WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε και πώς να εισάγεις τις αλλεργιογόνες τροφές στο παιδί σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Σεπτεμβρίου 2023

Πότε και πώς να εισάγεις τις αλλεργιογόνες τροφές στο παιδί σου
pexels
Τα ποσοστά τροφικών αλλεργιών μεταξύ των παιδιών είναι τα υψηλότερα από ποτέ, με 1 στα 10 κάτω των 12 μηνών να έχει τροφική αλλεργία.

Η εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για τους γονείς. Ωστόσο, η καθυστερημένη εισαγωγή αυτών των τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.

Δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα για να σας βοηθήσουμε να εισάγετε στο μωρό σας αλλεργιογόνα τρόφιμα με ασφάλεια, δίνοντάς του την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να είναι απαλλαγμένο από τροφικές αλλεργίες.

Προσφέρετε αλλεργιογόνες τροφές πριν την ηλικία των 12 μηνών

Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι πρέπει να εισάγετε όλες τις κοινές αλλεργιογόνες τροφές πριν από την ηλικία των 12 μηνών για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξει το μωρό σας αλλεργίες σε αυτές τις τροφές.

Οι πιο κοινές αλλεργιογόνες τροφές, που ευθύνονται για το 90% όλων των αντιδράσεων τροφικής αλλεργίας, είναι:

  • Αράπικο φιστίκι
  • Ξηροί καρποί (δηλαδή, όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί - αμύγδαλα, κάσιους κ.λπ.)
  • Αυγό
  • Αγελαδινό γάλα (συμπεριλαμβανομένου γιαουρτιού, τυριού, βουτύρου)
  • Σιτάρι (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, κουσκούς)
  • Ψάρι
  • Οστρακόδερμα (π.χ. γαρίδες, μύδια, καλαμάρια)
  • Σουσάμι
  • Σόγια

Αν και αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι, να έχετε κατά νου ότι είναι πιθανό ένα μωρό να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε οποιαδήποτε τροφή π.χ. σέλινο, σπόρους μουστάρδας, ακτινίδιο.

Όταν εισάγετε στερεά, συνιστούμε να ξεκινήσετε με ορισμένες τροφές χαμηλού κινδύνου όπως φρούτα και λαχανικά αλλά και τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Μπορείτε να αρχίσετε να προσφέρετε αλλεργιογόνες τροφές μόλις το μωρό σας αρχίζει να τρώει με επιτυχία το φαγητό του.

Το να μάθει να τρώει στερεές τροφές απαιτεί χρόνο. Τα μωρά μαθαίνουν βλέποντας την οικογένειά να τρώει, οπότε δίνοντας στο μωρό σας τα ίδια τρόφιμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα τα ενθαρρύνετε να τρώνε πολλά διαφορετικά φαγητά.

Προσφέρετε αλλεργιογόνα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Συνιστούμε την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. το πρωί ή στο μεσημεριανό γεύμα), έτσι ώστε εάν το μωρό σας έχει όντως αντίδραση, να είναι ευκολότερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Εισάγετε ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο κάθε φορά

Το να δίνετε μια αλλεργιογόνο τροφή κάθε φορά, σημαίνει ότι εάν το μωρό σας έχει αλλεργική αντίδραση, θα είναι ευκολότερο να προσδιορίσετε ποια τροφή προκάλεσε την αντίδραση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει να προσφέρετε αλλεργιογόνα τρόφιμα. Συνήθως συνιστούμε να ξεκινήσετε με τα τρόφιμα που τρώτε τακτικά και να θυμάστε ότι τα τρόφιμα πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία (δηλαδή, μαλακά φαγητά για αρχή και μετά να προχωρήσετε σε φαγητά με περισσότερη υφή).

Εάν το μωρό έχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε με ένα καλά μαγειρεμένο αυγό, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η εισαγωγή του αυγού πριν από την ηλικία των 8 μηνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του μωρού να αναπτύξει αλλεργία σε αυτό.

Jenny.Gr
pexels

Προσφέρετε αλλεργιογόνα τρόφιμα μαζί με ένα οικείο φαγητό

Ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα του αλλεργιογόνου με μια τροφή την οποία έχει ήδη δώσει στο μωρό σας, για παράδειγμα συνδυάζοντας:

  • Αυγά και αβοκάντο (για δοκιμή αλλεργίας στα αυγά)
  • Πουρές φυστικοβούτυρου και κουνουπιδιού (για δοκιμή αλλεργίας στα φιστίκια)
  • Γιαούρτι και πολτοποιημένη μπανάνα (για δοκιμή αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα)
  • Κουσκούς και πουρές μπρόκολου (για δοκιμή αλλεργίας στο σιτάρι)
  • Τόνος και πατάτα (για δοκιμή αλλεργίας στα ψάρια)

Βεβαιωθείτε ότι τα αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι καλά μαγειρεμένα, καθώς αυτό θα μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης.

Παρακολουθήστε για τυχόν αντιδράσεις

Οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται συνήθως γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά. Σταματήστε να ταΐζετε το μωρό σας με την προσβλητική τροφή και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Δυσκολία αναπνοής
  • Εμετός
  • Κνίδωση ή εξογκώματα στο δέρμα
  • Πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας, των βλεφάρων ή του προσώπου
  • Ωχρότητα

Λάβετε υπόψη ότι πολλές τροφές μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα γύρω από το στόμα όπου το φαγητό έχει αγγίξει το δέρμα και ότι αυτό συνήθως δεν υποδηλώνει αλλεργική αντίδραση.

Αυξήστε την ποσότητα αλλεργιογόνου τροφής που προσφέρεται

Εάν το μωρό σας δεν αντιδράσει την πρώτη φορά που έφαγε το φαγητό, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα τη δεύτερη φορά. Για παράδειγμα, 2 ημέρες μετά την πρώτη εισαγωγή του βρασμένου αυγού, θα μπορούσατε να αυξήσετε από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού σε μισό κουταλάκι του γλυκού βραστό αυγό, και μετά ίσως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού την επόμενη φορά. Μπορείτε να υποθέσετε με ασφάλεια ότι ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο δεν θα προκαλέσει αντίδραση αφού το προσφέρετε τρεις φορές σε μια εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση σε αυτό.

Προσφέρετε τακτικά αλλεργιογόνα τρόφιμα

Στόχος είναι να εισάγετε το πολύ ένα αλλεργιογόνο την εβδομάδα. Μόλις εισαγάγετε το αλλεργιογόνο και το έχετε δοκιμάσει μερικές φορές και δεν έχει υπάρξει καμία ανεπιθύμητη αντίδραση, συνεχίστε να προσφέρετε τακτικά την τροφή στη διατροφή του μωρού σας (δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα).

Εάν το φαγητό δεν προσφέρεται τακτικά, η επανεισαγωγή του στη διατροφή του μωρού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξει το μωρό σας τροφική αλλεργία.

Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για να διασφαλίσετε την ασφαλή εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφίμων και να μειώσετε την πιθανότητα το παιδί σας να αναπτύξει τροφική αλλεργία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.