WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα και τι μπορεί να σου πει για την υγεία του εντέρου σου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιουλίου 2023

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις τουαλέτα και τι μπορεί να σου πει για την υγεία του εντέρου σου;
pexels
Κάποιοι λένε ότι η καθημερινή επίσκεψη στην τουαλέτα είναι σημάδι καλής υγείας του εντέρου, αλλά ισχύει αυτό;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας, του πόσο νερό πίνετε και των επιπέδων άγχους σας. Εάν κάτι σας φαίνεται ασυνήθιστο, είναι σημαντικό να μιλήσετε έναν γιατρό και να το ελέγξετε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τείνουμε να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα . Εάν αυτό γίνεται λιγότερο συχνά, μπορεί να είναι δυσκοιλιότητα και οι πιο συχνές επισκέψεις μπορεί να υποδεικνύουν διάρροια.

Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να σηματοδοτούν την κακή υγεία του εντέρου, αλλά δεν το κάνουν πάντα. Ένας απλός έλεγχος για την υγεία του εντέρου, είναι να παρακολουθήσετε τις συνήθειές σας και να μάθετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Εάν πρέπει να σηκωθείτε το βράδυ τότε θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό

Τι επηρεάζει το πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα

Η ρουτίνα σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή σας, την ενυδάτωση, τα επίπεδα άσκησης και άγχους και άλλους παράγοντες. Γενικά, όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώτε - από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους - τόσο πιο τακτικά και συχνά θα πηγαίνετε τουαλέτα. Το να είστε αφυδατωμένοι μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα γι' αυτό φρόντισε να πίνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα.

Οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάρροια, φούσκωμα και αέρια , καθώς και καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε τακτικά διάρροια ή εάν αισθάνεστε πολλές κράμπες, φούσκωμα και αέρια μετά το φαγητό.

Βραχυπρόθεσμα, η τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Επιπλέον η έρευνα έχει επιβεβαιώσει μια στενή σχέση μεταξύ του εντέρου και του μυαλού σας . Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν το έντερό σας - προκαλώντας δυσκοιλιότητα, διάρροια και ναυτία.

Χρόνος διέλευσης του εντέρου

Ο χρόνος διέλευσης του εντέρου -πόσος χρόνος χρειάζεται για να το φαγητό να ταξιδέψει μέσω του πεπτικού σας συστήματος - είναι ένα άλλο χρήσιμο μέτρο για την υγεία του εντέρου.

Πολλές μελέτες υποδηλώνουν ότι οι χρόνοι διέλευσης του εντέρου ποικίλλουν ευρέως, από κάτω από 12 ώρες έως πολλές ημέρες, με τυπικό χρόνο περίπου 29 ώρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος διέλευσης του εντέρου ενός ατόμου, τόσο σπανιότερα επισκέπτεται την τουαλέτα και τόσο πιο πιθανό είναι να έχει δυσκοιλιότητα. Οι μικρότεροι χρόνοι διέλευσης συνδέονταν γενικά με καλύτερη υγεία, πιο και λιγότερο σπλαχνικό λίπος, το οποίο περικλείει τα όργανα..

Επιπλέον, τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο διέλευσης του εντέρου. Οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή διαφορά στη σύνθεση των μικροβιωμάτων του εντέρου ατόμων με μικρότερους χρόνους διέλευσης, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μεγαλύτερους χρόνους διέλευσης.

Αλλά δεν είναι το μόνο θέμα ταχύτητας. Τα άτομα με τους ταχύτερους χρόνους διέλευσης - που θα μπορούσαν να είναι σημάδι διάρροιας, ειδικά αν τα κόπρανα είναι υδαρή - έτειναν να έχουν λιγότερο υγιή μικροβιώματα του εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Θα πρέπει να ανησυχείτε αν αλλάξουν οι συνήθειές σας;

Γενικά εάν κάτι σας φαίνεται περίεργο, θα πρέπει να το ελέγξετε. Για παράδειγμα, εάν η συχνότητα των κοπράνων σας ή η εμφάνιση αλλάζει χωρίς προφανή εξήγηση, όπως μια αλλαγή στη διατροφή σας, ενημερώστε έναν γιατρό. Επίσης, επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν δείτε αίμα στην τουαλέτα.

Και ενημερώστε έναν γιατρό εάν πονάτε. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από αιμορροΐδες, οι οποίες είναι άβολες αλλά αβλαβείς. Μερικές φορές, όμως, ο πόνος είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής πάθησης, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Όσο νωρίτερα λάβετε μια διάγνωση, τόσο καλύτερα. Το συμπέρασμα είναι: Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό εάν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό.

Μερικές συμβουλές για ένα πιο υγιές έντερο

Για όποιον θέλει να βελτιώσει την υγεία του εντέρου του, μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσει τρώει περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης . Όλες αυτές οι φυτικές ίνες μπορούν να ενθαρρύνουν την υγιή ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου , να κινητοποιήσουν το πεπτικό σας σύστημα και να σας κάνουν πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα.

Τέλος μια άλλη συμβουλή είναι να πίνετε περισσότερο νερό και άλλα ενυδατικά υγρά όπως καφές, τσάι και γαλακτοκομικά ή φυτικά γάλατα. Η αφυδάτωση είναι μία από τις κύριες αιτίες της δυσκοιλιότητας, γι' αυτό φροντίστε να συμπληρώνετε τα υγρά σας για να συνεχίσετε να κινούνται ομαλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.