WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι αλλαγές στο σωματικό βάρος μπορούν να επηρεάσουν τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Οκτωβρίου 2023

Πώς οι αλλαγές στο σωματικό βάρος μπορούν να επηρεάσουν τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
unsplash
Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ.

Είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) - μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια παλινδρόμησης οξέος, γνωστή και ως καούρα.

Αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος - ακόμη και το να είναι κάποιος ελαφρώς υπέρβαρος- μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την εμφάνιση ΓΟΠ και να επιδεινώσει τα συμπτώματά της. Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η απώλεια του υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει ή ακόμα και να επιλύσει τα συμπτώματα της ΓΟΠ .

Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί το επιπλέον σωματικό βάρος έχει επίδραση στη ΓΟΠ, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το επιπλέον βάρος ασκεί πίεση στην κοιλιά. Και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να χαλαρώσει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES) - ο μυϊκός δακτύλιος μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας – ενώ δεν θα έπρεπε.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πλούσια σε λιπαρά ή ακόμα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλουν στη ΓΟΠ, αλλά άλλες έρευνες δεν έχουν βρει οριστική συσχέτιση, υποδηλώνοντας ότι τα ερεθίσματα διαφέρουν πολύ από άτομο.

Εάν έχετε ΓΟΠΝ και είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ίσως αξίζει τον κόπο να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πώς η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα από μελέτες που δείχνουν ότι το σωματικό σας βάρος παίζει ρόλο στη ΓΟΠΝ και ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην πάθηση.

Μικρή αύξηση βάρους που συνδέεται με Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν οι σχετικά μικρές αλλαγές στο σωματικό βάρος - ακόμη και εντός των ορίων του φυσιολογικού βάρους - μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα της παλινδρόμησης οξέος και τα σχετικά συμπτώματα στις γυναίκες.

Η μελέτη βρήκε μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της παρουσίας συμπτωμάτων ΓΟΠ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες - που ορίζονται από έναν δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 29,9 - είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παλινδρόμηση οξέος από εκείνες με φυσιολογικό βάρος.

Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες - με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 - είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ΓΟΠΝ, όπως καούρα, παλινδρόμηση οξέος, πόνος στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση.

Ίσως το πιο εκπληκτικό, ωστόσο, ήταν ότι οι μικρές διαφορές στο σωματικό βάρος σε γυναίκες κανονικού βάρους - με ΔΜΣ από 21 έως 24,9 - επηρέασαν επίσης την πιθανότητα εμφάνισης ΓΟΠΝ. Ακόμη και σε γυναίκες που ξεκίνησαν με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μια αύξηση του ΔΜΣ πάνω από 3,5 συσχετίστηκε με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συχνά συμπτώματα ΓΟΠ.

Συνολικά, από τις 10.545 γυναίκες στη μελέτη, το 22 τοις εκατό ανέφερε ότι είχε συμπτώματα ΓΟΠ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μεταξύ εκείνων με συμπτώματα, το 55 τοις εκατό παρουσίασαν τόσο καούρα όσο και παλινδρόμηση οξέος.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη τόνισαν ότι τα άτομα με ΓΟΠ των οποίων το σωματικό βάρος είναι ιδανικό δεν πρέπει να προσπαθούν να χάσουν βάρος. Αλλά αν έχετε πάρει βάρος και παρατηρήσατε αύξηση των συμπτωμάτων σας, ίσως μπορέσετε να αντιστρέψετε αυτήν την κατάσταση χάνοντας ξανά το βάρος.

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν εάν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος για να βοηθήσετε στη διαχείριση της ΓΟΠ. Ο ένας είναι εάν έχετε πάρει βάρος στο πρόσφατο παρελθόν και εάν τα συμπτώματά σας ΓΟΠ επιδεινώθηκαν μετά από αυτό.

Ένας άλλος παράγοντας είναι εάν αντιμετωπίζετε άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία - όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη - που καθιστούν την απώλεια βάρους επείγουσα προτεραιότητα. Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της υγείας σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.