WELL BEING

Γιατί η υγεία του εντέρου μας είναι σημαντική και πώς να τη βελτιώσουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαρτίου 2022

Γιατί η υγεία του εντέρου μας είναι σημαντική και πώς να τη βελτιώσουμε
Η υγεία του εντέρου δεν συμβάλλει μόνο στην καλή πέψη, αλλά υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και διαμορφώνει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και άλλα μικρόβια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου και η σύνθεση αυτού του μικροβιώματος είναι μοναδική για εσάς.

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «είσαι ό,τι τρως». Και ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε το DNA σας, ωστόσο μπορείτε να αλλάξετε την υγεία του εντέρου σας. Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, ειδικά η διατροφή σας, μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου σας προς το καλύτερο και να βελτιώσουν τη συνολική σας υγεία.

Παρακάτω, θα μάθετε για τις καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου, και συμβουλές για τη βελτίωση των βακτηρίων του εντέρου.

6 τροφές για την υγεία του εντέρου

Για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, δώστε προτεραιότητα στις τροφές που τρέφουν τα «καλά» βακτήρια και μειώστε την ποσότητα των «κακών» βακτηρίων στο έντερο σας.

Φρούτα και λαχανικά

Δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγοι ή vegan για να έχετε ένα υγιές έντερο, αλλά η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών βοηθά να λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι το βασικό καύσιμο για το έντερο σας. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τα «κακά» μικρόβια .

Ξηροί καρποί και σπόροι

Μια άλλη καλή πηγή φυτικών ινών και πολυφαινολών, είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι οποίοι περιέχουν επίσης υγιή λίπη που μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Όσπρια

Εκτός από την υψηλή τους συγκέντρωση σε διαιτητικές ίνες, τα όσπρια όπως τα ρεβίθια και οι φακές έχουν έναν τύπο φυτικών ινών που ονομάζεται γαλακτοολιγοσακχαρίτης, ο οποίος τροφοδοτεί τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Αυτοί οι σύνθετοι κόκκοι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών για το μικροβίωμα σας. Περιέχουν επίσης πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ζωντανά βακτήρια και βοηθούν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου σας. Αυξάνουν επίσης την παραγωγή συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς έχουν υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων σακχάρων, αλατιού και ανθυγιεινών λιπαρών. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλές τροφές υψηλής επεξεργασίας είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερα «κακά» βακτήρια στο έντερο τους. Προτιμήστε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Άλλοι τρόποι για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου

Η διατροφή σας δεν είναι η μόνη επιλογή για την καλύτερη υγεία του εντέρου. Μπορείτε επίσης να ανατρέψετε την ισορροπία του μικροβιώματος υπέρ των «καλών» βακτηρίων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και το αντίστροφο. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια.

Ασκηθείτε

Η άσκηση είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για ένα πιο υγιές έντερο και μπορεί επίσης να αυξήσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος. Ακόμη και οι προπονήσεις χαμηλής έντασης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Να λαμβάνετε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο

Τα αντιβιοτικά σώζουν ζωές, αλλά η άσκοπη χρήση τους μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα σας και αυτές οι αλλαγές μπορεί να διαρκέσουν. Είναι σημαντικό να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας σας.

Μειώστε το άγχος

Είτε ψυχολογικό, είτε σωματικό, είτε περιβαλλοντικό, το στρες μπορεί να διαταράξει τη δομή και τη λειτουργία του μικροβιώματος σας, αφήνοντάς σας πιο ευάλωτους στα «κακά» βακτήρια του εντέρου. Η εύρεση τρόπων για τη μείωση των επιπέδων του άγχους σας μπορεί επομένως να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.