WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα οστά γίνονται πιο αδύναμα με την ηλικία και τι να κάνεις γι 'αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιουλίου 2023

Γιατί τα οστά γίνονται πιο αδύναμα με την ηλικία και τι να κάνεις γι 'αυτό
unsplash
Η υγεία των οστών είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής. Όμως έχει μεγαλύτερη σημασία όσο περνάνε τα χρόνια, επειδή η δύναμη και η οστική πυκνότητα γενικά δεν διατηρούνται καθώς μεγαλώνουμε.

Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή οστική μάζα και να δημιουργήσει το έδαφος για την οστεοπόρωση, μια ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από πορώδη, λιγότερο πυκνά οστά που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάγματα. Όμως η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η πάθηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τους ενόχους, ώστε να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή καθώς μεγαλώνετε.

Τι προκαλεί την οστεοπόρωση;

Όλοι χάνουμε σταδιακά την οστική μάζα. Όταν ένα άτομο έχει οστεοπόρωση, αυτή η απώλεια συμβαίνει ακόμη πιο γρήγορα, σε σημείο που η δομή του οστικού ιστού αρχίζει να αλλάζει.

Τα αίτια που οδηγούν στην οστεοπόρωση είναι πολύπλοκα. Ενώ οι αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση είναι συχνά ο βασικός ένοχος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εμφανίζονται καθώς μεγαλώνουμε και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

Αλλαγές ορμονών που σχετίζονται με την ηλικία

Οι ορμόνες οιστρογόνα και τεστοστερόνη βοηθούν στο να διατηρούνται τα οστά υγιή και δυνατά , αλλά τείνουν να μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Για αυτόν τον λόγο, τα άτομα που περνούν από την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν ταχεία απώλεια οστικής μάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας

Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν τα οστά σας και να αυξήσουν τις πιθανότητες για οστεοπόρωση. Αυτές περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA), ορισμένους καρκίνους, τον HIV/AIDS, τη νευρική ανορεξία και άλλες ενδοκρινικές ή γαστρεντερικές παθήσεις, σύμφωνα με NIAMS.

Χρήση φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά σας, ειδικά εάν τα παίρνετε μακροπρόθεσμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την υγεία των οστών σας. Τα οφέλη των φαρμάκων μπορεί να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τα οστά σας. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μπορείτε να αλλάξετε τη θεραπεία ή να κάνετε μια προσαρμογή στη δόση σας για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάγματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση

Ορισμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ακολουθούν μερικά ακόμη πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για προβλήματα στα οστά:

  • Ελλείψεις θρεπτικών: Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πιο αδύναμα οστά και να αυξήσει τις πιθανότητες για οστεοπόρωση.

  • Δομή των οστών: Το να είσαι αδύνατος ή μικροκαμωμένος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για οστεοπόρωση.

  • Οικογενειακό ιστορικό: Το να έχετε γονείς ή παππούδες με οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας.

  • Επίπεδο δραστηριότητας: Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να κάνει τα οστά σας να χάσουν την πυκνότητα με ταχύτερο ρυθμό.

  • Κάπνισμα και ποτό: Τόσο η χρήση καπνού όσο και η χρήση αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των οστών και να κάνουν πιο πιθανή την οστεοπόρωση

5 τρόποι για να διατηρήσετε τα οστά σας γερά καθώς μεγαλώνετε

Αν και δεν μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα οστά σας όσο πιο γερά γίνεται και να βοηθήσετε στην πρόληψη της οστεοπόρωσης με φυσικό τρόπο.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Τα οστά σας αποθηκεύουν περίπου το 98 τοις εκατό του ασβεστίου στο σώμα σας. Το να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά, όπως το ασβέστιο, είναι ο νούμερο ένα τρόπος για να τα βοηθήσετε να παραμείνουν υγιή και δυνατά.

Οι ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου κάθε μέρα. όταν είστε 50 ετών και άνω, χρειάζεστε 1.200 χιλιοστόγραμμα.

Μπορείτε να βρείτε ασβέστιο σε τροφές όπως:

  • Γάλα ή ενισχυμένο γάλα σόγιας

  • Γιαούρτι

  • Τυρί

  • Σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο ή το σπανάκι

  • Σόγια ή edamame

  • Tofu ενισχυμένο με ασβέστιο

  • Φασόλια

  • Τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως δημητριακά πρωινού και χυμός πορτοκαλιού

Δώστε προσοχή σε άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιή για τα οστά

Ενώ το ασβέστιο είναι ο κυριότερος παράγοντας για την υγεία των οστών, το σώμα σας έχει επίσης ανάγκη τη βιταμίνη D , τη βιταμίνη Κ , το κάλιο και το μαγνήσιο για να χτίσει γερά οστά.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα πάρετε; Να τρώτε μια ποικιλία από υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και φασόλια.

Jenny.Gr
pexels

Σκεφτείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για ένα συμπλήρωμα

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας, εάν δυσκολεύεστε να πάρετε αρκετό από αυτό το μέταλλο μόνο από τη διατροφή. Αλλά ένα συμπλήρωμα μπορεί να μην αποφέρει τα ίδια οφέλη με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, γι' αυτό μιλήστε με τον γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, γιατί περιέχουν και άλλες ενώσεις και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο.

Κινηθείτε

Οποιαδήποτε δραστηριότητα ασκεί πίεση στα οστά σας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας οστικής πυκνότητας και ακόμη και να τονώσει την ανάπτυξη νέων οστών. Αυτό περιλαμβάνει περπάτημα, χορό, τζόκινγκ, άρση βαρών ή αθλήματα με υψηλότερη ένταση όπως τένις ή μπάσκετ.

Απλά να έχετε κατά νου ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν ενισχύουν όλα τα οστά. Το περπάτημα και το τζόκινγκ βοηθούν τα οστά στο κάτω μέρος του σώματός σας, για παράδειγμα, αλλά δεν θα επηρεάσουν τα οστά του χεριού ή του καρπού σας.

Κόψτε το κάπνισμα και προσέξτε την πρόσληψη αλκοόλ

Όπως έχουμε σημειώσει, η χρήση καπνού και αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία των οστών σας. Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα , μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τρόπους για να κόψετε τη συνήθεια. Εάν πίνετε, μην πίνετε περισσότερο από ένα ή δύο ποτά την ημέρα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να μιλήσετε με τομ γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία των οστών σας, ειδικά εάν έχετε ιστορικό ανεπάρκειας ασβεστίου ή βιταμίνης D ή έχετε πάρει φάρμακα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των οστών.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή κατάγματος ισχίου, θα πρέπει να ξεκινήσετε τη συζήτηση καθώς πλησιάζετε στην περιεμμηνόπαυση, η οποία συνήθως ξεκινά στις αρχές ή στα μέσα της δεκαετίας των '40.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.