WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 τρόποι με τους οποίους οι φίλοι σου μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Οκτωβρίου 2023

9 τρόποι με τους οποίους οι φίλοι σου μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σου
pexels
Οι φιλίες προσφέρουν πολλά περισσότερα από το να περνάτε καλά. Ανακαλύψτε εννέα τρόπους με τους οποίους οι φίλοι σας μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας.

Η διατήρηση θετικών σχέσεων θα πρέπει να κατατάσσεται το ίδιο ψηλά με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση ως απαραίτητη για την υγεία σας. Το να περνάτε χρόνο με φίλους δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά αποφέρει επίσης πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Αλλά προτού αναλύσουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο προάγει την υγεία και την ευημερία, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες. Ακριβώς όπως μπορείτε να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, μπορείτε σίγουρα να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές όταν πρόκειται για τις φιλίες και τις σχέσεις στις οποίες αφιερώνετε χρόνο.

Μια υγιής φιλία είναι αμφίδρομη. Όταν σκεφτόμαστε μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες μας και δεν σκεφτόμαστε τις ανάγκες του φίλου μας, τότε η σχέση είναι πιθανώς ανθυγιεινή.

\

Ο αληθινός φίλος είναι πάντα εκεί για σένα, όχι μόνο όταν είναι βολικό. Το να εμφανίζεστε σε στιγμές ανάγκης είναι πολύ σημαντικό στις φιλίες. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης όλων δεν είναι το ίδιο. Το δίκτυό σας μπορεί να αποτελείται από έναν συνεργάτη, μέλη της οικογένειας, φίλους, συναδέλφους, δασκάλους ή γείτονες.

Ανεξάρτητα όμως αν το δίκτυο των φίλων σας αποτελείται από τον σύντροφο και τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς ή αν εμπεριέχει άτομα που δεν σχετίζονται βιολογικά μαζί σας, κάθε είδος θετικής κοινωνικής υποστήριξης είναι ευεργετική.

Πώς μια υγιής φιλία υποστηρίζει τη σωματική και συναισθηματική υγεία

Λοιπόν, τι λέει η επιστήμη για το γιατί οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί κάνουν καλό στην υγεία και την ευημερία;

Οι φιλίες προάγουν την αίσθηση του ότι ανήκουμε κάπου

Ανεξάρτητα από το τι σας ενώνει με τους φίλους σας, απλά το να νιώθετε ότι να ανήκετε σε μια συγκεκριμένη ομάδα, είναι ωφέλιμο. Η αίσθηση του ότι ανήκεις κάπου καλύπτει μια σημαντική ανάγκη συναισθηματικής υγείας και βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης και απελπισίας, σύμφωνα με μια προηγούμενη μελέτη μεταξύ ατόμων που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη .

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι χρειάζονται ανθρώπους – πρέπει να νιώθουμε ότι έχουμε σημασία για τους άλλους, ότι ανήκουμε σε έναν κοινωνικό δίκτυο. Οι σχέσεις είναι που δίνουν νόημα στη ζωή μας.

Οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Οι φίλοι μπορούν να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Θέλετε να έχετε φίλους που να συμμετέχουν στην επιτυχία σας και να είναι χαρούμενοι για εσάς. Μια μετα-ανάλυση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι η αυτοεκτίμηση και οι θετικές κοινωνικές σχέσεις πάνε χέρι-χέρι. Οι ερευνητές βρήκαν μια αμοιβαία σχέση μεταξύ των δύο, που σημαίνει ότι οι θετικές σχέσεις χτίζουν την αυτοεκτίμηση, ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί επίσης σε πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις βοηθούν να αντισταθμίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας

Οι φιλίες μας βοηθούν να περιορίσουμε το άγχος. Καθώς περνάμε δύσκολες περιόδους της ζωής, οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν. Το να συζητάτε τις λεπτομέρειες μιας κακής μέρας σε έναν φίλο μπορεί να ανακουφίσει λίγο από το άγχος σας.

Το φυσικό άγγιγμα μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο PLoS One διαπίστωσε ότι η λήψη μιας αγκαλιάς ανακούφισε από αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος. Το θετικό και ευπρόσδεκτο σωματικό άγγιγμα είναι εξαιρετικό για την καλή υγεία.

Επίσης, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική υγεία και την απόκριση στο στρες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία , το αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς μπορεί να αυξήσει το χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φιλίες πρέπει να είναι θετικές για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι αρνητικές φιλίες μπορούν πραγματικά να αυξήσουν το άγχος και μπορούν να βλάψουν τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.

Οι φιλίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της γνωστικής υγείας

Τα οφέλη της φιλίας για την υγεία επεκτείνονται και στον εγκέφαλο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο BMC Geriatrics διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι ενήλικες που είχαν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα και ημέρες γεμάτες με κοινωνικές δραστηριότητες είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία, από τους πιο μοναχικούς συνομηλίκους τους.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι το να έχεις έναν φίλο με τον οποίο μπορείς να κάνεις καλές συζητήσεις, μπορεί να προστατέψει την υγεία του εγκεφάλου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι σε μια ομάδα 2.171 ενηλίκων που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη καρδιάς Framingham, εκείνοι που ανέφεραν ότι είχαν κάποιον στη ζωή τους στον οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα γνωστικής ανθεκτικότητας (ένα μέτρο του εγκεφάλου υγείας που είναι γνωστό ότι προστατεύει από τις ασθένειες, όπως η άνοια).

Jenny.Gr
pexels

Οι φίλοι σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τη θλίψη κάθε είδους

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που αντιμετωπίσατε μια δύσκολη κατάσταση, όπως ένας θάνατος στην οικογένεια ή η απώλεια κάποιου άλλου προσώπου σημαντικού για εσάς (όπως ένα κατοικίδιο ή μια σχέση). Το να έχετε φίλους στους οποίους μπορούσατε να στηριχτείτε, πιθανότατα σας βοήθησε να τα καταφέρετε. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Οι φίλοι μπορούν να ενθαρρύνουν υγιεινές συμπεριφορές

Το να έχετε θετικές σχέσεις με ανθρώπους που κάνουν υγιείς επιλογές μπορεί να σας παρακινήσει να κάνετε παρόμοιες υγιεινές επιλογές. Αν οι φίλοι ασχολούνται με τη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να παρασυρθείτε και εσείς.

Επιπλέον, το να έχετε απλώς έναν φίλο που βασίζεται σε εσάς, μπορεί να σας δώσει το κίνητρο που χρειάζεστε για να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Εάν κάποιος άλλος εξαρτάται από εμάς, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας.

Οι φίλοι μπορούν επίσης να μιλήσουν αν ανησυχούν για εσάς. Αν επιδεικνύετε μια ανθυγιεινή συμπεριφορά, οι φίλοι είναι αυτοί που τη βλέπουν, επειδή αλληλεπιδρούν μαζί σας κάθε μέρα.

Η φιλίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Neuroscience & Biobehavioral Reviews διαπίστωσε ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να συνδέονται με φλεγμονή. Τα ανθυγιεινά επίπεδα φλεγμονής μπορεί να είναι επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing . Από την άλλη μεριά η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και υγιέστερη αρτηριακή πίεση και δείκτη μάζας σώματος.

Οι ισχυρές σχέσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι υπήρχε 50 τοις εκατό αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης κατά την περίοδο παρακολούθησης της μελέτης για συμμετέχοντες με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Και οι επιπτώσεις των κοινωνικών σχέσεων στην επιβίωση ήταν σταθερές ακόμα και όταν ελέγχονταν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο ή τα ιατρικά προβλήματα.

Οι υγιείς φιλίες τείνουν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο PLoS One διαπίστωσε ότι ένας ισχυρός κοινωνικός κύκλος, ήταν ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης ευτυχίας και γενικής ευεξίας, σε σχέση με τα δεδομένα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, όπως ο καρδιακός ρυθμός και η σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός των θετικών επιπτώσεων στην υγεία που αναφέρονται παραπάνω.

Επίσης βοηθάει ακόμη περισσότερη αν συναναστρέφεστε με χαρούμενους ανθρώπους, ειδικά αν ζουν κοντά σας. Έρευνα που περιελάμβανε περισσότερους από 4.000 ενήλικες έδειξε ότι το να έχεις έναν ευτυχισμένο φίλο που ζει κοντά σου, αυξάνει τις πιθανότητες να είσαι ευτυχισμένος κατά 25%.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.