WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόποι για να βοηθήσεις τον σκύλο σου να ζήσει περισσότερα χρόνια


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Σεπτεμβρίου 2023

5 τρόποι για να βοηθήσεις τον σκύλο σου να ζήσει περισσότερα χρόνια
pexels
Πολλές από τις συμβουλές που δίνονται στους ανθρώπους λειτουργούν και για τους σκύλους.

Όπως γνωρίζει όποιος έχει ζήσει ποτέ με έναν σκύλο, συχνά νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο για τους γούνινους φίλους μας. Οι περισσότεροι σκύλοι ζουν μόνο περίπου δέκα έως 14 χρόνια κατά μέσο όρο – αν και κάποιοι μπορεί φυσικά να ζουν περισσότερο , ενώ άλλοι μπορεί να έχουν προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες που μπορεί να περιορίσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι μοιράζονται πολλές γενετικές ομοιότητες – συμπεριλαμβανομένης της προδιάθεσης για καρκίνο που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να είναι πιο υγιείς και να ζουν περισσότερο μπορεί να λειτουργήσουν και για τους σκύλους.

5 τρόποι για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ζήσει περισσότερα χρόνια

Προσέξτε το βάρος του

Ένας κοινός παράγοντας που συνδέεται με τη μακροζωία, είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίζετε ότι ο σκύλο σας δεν θα έχει πολλά κιλά και θα λαμβάνει τις θερμίδες που χρειάζεται. Ένα υγιές σωματικό βάρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων καταστάσεων υγείας, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Χρησιμοποιήστε τις οδηγίες σίτισης ως σημείο εκκίνησης για το πόσο θα ταΐσετε τον σκύλο σας, αλλά ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον τύπο τροφής ή την ποσότητα, ανάλογα με την ηλικία του ή το πόση δραστηριότητα κάνει.

Γενικότερα, η υγιεινή διατροφή μπορεί να συνδεθεί με μια υγιή διαδικασία γήρανσης, υποδηλώνοντας ότι αυτό που ταΐζετε τον σκύλο σας, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο τον ταΐζετε. Η διατροφή διαφέρει για κάθε σκύλο, αλλά φροντίστε να αναζητήσετε τροφές που είναι ασφαλείς, νόστιμες και παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο τετράποδος φίλος σας.

Πολλές βόλτες

Η άσκηση έχει πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, τόσο για τους σκύλους μας όσο και για εμάς. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους ενός σκύλου και σχετίζεται επίσης με αντιγηραντικές επιδράσεις.

Αν και η άσκηση από μόνη της δεν θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας, μπορεί όμως να προστατεύσει και τους δύο σας από το υπερβολικό σωματικό βάρος. Επίσης η έρευνα δείχνει ότι οι βόλτες με τους σκύλους οδηγούν τόσο σε χαρούμενα σκυλιά όσο και σε ανθρώπους.

Jenny.Gr
unsplash

Διδάξτε του νέα κόλπα

Η γήρανση δεν είναι μόνο σωματική. Το να διατηρείτε το μυαλό του σκύλου σας ενεργό είναι επίσης σημαντικό. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο σκύλος μπορείτε να τον διδάξετε νέα κόλπα – και ως αποτέλεσμα μπορεί απλώς να διατηρήσετε τον εγκέφαλο και το σώμα του νεότερα .

Ακόμη και όταν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι περιορισμένη, εξερευνήστε εναλλακτικά παιχνίδια και ασχολίες με χαμηλό αντίκτυπο, που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο σκύλος σας μαζί. Για παράδειγμα μπορείτε να του βάλετε ασκήσεις ώστε να χρησιμοποιεί τη μύτη του. Η χρήση της μύτης είναι πολύ διασκεδαστική για τα σκυλιά, γι αυτό η εκπαίδευση τους για να βρίσκουν αντικείμενα ανάλογα με το άρωμα τους, θα τους βοηθήσει τόσο διανοητικά όσο και σωματικά.

Δεθείτε με τον σκύλο σας

Όπως πολλά ζώα συντροφιάς, έτσι και οι σκύλοι αναπτύσσουν μια σαφή προσκόλληση. Ο δεσμός ανθρώπου-σκύλου πιθανότατα παρέχει συντροφιά – και συχνά, όσοι έχουν σκυλιά τα θεωρούν ως μέλη της οικογένειας .

Ένας σταθερός δεσμός ανθρώπου-σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας ευτυχισμένης ζωής μεταξύ εσάς και του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά ή την κίνηση του σκύλου σας που μπορεί να σηματοδοτούν πιθανές ανησυχίες.

Το δέσιμο μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου, οδηγεί σε καλύτερη σχέση – και ακόμη και οφέλη για τους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το άγχος και της άσκησης. Το να μοιράζεστε θετικές, διασκεδαστικές εμπειρίες με τον σκύλο σας, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού μαζί του, θα σας βοηθήσει να εδραιώσετε τον δεσμό σας.

Μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο

Η σύγχρονη κτηνιατρική έχει κάνει ουσιαστικές βελτιώσεις στην πρόληψη και τη διαχείριση των προβλημάτων για την υγεία των σκύλων. Τα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού και διαχείρισης παρασίτων έχουν μειώσει αποτελεσματικά τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, τόσο σε σκύλους όσο και σε ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένης της λύσσας , η οποία μπορεί να μεταδοθεί από σκύλο σε σκύλο ή από σκύλο σε άνθρωπο.

Η καλή σχέση με τον κτηνίατρό σας θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τις θεραπείες και να συζητήσετε τις ανάγκες του σκύλου σας. Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων σε ένα θεραπεύσιμο στάδιο - όπως οδοντικά προβλήματα ή οστεοαρθρίτιδα - που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία του σκύλου.

Εν κατακλείδι αυτό που επηρεάζει τη μακροζωία του σκύλου μας είναι ένας συνδυασμός της γενετικής και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική του, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία του και να τον βοηθήσουμε να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.