτω:

  • Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR). Αυτός είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η άντληση αίματος.
  • Θερμική επίδραση των τροφίμων (TEF). Αυτό αναφέρεται στις θερμίδες που χρησιμοποιούνται για την πέψη, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των τροφίμων.
  • Θερμική επίδραση της δραστηριότητας (TEA). Αυτές είναι οι θερμίδες που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το TEA μπορεί επίσης να περιλαμβάνει θερμογένεση χωρίς άσκηση (NEAT), η οποία αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες όπως η εργασία στην αυλή.

Εάν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε ισούται με τον αριθμό των θερμίδων που καίτε, διατηρείτε το σωματικό σας βάρος.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο χάνετε βάρος και πολλοί από αυτούς είναι εκτός του ελέγχου σας.

Φύλο  

Η αναλογία λίπους προς μύες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά σας να χάσετε βάρος. Επειδή οι γυναίκες έχουν συνήθως μεγαλύτερη αναλογία λίπους προς μύες από τους άνδρες, σημαίνει ότι γενικά καίνε 5-10% λιγότερες θερμίδες από τους άνδρες σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι, οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο γρήγορα από τις γυναίκες που ακολουθούν μια δίαιτα με τις ίδιες θερμίδες.

Ηλικία  

Μία από τις πολλές σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν με τη γήρανση είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος — ο λιπώδης ιστός αυξάνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Αυτή η αλλαγή, μαζί με άλλους παράγοντες όπως οι μειωμένες ανάγκες σε θερμίδες των κύριων οργάνων, συμβάλλει σε χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, οι ενήλικες άνω των 70 ετών μπορεί να έχουν μεταβολικό ρυθμό που να είναι 20-25% χαμηλότερος από τους νεότερους ενήλικες. Αυτή η μείωση μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους όλο και πιο δύσκολη όσο περνάνε τα χρόνια. Τελικά, η απώλεια βάρους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Επίσης πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία, γιατί εάν κάνετε το έλλειμμα θερμίδων σας πολύ μεγάλο, όχι μόνο δεν θα είναι βιώσιμο αλλά και θα σας θέσεις και σε κίνδυνο για ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, μπορεί να χάσετε βάρος με τη μορφή μυϊκής μάζας και όχι λίπους.

Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό απώλειας βάρους σας, όπως:  

  • Φάρμακα. Πολλά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και άλλα αντιψυχωσικά, μπορούν να προάγουν την αύξηση βάρους ή να εμποδίσουν την απώλεια βάρους.
  • Ιατρικές καταστάσεις. Ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του υποθυρεοειδισμού, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πολύ λίγες ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια βάρους και να ενθαρρύνουν την αύξηση βάρους.
  • Οικογενειακό ιστορικό και γονίδια. Η γενετική μπορεί να σχετίζεται με άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχυσαρκία και μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους. 
  • Δίαιτα γιο-γιο. Αυτό το μοτίβο απώλειας και ανάκτησης βάρους μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους όλο και πιο δύσκολη.

     


     
image
pexels

Με αναρίθμητες δίαιτες απώλειας βάρους διαθέσιμες - όλες υποσχόμενες εντυπωσιακά και γρήγορα αποτελέσματα - μπορεί να έχετε μια σύγχυση και να μη γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη.

Ωστόσο, αν και οι δημιουργοί και οι υποστηρικτές θεωρούν ότι τα προγράμματά τους είναι ανώτερα από τα υπόλοιπα, δεν υπάρχει καμία ιδανική δίαιτα απώλειας βάρους για όλους. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ακολουθείτε ένα ισορροπημένη διατροφικό μοτίβο που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ελπίζουν για γρήγορη απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να μην χάσετε πάρα πολλά κιλά πολύ γρήγορα. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθενείς. 

Άλλες παρενέργειες της ταχείας απώλειας βάρους περιλαμβάνουν

  • Πονοκεφάλους
  • Κούραση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Απώλεια μαλλιών
  • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
  • Απώλεια μυών

Αν και η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα στην αρχή ενός προγράμματος, οι ειδικοί συνιστούν απώλεια βάρους μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, ή περίπου 1% του σωματικού σας βάρους. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Μερικές εβδομάδες μπορεί να χάσετε περισσότερα, ενώ άλλες εβδομάδες μπορεί να χάσετε λιγότερα ή καθόλου κιλά.