WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιόγκα: 6 μύθοι που ακούς συχνά, αλλά δεν ισχύουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Νοεμβρίου 2023

Γιόγκα: 6 μύθοι που ακούς συχνά, αλλά δεν ισχύουν
unsplash
Καταρρίπτουμε όλους τους μύθους και τις παρανοήσεις γύρω από τη γιόγκα.

Η γιόγκα ξεκίνησε ως μια πνευματική πρακτική για την ένωση του μυαλού και του σώματος, που χρονολογείται από το 2700 π.Χ. Η δημοτικότητα της γιόγκα ως μορφή άσκησης έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη με τα χρόνια.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από τη γιόγκα – από την πνευματική της προέλευση, μέχρι το ποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν. Η κατανόηση της αληθινής φιλοσοφίας της γιόγκα και του τρόπου άσκησής της μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καλύτερα τον σκοπό της και να σας παρακινήσει να τη δοκιμάσετε.

Η γιόγκα μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη μορφή άσκησης αν δεν την γνωρίζετε, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με τη γιόγκα, δεν υπάρχει χώρος για αποκλεισμό ή κρτική, καθώς είναι μια πρακτική που προορίζεται να κατευθύνει την ενέργεια από το μυαλό στο σώμα. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να εξασκήσετε τη γιόγκα.

Οι κυριότεροι μύθοι για τη γιόγκα

Μύθος 1: Η γιόγκα είναι μόνο για τους ευέλικτους

Η γιόγκα απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, σωματικών τύπων και ικανοτήτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ευελιξίας, αλλά δεν χρειάζεται να είστε ευέλικτοι για να την εξασκήσετε. Οι στάσεις της γιόγκα λειτουργούν για να τεντώσουν και να δυναμώσουν τους μυς σας και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε βελτιώσεις στη στάση και την ευλυγισία σας.

Υπάρχουν διάφορες στάσεις και «ροές» στη γιόγκα, οι οποίες διαφέρουν σε δυσκολία και ρυθμό. Ως αρχάριοι, μπορεί να σας ενθαρρύνουν να δοκιμάσετε τη Χάθα γιόγκα , καθώς είναι ένα από τα πιο ήπια στυλ. Σταα ομαδικά μαθήματα, οι εκπαιδευτές θα σας προσκαλούν συχνά να τροποποιήσετε την πρακτική σας, ώστε να είστε σε θέση να κάνετε ό,τι αισθάνεστε πιο άνετα.

Μύθος 2: Η γιόγκα είναι μια θρησκευτική πρακτική

Η γιόγκα ξεκίνησε ως ινδουιστική πρακτική , αλλά είναι επίσης συνδεδεμένη με τις βουδιστικές και τζαϊνιστικές διδασκαλίες. Έχει τις ρίζες της στην αρχαία ινδική φιλοσοφία, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πρακτική για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Τούτου λεχθέντος, η γιόγκα δεν είναι σε καμία περίπτωση θρησκευτική πρακτική.

Ο καθένας μπορεί να κάνει γιόγκα, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή την έλλειψη αυτών. Δεν υπάρχει πρόθεση προσηλυτισμού ή υιοθέτησης οποιασδήποτε θρησκείας. Σήμερα, η ολιστική πρακτική στοχεύει στη χρήση πνευματικών ιδεολογιών για την προώθηση της αρμονίας και της αυτοπραγμάτωσης.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 3: Η γιόγκα είναι μόνο για γυναίκες

Η γιόγκα συχνά συνδέεται περισσότερο με τις γυναίκες, αλλά στην πραγματικότητα εμφανίστηκε ως μια πρακτική που ασπάστηκαν κυρίως οι άντρες . Η πλειοψηφία των συγγραφέων, των φιλοσόφων, των ιερέων και των δασκάλων της αρχαίας πρακτικής ήταν άντρες. Ανεξάρτητα από το φύλο, ο καθένας μπορεί να κάνει γιόγκα. Τα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά.

Μύθος 4: Η γιόγκα είναι εύκολη και δεν απαιτεί προσπάθεια

Αν και η γιόγκα μπορεί να γίνει με αργούς ρυθμούς με έμφαση στην εργασία της αναπνοής, δεν είναι μια παθητική ή αβίαστη πρακτική. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας , η γιόγκα απαιτεί σωματικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν δύναμη, ισορροπία και συντονισμό.

Ορισμένα στυλ γιόγκα, όπως η Vinyasa ή η Power yoga είναι πολύ δυναμικά. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν δύσκολες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων στηριγμάτων κεφαλής και λαβών που απαιτούν δύναμη και ισορροπία.

Μύθος 5: Η γιόγκα είναι απλώς τεντώματα

Η γιόγκα είναι κάτι πολύ περισσότερο από διατάσεις. Η πολύπλευρη φύση της προάγει τον συγχρονισμό του μυαλού και του σώματος. Υπάρχουν οκτώ σκέλη της γιόγκα, που όλα οδηγούν στην «απελευθέρωση του εαυτού μας» - τον πρωταρχικό στόχο της γιόγκα. Μερικοί από αυτούς τους πυλώνες περιλαμβάνουν τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama), τον διαλογισμό (dhyana) και τους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον εαυτό μας και τον κόσμο (yamas και niyamas).

Μέσω της ενσωμάτωσης αυτών των σωματικών, διανοητικών και πνευματικών στοιχείων, η γιόγκα έχει τη δύναμη να αλλάξει την κατάσταση της ύπαρξής σας – ακόμα και έξω από το στούντιο γιόγκα. Με αυτόν τον τρόπο, κουβαλάτε την ηρεμία και την επίγνωση μαζί σας σε όλη την καθημερινότητά σας.

Μύθος 6: Η γιόγκα είναι μόνο για νέους

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη της γιόγκα για τους ηλικιωμένους. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένη ευελιξία, βελτιωμένη υγεία των αρθρώσεων, πρόληψη πτώσεων και μειωμένο στρες. Η γιόγκα έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της υγιούς γήρανσης σε νέους και ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι ενθαρρύνονται να κάνουν γιόγκα χαμηλότερης έντασης με έμφαση στην αναπνοή, την κινητικότητα και την ισορροπία.

Η αποσαφήνιση των πολλών μύθων γύρω από τη γιόγκα μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να την εξασκήσουν και να επωφεληθούν από αυτή. Η γιόγκα έχει να κάνει με την εύρεση αρμονίας μεταξύ νου και σώματος. Το να έχετε ανοιχτό μυαλό όταν προσεγγίζετε αυτήν την πρακτική μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε αυτή τη διαλογιστική κατάσταση.

Είναι σημαντικό να βρείτε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή που να μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε την πρακτική και να βιώσετε τα πραγματικά της οφέλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.