Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους με αυξημένες απαιτήσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε πίεση, άγχος και έντονους ρυθμούς καθημερινότητας. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα καθήκοντά της, η γυναίκα του σήμερα πρέπει πρώτιστα να μεριμνά για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής της υγείας.
Η πρόληψη της υγείας απαιτεί συνέπεια και καλό προγραμματισμό. Η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές δομές που εγγυώνται την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας της, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και επισκέψεων σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων σε ένα μόνο σημείο, κρίνονται ως κομβικής σημασίας για τη σύγχρονη γυναίκα που αναζητά αξιόπιστες λύσεις για την υγεία της, χωρίς να έχει την πολυτέλεια του χρόνου.
Οι ιατροί του «Θεραπευτηρίου Αθηνών», Δρ Πλάκας Γεώργιος, Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Επιστημονικός Διευθυντής Γυναικολογικού Τμήματος, κ. Μίχας Σπυρίδων, Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος με εξειδίκευση στη χειρουργική Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών και κ. Καζαντζίδη – Λαζαρίδη Ειρήνη, Επιστημονική Διευθύντρια στο Παθολογικό τμήμα, το οποίο διευθύνει η κ. Τησαρχόντη Αικατερίνη, αναφέρονται σε κοινά ζητήματα που αφορούν στην υγεία των γυναικών και στην πλέον σύγχρονη προσέγγισή τους.
Γυναικολογικές παθήσεις
Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων που αφορούν στην γυναικολογική υγεία, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Κάθε γυναίκα πρέπει να χαρίζει αυτό το «δώρο» στον εαυτό της, σε ετήσια βάση, για να μπορέσει όχι μόνο να αντιμετωπίσει έγκαιρα συγκεκριμένες ενοχλήσεις και συμπτώματα αλλά και στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, διαγιγνώσκοντας σε αρχόμενα στάδια κάποιους από τους συνηθέστερους καρκίνους που απειλούν την υγεία των γυναικών, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του τραχήλου της μήτρας.
Η πρόληψη συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση εγγυάται ακόμη και την πλήρη ίαση της ασθενούς. Οι ασθενείς μπορούν πλέον να επιλέξουν την λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση, επωφελούμενες των πλεονεκτημάτων που συνεπάγονται, μεταξύ των οποίων, η ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά τους.
Συνήθεις παθήσεις που απασχολούν τις γυναίκες είναι τα ινομυώματα, οι πολύποδες, οι κύστες στις ωοθήκες και το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Ορμονολογικές παθήσεις και θυρεοειδής αδένας
Υπάρχουν διάφορες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα εξάντλησης, την αύξηση βάρους και τις συναισθηματικές διαταραχές μιας γυναίκας. Η συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, τις οποίες παρέχει η κλινική του «Θεραπευτηρίου Αθηνών», επιδιώκει να ανακαλύψει τη βαθύτερη αιτία των ορμονικών συμπτωμάτων των ασθενών, καθώς και να ενισχύσει τους φυσικούς μηχανισμούς του σώματος για τη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας.
Οι ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες σχετίζονται με αρκετά νοσήματα, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή γενικά διαταραχές εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα, γυναικείους καρκίνους, σημαντική συμμετοχή στις διαταραχές του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ορμονικές διαταραχές μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα συνοδεύονται από μια σειρά συμπτωμάτων, όπως διαταραχές στην περίοδο, τριχόπτωση, ακμή, αύξηση σωματικού βάρους, διαταραχές στον ύπνο, ημικρανίες κ.λπ.
Στις γυναίκες, οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την περίοδο, καθώς ο θυρεοειδής μεταξύ άλλων συμβάλλει στη ρύθμιση της περιόδου. Πάρα πολύ ή πολύ λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς μπορεί να κάνει την περίοδο πολύ ελαφριά, βαριά ή ακανόνιστη.
Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα παθήσεις και προβλήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί τα θυρεοειδικά κύτταρα διαθέτουν στην επιφάνειά τους πολλούς υποδοχείς οιστρογόνων. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις των γυναικείων ορμονών.
Οι βασικές λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Η πιο κομβική εξέταση στην εκτίμηση της παθολογίας του θυρεοειδούς είναι το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με κακοήθεια του θυρεοειδούς αδένα, οι αιματολογικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές.
Η σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης: Διάγνωση και θεραπεία
Το υπερηχογράφημα συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο στη διάγνωση, όσο και στην θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.
Η διαγνωστική του ευαισθησία και ειδικότητα ξεπερνά σε μεγάλο ποσοστό την αξονική και την μαγνητική τομογραφία, απεικονιστικές μέθοδοι που δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν ποτέ στα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα.
Με το υπερηχογράφημα αποκτούν οι ειδικοί πληροφορίες που δεν μπορούν να έχουν στη διάθεση τους με κανένα άλλο διαγνωστικό μέσο, όπως ταυτοποίηση όζων, οι οποίοι δεν είναι ψηλαφητοί, είτε λόγω μεγέθους (1,5εκ.), είτε λόγω θέσης (οπίσθια επιφάνεια του αδένα), όζους με ύποπτα για κακοήθεια χαρακτηριστικά, λεμφαδένες τραχηλικής χώρας με διαταραχή της αρχιτεκτονικής τους (έμμεση ένδειξη παρουσίας κακοήθειας στον θυρεοειδή αδένα).
Επισημαίνεται, για ακόμα μια φορά, ότι η πλειονότητα των ασθενών με όζους θυρεοειδούς αδένα ή κακοήθεια, έχουν φυσιολογικό αιματολογικό έλεγχο και δεν έχουν συμπτώματα!
Αυτός είναι ο λόγος που το συνηθέστερο διαγνωστικό λάθος είναι να υποβάλλονται σε αιματολογικό έλεγχο, αλλά όχι απεικονιστικό (υπερηχογράφημα).
Χρόνιος πόνος
Παθήσεις όπως η ινομυαλγία, οι ημικρανίες, η αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο και κατά κύριο λόγο ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να εξηγήσουν την εμφάνιση αυτών των παθήσεων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν την επίδραση των οιστρογόνων στην ημικρανία, συνδέοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο με το χαρακτηριστικό αυτό είδος πονοκεφάλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μερίδα γυναικών με ημικρανία δεν βλέπει βελτίωση ούτε μετά την εμμηνόπαυση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις επιδείνωσης των ημικρανιών μετά την εμμηνόπαυση.
Μια κακή ή καθυστερημένη διάγνωση έχει ως συνέπεια την αργοπορημένη χορήγηση κατάλληλης θεραπείας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υπάρχουσας συμπτωματολογίας. Οι ειδικοί συνιστούν να μην αφήνετε τον επίμονο πόνο να δυσκολεύει τη ζωή σας και να επηρεάζει την υγεία σας, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Το Ιατρείο Πόνου στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από οξύ ή χρόνιο πόνο και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ειδικά ο χρόνιος πόνος είναι από μόνος του μια νόσος και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Πολύ συχνές καταστάσεις χρόνιου πόνου που μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα ιατρείο πόνου είναι οι αρθραλγίες, οι πόνοι της σπονδυλικής στήλης, οι περιφερικές νευροπάθειες, οι πόνοι περιόδου, οι χρόνιες κεφαλαλγίες, η ινομυαλγία και ο καρκινικός πόνος.
Το Θεραπευτήριο Αθηνών προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας με αφοσίωση, συνέπεια και εξατομικευμένη προσέγγιση, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες που χαρακτηρίζουν την κάθε περίπτωση. Για να κλείσετε άμεσα και εύκολα το ραντεβού σας μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210-8236721, 210-8236723 και 2108835655.
Περισσότερες πληροφορίες για το Θεραπευτήριο Αθηνών μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:
Website | Facebook | Instagram
Δες όλο το αφιέρωμα Be PROactive εδώ
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.