WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα προβιοτικά είναι το κλειδί για να παραμείνεις υγιής αυτόν τον χειμώνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Νοεμβρίου 2023

Γιατί τα προβιοτικά είναι το κλειδί για να παραμείνεις υγιής αυτόν τον χειμώνα
pexels
Παραμένοντας υγιείς τον χειμώνα με τα προβιοτικά

Οι πιο κρύοι μήνες πλησιάζουν. Ο χειμώνας μπορεί να είναι μια τόσο μαγική εποχή του χρόνου, γεμάτος χουχουλιάσματα δίπλα στη φωτιά, γιορτές και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο. Αλλά δυστυχώς, μαζί με τους χειμερινούς μήνες έρχεται και η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ταλαιπωρηθείτε από καταρροή και βήχα.

Όσον λοιπόν αφορά το να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να λάβετε διάφορα προληπτικά μέτρα. Το να πλένετε τα χέρια σας, να τρώτε ισορροπημένα και να κοιμάστε αρκετά, είναι όλα υπέροχα και τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς έχει να κάνει περισσότερο με την υγεία του εντέρου σας.

Υγεία και ανοσία του εντέρου

Το έντερο σας φιλοξενεί πάνω από 100 τρισεκατομμύρια διαφορετικά βακτήρια. Και όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα βακτήρια στην υγεία. Τα βακτήρια του εντέρου μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων, στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.. για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότερο από το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο, είναι απαραίτητο να διατηρείτε το μικροβίωμα του εντέρου σας υγιές.

Πώς να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου

Προκειμένου να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να διατηρήσουμε τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο έντερο σε ισορροπία. Τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μας λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια, βοηθώντας στην πρόληψη της απορρόφησης τυχόν παθογόνων που μπορεί να μας αρρωστήσουν.

Η διατήρηση της υγείας του εντέρου περιλαμβάνει τη σωστή ισορροπία φιλικών έναντι κακών βακτηρίων και τη μείωση της έκθεσής μας σε διάφορες συνθήκες που διαταράσσουν αυτή την ισορροπία. Η μη ισορροπημένη διατροφή, το χρόνιο στρες, ο ανεπαρκής ύπνος και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορούν όλα να καταστρέψουν τα φιλικά βακτήρια , κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποστηρίξετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, μαζί με τη λήψη τροφών πλούσια σε προβιοτικά, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην υγεία του εντέρου σας και με τη σειρά τους να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Αυτό είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς αυτόν τον χειμώνα.

Λάβετε δράση: Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το τέμπε, το κίμτσι, το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το miso και το κεφίρ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τα φιλικά βακτήρια σας σε ισορροπία. Συνιστώ να προσπαθείτε να ενσωματώνετε καθημερινά μία από αυτές τις τροφές στο διαιτολόγιο σας.

Jenny.Gr
unsplash

Πηγές προβιοτικών

Γιαούρτι

Το γιαούρτι θεωρείται ένα από τις κύριες τροφές που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια. Έχει αναγνωριστεί από καιρό ως ένα προϊόν με θετικές επιπτώσεις στον καταναλωτή. Σημαντικό είναι, να αναγράφεται πάνω η προσθήκη των προβιοτικών και να μην υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα

Μαύρη σοκολάτα

Στη μαύρη σοκολάτα δεν υπάρχουν μόνο προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά, τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, που τρέφονται τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Πολλές έρευνες έδειξαν πως για να έχουν τη θετική επίδραση τα προβιοτικά στη μαύρη σοκολάτα, θα πρέπει το κακάο να μην είναι λιγότερο από 70% σε περιεκτικότητα και να μην περιέχει προστιθέμενη ζάχαρη.

Κεφιρ

Το κεφίρ είναι ένα από τα πιο γνωστά προβιοτικά προϊόντα, το οποίο θεωρείται ως ένα ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής. Τα τελευταία χρόνια, έρευνες έδειξαν ότι τα διατροφικά προβιοτικά όπως το κεφίρ, έχουν μεγάλες δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Επιπλέον, βοηθά στη δυσανεξία των γαλακτοκομικών, οδηγώντας στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Πίκλες

Οι πίκλες, οι οποίες προέρχονται από αγγούρι, είτε από άλλα λαχανικά, όπως καρότο και πιπεριά είναι μια καλή επιλογή σε προβιοτικά. Ωστόσο, επειδή έχουν αρκετό αλάτι, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Ξινολάχανο

Πρόκειται για ζυμωμένο λάχανο, πλούσιο σε λακτοβάκιλλους, το οποίο παραδοσιακά παράγεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Συμπλήρωμα με προβιοτικά

Ενώ η έρευνα για τα προβιοτικά είναι σχετικά νέα, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλουν στη μείωση των περιπτώσεων της σοβαρότητας και της διάρκειας του κρυολογήματος και της γρίπης. Έτσι λοιπόν εάν θέλετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα συνιστώ τη λήψη ενός προβιοτικού με ζωντανούς μικροοργανισμούς και τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια CFUs καθημερινά.

Η υγεία του εντέρου έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη διάθεσή σας, τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή που μπορεί να συμβάλει σε αλλεργίες και έκζεμα, ακόμη και το βάρος σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ημερήσια δόση προβιοτικών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Επιπλέον, είμαστε εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικές τοξίνες, συνεχές στρες, χρήση αντιβιοτικών και σε εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, και όλα αυτά καταστρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό μας.

Κάντε λοιπόν τη χάρη στον εαυτό σας και αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσια σε προβιοτικά για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να έχετε υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.