WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 βήματα για υγιή καρδιά που χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Νοεμβρίου 2023

4 βήματα για υγιή καρδιά που χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά
pexels
Η φροντίδα της καρδιάς σας δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Ακολουθούν 4 γρήγορες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για την προστασία της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η καρδιά είναι ένα ζωτικό όργανο του σώματος και είναι υπεύθυνη για την άντληση αίματος σε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των περιφερικών οργάνων. Διατηρεί επίσης μια σταθερή ροή αίματος που είναι ζωτικής σημασίας για την οξυγόνωση όλων των κυττάρων και των ιστών. Όμως το αίμα δεν μεταφέρει μόνο οξυγόνο αλλά και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από τα τρόφιμα.

Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε υποξία (χαμηλή ή έλλειψη οξυγόνου) ακόμη και σε ανεπάρκεια οργάνων. Οι μύες της καρδιάς δουλεύουν μέρα και νύχτα από τη γέννηση έως το θάνατο, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να προστατεύσουμε αυτό το σημαντικό όργανο.

Και ενώ μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι εκτός ελέγχου, όπως το οικογενειακό σας ιστορικό. Ωστόσο, παράγοντες που σχετίζονται με τις επιλογές του τρόπου ζωής σας είναι πράγματα τα οποία μπορείτε να αλλάξετε και πιθανώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

4 βήματα για υγιή καρδιά

Σνακ με ξηρούς καρπούς

Η κατανάλωση μόλις 100 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα συνδέεται με μειωμένη καρδιαγγειακή νόσο. Τα καρύδια έχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης - από άλλους ξηρούς καρπούς.

Ασκηθείτε

Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για μια υγιή καρδιά. Στην ιδανική περίπτωση, θα ήταν καλό να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό θα μπορούσε να είναι 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για παράδειγμα.

Αλλά η καρδιά σας επωφελείται επίσης από μικρότερες εκρήξεις δραστηριότητας, ας πούμε 10 έως 15 λεπτά, με στόχο να συγκεντρώσετε 150 λεπτά την εβδομάδα.

Jenny.Gr
unsplash

Πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίτερα

Χωρίς αρκετό ύπνο, ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή αυξάνεται – ανεξάρτητα από την ηλικία σας, το βάρος σας ή το πόσο ασκείτε ή καπνίζετε.

Κάνε ένα τηλεφώνημα

Προγραμματίστε έναν έλεγχο εάν έχετε καθυστερήσει, ώστε εσείς και ο γιατρός σας να είστε ενημερωμένοι για τον καρδιακό σας κίνδυνο και να κάνετε ένα σχέδιο για την προστασία της καρδιάς σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.