WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι πνευμονικές παθήσεις είναι σε άνοδο και τι μπορείς να κάνεις γι αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Νοεμβρίου 2023

Γιατί οι πνευμονικές παθήσεις είναι σε άνοδο και τι μπορείς να κάνεις γι αυτό
pexels
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια αυξανόμενη ανησυχία καθώς η ποιότητα του αέρα μειώνεται μέρα με τη μέρα.

Πρόσφατα νοσοκομεία στο Δελχί ανέφεραν ότι λόγω των αυξανόμενων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα κρούσματα αναπνευστικών διαταραχών έχουν αυξηθεί κατά 50%. Γι αυτό και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια φυσική λύση για την καταπολέμηση των πνευμονικών ασθενειών και δεν είναι άλλη από τα ισχυρά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων

Τα υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τόσο ωφέλιμα για τους πνεύμονες που συνιστώνται ακόμη και κατά τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Δείτε πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μειώνουν τη φλεγμονή

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονές σας, αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Στους πνεύμονες, η φλεγμονή είναι μια κοινή απάντηση στους ρύπους. Ωστόσο τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό αυτής της φλεγμονής, μειώνοντας ενδεχομένως τη ζημιά που προκαλείται από τον μολυσμένο αέρα.

Ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συσχετίστηκαν με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αντιοξειδωτική άμυνα

Μια άλλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH αποκάλυψε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Jenny.Gr
pexels

Ρύθμιση παραγωγής της βλέννας στους πνεύμονες

Τα ωμέγα-3 μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής βλέννας στους αεραγωγούς. Η υπερβολική βλέννα μπορεί να παγιδεύσει τους ρύπους και να επιδεινώσει τις παθήσεις των πνευμόνων. Τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της παραγωγής βλέννας.

Προσθέστε ωμέγα-3 στη διατροφή σας

Ακολουθούν μερικές πηγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων:

  • Λιπαρά ψάρια: Στόχος να συμπεριλάβετε τακτικά στη διατροφή σας σολομό, σκουμπρί και σαρδέλες.
  • Συμπληρώματα: Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά ψάρια, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να προσφέρουν έναν βολικό τρόπο για να αυξήσετε την πρόσληψή σας.
  • Φυτικές πηγές: Οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia, λάδι canola, τα φυτικά έλαια και τα καρύδια είναι επίσης καλές πηγές ωμέγα-3

Εν κατακλείδι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τους πνεύμονές σας από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αναπνευστικής σας υγείας.

Για να ενισχύσετε τους πνεύμονές σας ενάντια στις προκλήσεις της σύγχρονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 στη διατροφή σας και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι πνεύμονές σας θα σας ευχαριστήσουν για αυτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.