WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κομπούχα (Kombucha): Τι είναι και τι τελικά ισχύει γι' αυτό το δημοφιλές ρόφημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Σεπτεμβρίου 2023

Κομπούχα (Kombucha): Τι είναι και τι τελικά ισχύει γι' αυτό το δημοφιλές ρόφημα
unsplash
Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κομπούχα, αλλά πόσα από αυτά ισχύουν;

Για όσους από εσάς δεν την έχετε δοκιμάσει, η κομπούχα είναι ένα ρόφημα με ιδιόμορφη γεύση. Ανάλογα με το τι προστίθεται σε αυτό, περιγράφεται καλύτερα ως ξινόμηλο, ίσως με νότες ξυδιού. Η Kombucha είναι ένα αρχαίο ρόφημα που καταναλώθηκε αρχικά στην Κίνα πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια για τις τονωτικές του ιδιότητες. Καθώς οι εμπορικοί δρόμοι επεκτάθηκαν, η κομπούχα βρήκε το δρόμο της προς τη Ρωσία και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, η κομπούχα εισήχθη στη Γερμανία και στη δεκαετία του 1950 έγινε δημοφιλής στη Γαλλία και τη Βόρεια Αφρική. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, Ελβετοί επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι η κομπούχα ήταν ευεργετική για το έντερο με παρόμοιο τρόπο με το γιαούρτι.

Πώς φτιάχνεται

Η Kombucha παρασκευάζεται είτε από πράσινο είτε από μαύρο τσάι. Σε αυτό προστίθεται η λευκή ζάχαρη, η οποία έχει ζυμωθεί με έναν τύπο «μύκητα τσαγιού» ​​που ονομάζεται συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων οξικού οξέος (ξίδι) και μαγιάς , ή SCOBY, για μία έως δύο εβδομάδες. Η γεύση της αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης από μια ευχάριστα φρουτώδη ξινή αφρώδη γεύση, σε μια ήπια γεύση ξυδιού μετά από μια μακρά περίοδο επώασης.

Η διαδικασία ζύμωσης είναι σημαντική, καθώς το SCOBY αλλάζει τις πολυφαινόλες -ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στο τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά- σε άλλες οργανικές ενώσεις. Αυτό αυξάνει την οξύτητα, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών.

Η διαδικασία της ζύμωσης

Η διαδικασία ζύμωσης επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της kombucha, όπως συμβαίνει με άλλα δημοφιλή τρόφιμα και ποτά όπως το τυρί, το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το kimchi, το κρασί και η μπύρα.

Η μπύρα και το κρασί γίνονται αλκοολούχα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, ενώ η κομπούχα γενικά περιέχει λιγότερο από 0,5% αλκοόλ.

Υγεία του εντέρου

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ελαφρία ζύμωση περιέχουν υγιή βακτήρια. Η θεωρία είναι ότι αυτά τα βακτήρια βοηθούν στον αποικισμό του εντέρου μας, κάτι που η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει μια σειρά σωματικών λειτουργιών από τη διάθεσή μας και τα επίπεδα άγχους μέχρι το βάρος και την επιθυμία μας για φαγητό.

Αλλά η απλή κατάποση υγιών βακτηρίων δεν θα κάνει απαραίτητα αυτά τα βακτήρια να ζουν μόνιμα ή να αποικίσουν το έντερο. Για να κερδίσετε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από τροφές που περιέχουν ζωντανά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά, η τρέχουσα έρευνα προτείνει ότι θα πρέπει να τα παίρνετε συνεχώς.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως εκείνοι που υποφέρουν από ορισμένα εντερικά προβλήματα όπως η λοίμωξη από C. difficile . Αλλά η επίδραση σε άλλες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι αβέβαιη. Για να διατηρήσετε την καλή υγεία του εντέρου, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινές τροφές.

Jenny.Gr
unsplash

Έλεγχος των άλλων ισχυρισμών υγείας

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα δημιουργήσει πολλούς συναρπαστικούς ισχυρισμούς για την υγεία σχετικά με τη kombucha. Αυτά περιλαμβάνουν την αποτοξίνωση του αίματος, τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την προστασία από τον διαβήτη, τις αντιβακτηριακές επιδράσεις και την αντιμετώπιση της γήρανσης.

Όταν οι επιστήμονες θέλουν να αξιολογήσουν την επίδραση ενός θρεπτικού συστατικού στην υγεία, μας αρέσει να βλέπουμε ότι οι μελέτες έχουν γίνει σε ανθρώπους και όχι σε ζώα. Πολλές μελέτες «εργαστηρίου» μπορεί να ξεκινήσουν εξετάζοντας απομονωμένα κύτταρα και μετά ζώα. Αυτό μας παρέχει περιορισμένα στοιχεία, καθώς τα ανθρώπινα βιολογικά συστήματα λειτουργούν συνήθως διαφορετικά. Καμία ανθρώπινη μελέτη δεν έχει ελέγξει τους ισχυρισμούς υγείας της κομπούχα. Υπάρχουν μόνο στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα. Καμία δημοσιευμένη μελέτη δεν προέρχεται από κλινικές δοκιμές κατανάλωσης κομπούχα σε ανθρώπους.

Δύο ανασκοπήσεις σε εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα για την κομπούχα από το 2014 και το 2000 υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Οι κριτικές σημειώνουν επίσης ορισμένους συναρπαστικούς μηχανισμούς με τους οποίους η κομπούχα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία γαστρικών ελκών και υψηλής χοληστερόλης και τη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος και την αποτοξίνωση του ήπατος. Αλλά δεν μας λένε ακόμη αν μεταφράζονται σε ανθρώπους.

Μια χημική ουσία που ονομάζεται DSL (D-Saccharic acid-1,4-lactone) είναι δυνητικά το πιο ωφέλιμο συστατικό στη kombucha. Το DSL έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει ένα σημαντικό ένζυμο, τη β-γλυκουρονιδάση, το οποίο μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Αλλά για άλλη μια φορά, αυτό δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι εργαστηριακές μελέτες έχουν εντοπίσει την παρουσία πολυφαινολών, οξέων και βιταμινών που βρίσκονται επίσης στο κανονικό πράσινο και μαύρο τσάι.

Ποια είναι η ετυμηγορία;

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, μπορούμε να πούμε ότι οι ιδιότητες της κομπούχα για την υγεία είναι πιθανό να είναι παρόμοιες με την κατανάλωση τσαγιού ή άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση. Εάν απολαμβάνετε την kombucha, συνεχίστε να την πίνετε, αλλά αν προτιμάτε το παραδοσιακό μαύρο και πράσινο τσάι, υπάρχουν καλοί λόγοι υγείας για να συνεχίσετε να το πίνετε. Ενώ κάποιες συναρπαστικές ιδιότητες έχουν αποδειχθεί από εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δούμε αυτά τα οφέλη στους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.