WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να χάσεις κιλά χωρίς να ακολουθήσεις τις δίαιτες της μόδας  


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Οκτωβρίου 2023

Πώς να χάσεις κιλά χωρίς να ακολουθήσεις τις δίαιτες της μόδας   
pexels
Οι δίαιτες της μόδας δεν σας βοηθούν να κρατήσετε μακριά το βάρος μακροπρόθεσμα.

Αν έχετε ακολουθήσει μια μοντέρνα δίαιτα, δεν είστε οι μόνοι. Έχετε καταφέρει όμως να μείνετε σε αυτές τις δίαιτες για πολύ καιρό; Και όντως χάσατε βάρος ή μήπως μόλις επιστρέψατε στον συνήθη τρόπο διατροφής σας τα κιλά επανήλθαν;

Οι δίαιτες της μόδας δεν σας βοηθούν να κρατήσετε μακριά το βάρος μακροπρόθεσμα. Τι λειτουργεί λοιπόν; Η καλύτερη επιλογή είναι να μην κάνετε δίαιτα, αλλά να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει φαγητό το οποίο απολαμβάνετε, άσκηση και υγιεινές συνήθειες . Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές.

Η ποικιλία είναι το κλειδί

Ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται την κατάλληλη βενζίνη για να λειτουργήσει, έτσι και το σώμα μας χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή για να αναπτυχθεί σωστά. Αυτό σημαίνει μια ισορροπία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους, καθώς και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά.

Όταν κάνετε μια μοντέρνα δίαιτα και αποκλείετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Η λήψη πολύ μικρής ποσότητας θρεπτικών συστατικών μπορεί να μην προκαλέσει άμεσο πρόβλημα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε προβλήματα υγείας.

Εξασκηθείτε στον έλεγχο μερίδων

Οι μερίδες φαγητού μεγαλώνουν όλο και περισσότερο με τα χρόνια. Και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού δεν είναι τα μόνα μέρη που θα βρείτε μεγάλα γεύματα. Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι από το 1970 έως τη δεκαετία του 1990, αυξήθηκαν τα μεγέθη των μερίδων χάμπουργκερ, μπουρίτο, τάκος, τηγανητές πατάτες, παγωτά, πίτες, μπισκότα και αλμυρά σνακ, είτε αυτά καταναλώνονταν στο σπίτι είτε στα εστιατόρια.

Πώς μοιάζει ένα υγιές μέγεθος μερίδας;

  • Ένα φλιτζάνι φρούτα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη γροθιά σας.

  • Μια μερίδα τυρί είναι περίπου το ίδιο με το μέγεθος του αντίχειρά σας από τη βάση μέχρι την άκρη.

  • Μια μερίδα κρέας, ψάρι ή πουλερικά είναι περίπου όσο η παλάμη σας.

  • Μια μερίδα ξηρών καρπών ισούται με μια χούφτα.

Jenny.Gr
unsplash

Ακολουθούν μερικά απλά κόλπα:

  • Τρώτε ποικιλία τροφών. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη. σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά και τα «καλά» λιπαρά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά από τα ψάρια και τα μονοακόρεστα λιπαρά από το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τις ελιές ή το ελαιόλαδο.
  • Μειώστε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που λαμβάνετε από ζωικές πηγές και των trans λιπαρών από τα τηγανητά, τα σνακ και τα προϊόντα fast-food.

  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά . Η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Ένα καλό σημείο αναφοράς για τους ενήλικες είναι 2 έως 3 φλιτζάνια λαχανικών και 1,5 έως 2 μερίδες φρούτων την ημέρα.

  • Ασκηθείτε τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα . Αυτό μπορεί να χωριστεί σε μικρότερα χρονικά τμήματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα για 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα για 5 ημέρες για να φτάσετε τα 150 λεπτά.

  • Τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά. Επιδιώξτε πέντε έως έξι μίνι γεύματα την ημέρα. Χωρίστε τα γεύματά σας κάθε 3 έως 4 ώρες.

Τέλος, ζητήστε από τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους να σας ακολουθήσουν καθώς προσπαθείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να μειώσετε το βάρος σας. Το να τηρείτε ένα πρόγραμμα είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχετε κάποιον να σας υποστηρίξει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.