WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το μικροβίωμα του έντερου μπορεί να επηρεάσει τις γευστικές σου προτιμήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς το μικροβίωμα του έντερου μπορεί να επηρεάσει τις γευστικές σου προτιμήσεις
pexels
Όλοι έχουμε διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τη γεύση των πικάντικων φαγητών ή του ξυνού όπως το λεμόνι, ενώ άλλοι βρίσκουν αυτές τις γεύσεις αρκετά δυσάρεστες.

Η έκθεσή σας σε ορισμένες γεύσεις όπως πικρή, γλυκιά, ξινή, αλμυρή ή πικάντικη μπορεί να αυξήσει την αποδοχή τους. Μια στρατηγική για την αύξηση της αποδοχής που ίσως δεν έχετε σκεφτεί, είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του μικροβιώματος του εντέρου στον τρόπο αντίληψης της γεύσης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 100 συμμετέχοντες. Αυτοί ήταν 52% γυναίκες και 48% άνδρες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ανταπόκριση των συμμετεχόντων σε πικάντικες, γλυκές, ξινές και αλμυρές γεύσεις. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν διατροφικό αρχείο 4 ημερών, καθώς και έναν αριθμό ψυχολογικών ερωτηματολογίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά προφίλ. Το πρώτο ήταν οι υπερανταποκρινόμενοι ή άτομα που ήταν πολύ ευαίσθητα στο πικρό, το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικάντικο. Η δεύτερη ομάδα ήταν οι υπο-ανταποκρινόμενοι που δεν βίωσαν αυτές τις γεύσεις πολύ έντονα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες που ήταν υπο-ανταποκρινόμενοι είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων και 11 διαφορετικούς τύπους μικροβίων που προάγουν την υγεία. Αυτό περιελάμβανε το γένος Eubacterium xylanophilum. Οι υπο-ανταποκριτές ανέφεραν επίσης στο ημερολόγιο διατροφής μια δίαιτα που περιελάμβανε περισσότερες φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες.

Jenny.Gr
pexels

Αντίθετα, οι υπερανταποκρινόμενοι είχαν μια δίαιτα που περιελάμβανε περισσότερα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που βρέθηκαν σε ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτό παρέχει πιθανή εικόνα για τη σχέση μεταξύ των προτιμήσεων γεύσης, των προτιμήσεων διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου σας.

Για να προωθήσετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και τις γευστικές προτιμήσεις που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα, μπορείτε να συμπεριλάβετε 30 διαφορετικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό, μαύρο ή κόκκινο ρύζι, κουσκούς ολικής αλέσεως, κινόα, κράκερ ολικής αλέσεως και ψωμί και βρώμη. Επίσης, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

Κάθε φυτική τροφή παρέχει στα μικρόβια που προάγουν την υγεία σας τα καύσιμα που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανά και να ευδοκιμήσουν, όπως πρεβιοτικές ίνες και ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες. Το έντερό σας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σας και αυτή η νέα έρευνα προσθέτει έναν ακόμη πιθανό λόγο για να διατηρήσετε υγιές το εντερικό σας μικροβίωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.