WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις να δίνεις στο μωρό σου πριν γίνει ενός


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Νοεμβρίου 2023

9 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις να δίνεις στο μωρό σου πριν γίνει ενός
unsplash
Είναι μια συναρπαστική περίοδος στη ζωή όταν ένα μωρό αρχίζει να δείχνει τα αναπτυξιακά σημάδια ετοιμότητας για στερεά τροφή.

Εάν το μωρό σας είναι έτοιμο να φάει στερεές τροφές, μπορεί να αναρωτιέστε ποιες είναι ασφαλείς και ποιες πρέπει να αποφεύγονται ή/και να περιορίζονται. Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά μπορούν να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών από ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι γονείς.

Γενικά, δεν υπάρχουν πάρα πολλοί κανόνες σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει ένα μωρό, αλλά υπάρχουν ορισμένες τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού και κάποιες που δεν είναι ασφαλείς για τα βρέφη και πρέπει να αποφεύγονται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.

9 τροφές που πρέπει να αποφύγετε ή/και να περιορίσετε να δίνετε στο μωρό σας πριν από την ηλικία του ενός έτους

Αποφύγετε το μέλι

Το μέλι είναι ένα εξαιρετικό φυσικό γλυκαντικό, ωστόσο, δεν θα πρέπει το καταναλώνει ένα παιδί πριν από την ηλικία του ενός έτους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης φαγητά που παρασκευάζονται με μέλι, ακόμα κι αν είναι μαγειρεμένα ή/και ψημένα. Αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλός, το μέλι μπορεί να μολυνθεί με ένα βακτήριο που ονομάζεται "Clostridium botulinum", το οποίο παράγει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση (μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, αδυναμία και παράλυση). Μετά την ηλικία του 1 έτους, το μέλι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο, επομένως είναι καλύτερο να περιμένετε.

Αποφύγετε το ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν θα περιμένατε απαραίτητα να ενέχουν κίνδυνο, αλλά το AAP και το CDC συμφωνούν ότι είναι ένας από τους κορυφαίους κινδύνους πνιγμού για διαφορετικούς λόγους:

  • Το αναρροφημένο ποπ κορν μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και πνευμονία.

  • Το ποπ κορν δεν μπορεί να τροποποιηθεί για ασφαλέστερο σερβίρισμα.

  • Είναι δύσκολο για τα μωρά να μασήσουν ποπ κορν

Όχι μόνο πρέπει να αποφεύγεται το ποπ κορν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού, αλλά θα πρέπει στην πραγματικότητα να αποφεύγεται μέχρι να γίνει περίπου 4 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά πρέπει να μπορούν να μασούν καλά τους πυρήνες και τις ίνες του ποπ κορν, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει μέχρι να αποκτήσουν όλους τους γομφίους τους, που τους δίνουν καλύτερη ικανότητα να μασούν.

Αποφύγετε τα προστιθέμενα σάκχαρα

Ενώ τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα είναι καλά για τα μωρά, το AAP, το AHA και το CDC συνιστούν να μην δίνονται πρόσθετα σάκχαρα σε μωρά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Αν και αυτή είναι μια γενική σύσταση και όχι μια απόλυτη οδηγία, βασίζεται σε πολλούς παράγοντες.

Για τα μωρά κάτω των 2 ετών, είναι καλύτερο να μην προσφέρετε τροφές με πρόσθετα σάκχαρα, επειδή τα πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να είναι υψηλότερα σε θερμίδες, αλλά χαμηλότερα σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία.

Ως αποτέλεσμα, και επειδή το στομάχι των μωρών και των νηπίων είναι μικρό, οι τροφές με πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καταλήξουν να αντικαταστήσουν μερικές από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, που θα τους ωφελούσαν περισσότερο όσον αφορά την ανάπτυξή τους.

Επίσης, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, τα μωρά είναι λιγότερο επιλεκτικά και πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις (αλμυρό, ξινό, πικρό κ.λπ.). Το να επωφεληθείτε από την εισαγωγή νέων και διαφορετικών τροφών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι το κλειδί για να έχει το μωρό σας ανεπτυγμένους γευστικού κάλυκες καθώς μεγαλώνει.

Αποφύγετε το αλάτι

Λίγο αλάτι στο φαγητό του μωρού δεν είναι κακό, αλλά η υπερβολή κατά τη βρεφική ηλικία δεν συνιστάται. Οι οδηγίες είναι ότι το μωρό πρέπει να καταναλώνει μέχρι 2 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, και ένα κουταλάκι του γλυκού είναι 4 γραμμάρια.

Επίσης με την πάροδο του χρόνου, μια πρώιμη προτίμηση για αλμυρά τρόφιμα μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για υψηλότερες ποσότητες νατρίου και αυτός είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο.

Jenny.Gr
pexels

Αποφύγετε τα λουκάνικα

Τα λουκάνικα είναι μια από τις κορυφαίες αιτίες για επεισόδια πνιγμού σε μικρά παιδιά λόγω του μεγέθους, του σχήματος και της υφής τους. Για το λόγο αυτό, η AAP συνιστά να μην προσφέρονται χοτ ντογκ σε παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών. Ακόμη και μετά την ηλικία των 4 ετών, είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε προσεκτικά το παιδί σας όταν του προσφέρετε λουκάνικα (ή οποιαδήποτε άλλη στρογγυλεμένη τροφή σε σχήμα νομίσματος) και να τα κόψετε στα τέσσερα πριν τα σερβίρετε.

Αποφύγετε τα marshmallows

Ενώ είναι μαλακά, τα marshmallows μπορούν εύκολα και κατά λάθος να απορροφηθούν από τον αεραγωγό. Επιπλέον, τα marshmallows παρασκευάζονται κυρίως με πρόσθετα σάκχαρα και είναι καλύτερο να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία.

Αποφύγετε το μη παστεριωμένο τυρί

Τα μη παστεριωμένα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν ορισμένα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες σε βρέφη και μικρά παιδιά, οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε; Εάν σας συνέστησαν να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανώς καλύτερο να αποφύγετε να τα ταίζετε στο μωρό σας πριν από την ηλικία του ενός έτους - συμπεριλαμβανομένων των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών.

Αποφύγετε τα τουρσιά

Τα τουρσιά καλό είναι να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία τουλάχιστον του ενός έτους (ορισμένοι παιδίατροι συνιστούν να περιμένετε μέχρι την ηλικία των 2 ετών) λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.

Αποφύγετε τα ολόκληρα σταφύλια και ολόκληρα ντοματίνια

Αν και είναι πολύ θρεπτικά τα σταφύλια και τα ντοματίνια, ωστόσο αυτά τα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο πνιγμού και πρέπει να τροποποιηθούν πριν τα προσφέρετε στα μωρά. Όταν τα σερβίρετε, φροντίστε να τα κόβετε κατά μήκος σε τέταρτα (ή ακόμα και όγδοα ανάλογα με το μέγεθος).

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια πνιγμού είναι σπάνια. Αλλά είναι σημαντικό για όποιον ταΐζει ένα βρέφος να εκπαιδεύεται στην ΚΑΡΠΑ και τις πρώτες βοήθειες για παν ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.