WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείς να φας αυγά εάν προσέχεις τη χοληστερίνη σου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2023

Μπορείς να φας αυγά εάν προσέχεις τη χοληστερίνη σου;
unsplash
Πώς να τρώτε αυγά εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Τα αυγά είναι ένα ευέλικτο και δημοφιλές φαγητό. Παρόλα αυτά έχουν δαιμονοποιηθεί- ειδικότερα οι κρόκοι τους- για την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Έτσι λοιπόν εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη χοληστερόλη σας, μπορεί να αναρωτιέστε εάν πρέπει να επιλέξετε μόνο τα ασπράδια ή να αποφύγετε εντελώς τα αυγά.

Όμως μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι συστάσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια υποδηλώνουν ότι υπάρχει πλέον χώρος για ένα ολόκληρο αυγό κάθε μέρα στις περισσότερες δίαιτες.

Πόση χοληστερόλη έχουν τα αυγά;

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού θα τροφοδοτήσει το σώμα σας με πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και χολίνη, αλλά ένα μεγάλο αυγό έχει επίσης 207 χιλιοστόγραμμα διατροφικής χοληστερόλης. Αυτό είναι σχεδόν τα δύο τρίτα του ημερήσιου ορίου που προτάθηκε παλαιότερα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Όμως η διατροφική χοληστερόλη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη χοληστερόλη του αίματος. Η κατανάλωση χοληστερόλης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χοληστερόλη στο αίμα σας θα αυξηθεί. Αν και η διατροφική χοληστερόλη ήταν κάποτε μια θρεπτική ουσία που πιστευόταν ότι συμβάλλει στην καρδιακή νόσο, μια επιστημονική συμβουλευτική έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2019 σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο διαπίστωσε ότι η έρευνα δεν υποστηρίζει συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μπορείτε να φάτε αυγά εάν προσέχετε τη χοληστερίνη σας;

Η διατροφή για την υγεία της καρδιάς μπορεί να περιλαμβάνει αυγά, όπως υποστηρίζεται από μια ανάλυση του 2020 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Συγκεκριμένα, αυτά τα δεδομένα αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά από 32 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός αυγού την ημέρα δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Περαιτέρω ανάλυση, η οποία περιελάμβανε μια μετα-ανάλυση, έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών (έως ένα αυγό την ημέρα) δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά και συνδέεται με δυνητικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους ασιατικούς πληθυσμούς.

Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Practice περιελάμβανε λεπτομέρειες ότι οι κλινικές δοκιμές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και του αυξημένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Jenny.Gr
pexel

Επίσης η American Heart Association δηλώνει ότι τα αυγά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Η καθοδήγηση λέει:

  • Τα υγιή άτομα μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ολόκληρο αυγό καθημερινά σε υγιεινά για την καρδιά διατροφικά πρότυπα.

  • Για τα ηλικιωμένα υγιή άτομα, δεδομένων των διατροφικών πλεονεκτημάτων και της ευκολίας των αυγών, η κατανάλωση έως και δύο αυγών την ημέρα είναι αποδεκτή στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά.

  • Οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν τροφές με βάση το κρέας που περιέχουν χοληστερόλη μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερα αυγά στη διατροφή τους στο πλαίσιο της μετριοπάθειας.

Ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εξακολουθεί να δίνει προσοχή στη διατροφική χοληστερόλη για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι τα αυγά μπορούν να συμπεριληφθούν σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα ακόμη και σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι πιο υγιεινοί τρόποι για να συμπεριλάβετε τα αυγά στη διατροφή σας

Εάν ο στόχος σας είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, μπορείτε να συμπεριλάβετε τα αυγά, με μερικές προειδοποιήσεις.

Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός είναι νόστιμος, η κατανάλωση αυγών με κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν πρέπει να γίνει συνήθεια. Η κατανάλωση πηγών χοληστερόλης σε συνδυασμό με κορεσμένα και trans λιπαρά οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Προσπαθήστε να τρώτε αυγά με λαχανικά όποτε μπορείτε, καθώς λαχανικά όπως το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση αυγών με λαχανικά μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά, όπως η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή.

Η κατανάλωση αυγών φαίνεται να είναι αποδεκτή για γενικά υγιείς ανθρώπους και η κατανάλωση του κρόκου δεν φαίνεται να προκαλεί αυξημένη χοληστερόλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.