WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτοξίνωση με acai berries: Γιατί είναι μια επικίνδυνη τάση;


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Νοεμβρίου 2023

Αποτοξίνωση με acai berries: Γιατί είναι μια επικίνδυνη τάση;
unsplash
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν την αποτοξίνωση με acai berries, αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν είναι καλή ιδέα. Μάθετε γιατί.

Η αποτοξίνωση με acai berries είναι μια επικίνδυνη τάση που έχει γίνει της μόδας και μπορεί να είναι επιζήμια για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Εξάλλου, το σώμα δεν χρειάζεται περισσότερο καθαρισμό από ό,τι είναι ήδη σε θέση να εκτελέσει μέσω των οργάνων όπως οι νεφροί και το συκώτι.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές από τις δίαιτες αποτοξίνωσης που υπόσχονται μια διαδικασία καθαρισμού αποτυγχάνουν μεσοπρόθεσμα, γιατί δεν επαρκούν σε βασικά θρεπτικά συστατικά και δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες. Επίσης είναι πολύ στερητικές και αυτό δεν είναι θετικό.

Τι είναι η αποτοξίνωση με acai berries

Η αποτοξίνωση με acai berries πραγματοποιείται μέσω της πρόσληψης συμπληρωμάτων acai berry και συνήθως προτείνεται ένα χρονοδιάγραμμα 2 ή 3 εβδομάδων, με καθημερινή κατανάλωση αυτών των προϊόντων με τη μορφή ροφήματος.

Οι οπαδοί της συγκεκριμένης αποτοξίνωσης ισχυρίζονται ότι μέσω αυτού του μηχανισμού μειώνεται η φλεγμονή μειώνεται και το πρήξιμο και επιτυγχάνεται η απώλεια κιλών. Όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Επίσης τα περισσότερα συμπληρώματα acai δεν ελέγχονται, επομένως μπορεί να περιέχουν επιβλαβή ή τοξικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, συχνά περιλαμβάνουν καθαρτικά για να επιταχύνουν τις κινήσεις του εντέρου, κάτι που δεν είναι καθόλου θετικό.

Επιπλέον οι περισσότερες αποτοξινώσεις συνοδεύονται από ένα περιοριστικό διατροφικό πρόγραμμα , το οποίο βασίζεται στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Jenny.Gr
unsplash

Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι σε ορισμένα στάδια της ζωής

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνω ότι δίαιτες αποτοξίνωσης, όπως αυτή με τα acai berries, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός. Όχι μόνο επειδή η ανεπαρκής παροχή θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και επειδή μια πιθανή μόλυνση με ανεπιθύμητες ενώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικότητα.

Επιπλέον δεν συνιστώνται αυτές οι δίαιτες ούτε στην περίπτωση των ηλικιωμένων. Σε μεγάλη ηλικία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αυξάνονται. Και σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να συμβεί μια ακόμη πιο γρήγορη καταστροφή της μυϊκής μάζας, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η αποτοξίνωση με acai berries θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, καθώς και αναποτελεσματική. Το σώμα έχει υψηλή ικανότητα αυτοκαθαρισμού , επομένως δεν χρειάζεται να υποστηρίξετε αυτή τη λειτουργία παρά μόνο με την προώθηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.