WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 κόλπα που θα σε βοηθήσουν να ξυπνάς νωρίς το πρωί


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Σεπτεμβρίου 2023

4 κόλπα που θα σε βοηθήσουν να ξυπνάς νωρίς το πρωί
pexels
Ρυθμίζετε το ξυπνητήρι το προηγούμενο βράδυ με τις καλύτερες προθέσεις.  Αλλά αν και χτυπάει συνέχεια δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται εύκολα νωρίς το βράδυ και είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουν το πρωί εξίσου εύκολα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Το κλειδί βρίσκεται στο σώμα σας και συγκεκριμένα στη γενετική σας σύνθεση τον κιρκάδιο σας ρυθμός. Με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι πρωινοί τύποι και κάποιοι βραδινοί.

Υπάρχουν όμως τρόποι ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ανανεωμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα παρά το DNA σας.

Εάν δεν είστε πρωινοί τύποι και δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές

Αλλάξτε την ώρα αφύπνισης σταδιακά

Είναι σημαντικό να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε σταδιακά. Και αυτό σημαίνει ότι εάν μέχρι τώρα ξυπνούσατε στις 9 το πρωί, δεν μπορείτε να βάλετε το ξυπνητήρι ξαφνικά στις 7 το πρωί. Το σώμα σας δεν θα έχει την ανάπαυση που χρειάζεται εάν μειώσετε τον χρόνο ύπνου σας και η επαναφορά δεν θα είναι βιώσιμη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε με επιτυχία τον κύκλο του ύπνου σας είναι να το κάνετε σταδιακά σε βήματα των 15 έως 20 λεπτών. Ιδανικά θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον τρεις νύχτες για να νιώσετε άνετα με το νέο πρόγραμμα προτού αλλάξετε άλλα 15 με 20 λεπτά. Έχοντας αυτό κατά νου, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα για να ξυπνάτε μια ώρα νωρίτερα. .

Μην κοιμάστε αργά τα Σαββατοκύριακα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chronobiology International , μια σταθερή ώρα ύπνου τα Σαββατοκύριακα φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο ύπνο και ευκολότερο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Επιπλέον, μπορείτε να περάσετε εκείνη την πρωινή ώρα του Σαββατοκύριακου με όποιον τρόπο θέλετε.

Jenny.Gr
pexels

Χαλαρώστε 2 ώρες πριν τον ύπνο

Δημιουργήστε μια βραδινή ρουτίνα που σας βοηθά να χαλαρώνετε και σας προετοιμάζει για την ώρα του ύπνου. Ξεκινήστε περιορίζοντας την έκθεση στο έντονο φως, μειώνοντας τη φωτεινότητα των οθονών και — ακόμα καλύτερα —κλείνοντας τις συσκευές περίπου δύο ώρες πριν έρθει η ώρα για ύπνο. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, οι μελέτες έχουν επισημάνει ο χρόνος μπροστά στην οθόνη πριν τον ύπνο καθυστερεί τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να κοιμηθεί .

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι κατάλληλη για ύπνο. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες για να αποκλείσετε το φως, επενδύστε σε ωτοασπίδες εάν η γειτονιά σας έχει θόρυβο, μειώστε τον φωτισμό και, εάν είναι δυνατόν, απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό σας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στόχος ένα δωμάτιο δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί

Εάν έχετε δοκιμάσει τις παραπάνω συμβουλές με συνέπεια για έναν έως τρεις μήνες χωρίς αποτέλεσμα, κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ύπνου.Μπορεί να αντιμετωπίζετε υποκείμενες ανησυχίες για την υγεία σας, όπως κατάθλιψη ή άγχος ή μπορεί να έχετε μια διαταραχή ύπνου που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια νωρίτερα εάν η έλλειψη ύπνου σας δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια, όπως η οδήγηση, ή εάν εμποδίζει την ικανότητά σας να πηγαίνετε στην εργασία σας εγκαίρως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.