Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου μας – από τις τροφές που τρώμε και τα επίπεδα στρες, μέχρι τον ύπνο και τη χρήση αντιβιοτικών. Όμως το να έχουμε ένα υγιές έντερο που φιλοξενεί πολλά «καλά» μικρόβια είναι σημαντικό για τη συνολική μας υγεία.
Αλλά πώς θα καταλάβετε αν το έντερο σας είναι υγιές;
Για να σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε το έντερό σας και τι είναι φυσιολογικό για εσάς, έχουμε συγκεντρώσει έναν εύχρηστο έλεγχο υγείας του εντέρου.
Πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα
Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο συχνά «πρέπει» να επισκέπτεστε την τουαλέτα. Όμως εάν σηκωθείτε στη μέση της νύχτας, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να το ελέγξει ο γιατρός σας.
Η ρουτίνα σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή σας, την ενυδάτωση, τα επίπεδα άσκησης και άγχους και άλλους παράγοντες. Γενικά, όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώτε - από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους - τόσο πιο τακτικά και συχνά θα πηγαίνετε τουαλέτα. Το να είστε αφυδατωμένοι μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα γι' αυτό φρόντισε να πίνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή στο έντερο σας (χρόνος διέλευσης του εντέρου)
Ένας άλλος σημαντικός δείκτης της υγείας του εντέρου είναι πόσος χρόνος χρειάζεται για να αφομοιωθεί ένα γεύμα και για να ταξιδέψει το φαγητό που τρώτε στο έντερο σας - αυτό ονομάζεται χρόνος διέλευσης του εντέρου.
Ένας υγιής χρόνος διέλευσης του εντέρου δεν είναι πολύ σύντομος ή πολύ μεγάλος. Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος διέλευσης ποικίλλει πολύ μεταξύ των ατόμων, με τυπικό χρόνο περίπου 28 ώρες.
Δεν πονάτε
Το να μην πονάτε είναι σημάδι υγιούς εντέρου. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε κάποιο πόνο ή ενόχληση όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα, θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας, δυσανεξίας σε τρόφιμα, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή άλλων ιατρικών προβλημάτων που χρειάζονται έλεγχο.
Δεν έχετε φούσκωμα και πολλά αέρια
Τα αέρια είναι ένα μια φυσιολογική διαδικασία, όπως και το να νιώθετε λίγο φουσκωμένοι. Αν όμως τα παραπάνω επηρεάζουν την καθημερινότητά σας δεν συμβαίνουν εξαιτίας μιας αλλαγής στη διατροφή σας ή από κάποια περίσταση, όπως αυξημένο άγχος, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.