WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια και τι να κάνεις γι΄αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Νοεμβρίου 2023

Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια και τι να κάνεις γι΄αυτό
pexels
Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάρροια που δημιουργείται από τα αντιβιοτικά

Εάν έχετε πάει ποτέ στον γιατρό για λοίμωξη, πιθανότατα σας έχει συνταγογραφήσει αντιβιοτική θεραπεία. Αυτά τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις και, όπως τα περισσότερα φάρμακα, τα αντιβιοτικά ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών.

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα είναι η διάρροια που προκαλείται από τα αντιβιοτικά. Γενικά, η διάρροια υποχωρεί αφού σταματήσετε να παίρνετε αντιβιοτικά. Αλλά όσο τα λαμβάνετε, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να σταματήσετε να τρέχετε στην τουαλέτα και εάν πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας τι συμβαίνει. Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε εάν μπορείτε να διακόψετε τα αντιβιοτικά για να επιλύσετε το πρόβλημα.

Για να σας βοηθήσω να αντιμετωπίσετε αυτήν τη δυσάρεστη παρενέργεια, θα σας εξηγήσω γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια και πώς να τη σταματήσετε.

Μπορούν τα αντιβιοτικά να προκαλέσουν διάρροια;

Δεν είναι ασυνήθιστο τα αντιβιοτικά να προκαλούν χαλαρά κόπρανα. Η έρευνα δείχνει ότι το 5% έως το 35% των ατόμων που λαμβάνουν αντιβιοτικά αναπτύσσουν διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά.

Γιατί όμως αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας στείλουν στην τουαλέτα; Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των καλών και των κακών βακτηρίων του εντέρου. Όταν ένα αντιβιοτικό σκοτώνει τα καλά βακτήρια στο έντερό σας, το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα κόπρανα. Ωστόσο, ο κίνδυνος διάρροιας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του αντιβιοτικού. Διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών θεραπεύουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.

Όταν οι γιατροί δεν είναι σίγουροι από τι προκαλείται η λοίμωξη, χρησιμοποιούμε συνήθως αυτό που ονομάζεται «εμπειρική» θεραπεία με ένα αντιβιοτικό «ευρέως φάσματος». Αυτά τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος σκοτώνουν τα καλά και τα κακά βακτήρια, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν προσωρινά την ικανότητα του σώματός σας να κάνει πλήρως σχηματισμένα κόπρανα. Το αποτέλεσμα; Η διάρροια.

Επίσης η διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά ξεκινά συνήθως περίπου μια εβδομάδα μετά την πρώτη δόση. Δεν πρέπει όμως να σταματήσετε να παίρνετε το αντιβιοτικό που σας έχει συνταγογραφηθεί εάν εμφανίσετε αυτή τη δυσάρεστη παρενέργεια. Αντίθετα, αναφέρετε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα στον γιατρό σας για να σας βοηθήσει κάνετε τις σωστές επιλογές.

Συμπτώματα διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά

Οι περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά είναι ήπιες και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Χαλαρά, υδαρή κόπρανα
  • Συχνές κενώσεις (τρεις φορές την ημέρα ή περισσότερες)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλαπλές σειρές αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ενός βακτηρίου που ονομάζεται Clostridioides difficile ( C. diff ) στο παχύ έντερο. Όταν αφήνετε να αναπτυχθεί υπερβολικά το C. diff απελευθερώνει μια τοξίνη που καταστρέφει την επένδυση του εντέρου σας. Το αποτέλεσμα αυτού είναι μια μόλυνση που προκαλεί σοβαρή διάρροια και φλεγμονή.

Σε αντίθεση με άλλες διάρροιες που προκαλούνται από αντιβιοτικά, το C. diff είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και επικίνδυνο, γεγονός που το καθιστά ανησυχητικό για τους ασθενείς. Περίπου το 9% των ενηλίκων 65 ετών και άνω με λοίμωξη από C. difficile πεθαίνουν εντός 30 ημερών από τη διάγνωση. Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο για να σταματήσει η εξάπλωση.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από C. diff είναι συνήθως πιο σοβαρά. Περιλαμβάνουν:

  • Χαλαρά, υδαρή κόπρανα που συχνά είναι ανεξέλεγκτες
  • Συχνές κενώσεις
  • Κοιλιακό άλγος
  • Γαστρεντερικές κράμπες
  • Ναυτία
  • Κακή όρεξη
  • Πυρετός

Εάν εμφανίσετε σημάδια λοίμωξης από C. difficile , συμβουλευτείτε αμέσως έναν επαγγελματία υγείας.

Jenny.Gr
pexels

Τι να τρώτε εάν έχετε διάρροια από αντιβιοτικά;

Προτείνω να τρώτε περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα επειδή είναι εύπεπτα. Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των φιλικών βακτηρίων του εντέρου σας. Μια καλή επιλογή είναι το γιαούρτι για τους εξής λόγους:

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της εξάλειψης των καλών βακτηρίων του εντέρου από τα αντιβιοτικά. Διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε γιαούρτι που περιέχει ζωντανές ενεργές καλλιέργειες. Γιατί να επιλέξετε γιαορτι:

  • Μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή του εντέρου. Το απλό γιαούρτι μπορεί να έχει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα στο έντερο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το στομάχι σας μετά από τα αντιβιοτικά.
  • Περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, Β-12 και βιταμίνη D.

Πίνετε υγρά με ηλεκτρολύτες. Η αφυδάτωση είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για όποιον έχει διάρροια. Η υδαρής διάρροια σημαίνει ότι πολλά από τα υγρά που καταναλώνετε πηγαίνουν κατευθείαν στην τουαλέτα, αντί να απορροφηθούν από το σώμα σας. Όταν χάνονται υγρά, χάνετε επίσης ηλεκτρολύτες (βασικά μέταλλα όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο), γι αυτό και είναι καλό να πίνετε ροφήματα ηλεκτρολυτών και ζωμούς.

Τα διαλύματα ηλεκτρολυτών γενικά είναι πολύ καλύτερα από το νερό, όταν ένα άτομο έχει διάρροια, επειδή οι ηλεκτρολύτες επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφηση του νερού στο σώμα.

Υπάρχουν επίσης τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν αντιμετωπίζετε διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά.

Συνιστώ να μείνετε μακριά από το κόκκινο κρέας και τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα, γιατί μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια. Προτείνει επίσης περιορίσετε την καφεΐνης και το αλκοόλ, γιατί διεγείρουν το έντερο και αυξάνουν τις κινήσεις του εντέρου.

Πώς να σταματήσετε τη διάρροια από τα αντιβιοτικά

Η διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά συχνά υποχωρεί από μόνη της μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα αυτοφροντίδας που βοηθούν στην ανακούφιση της ενόχλησης. Οι συμβουλές για τη διαχείριση της διάρροιας περιλαμβάνουν:

  • Τρώτε ήπιες, χαμηλές σε φυτικές ίνες, αμυλούχες τροφές μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια.
  • Αποφύγετε τηγανητά και πικάντικα φαγητά.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη κατά τη λήψη αντιβιοτικών.
  • Πάρτε προβιοτικά για να εξισορροπήσετε τα βακτήρια του εντέρου και να σταματήσετε τη διάρροια.
  • Πίνετε άφθονο νερό, χυμούς φρούτων και ροφήματα ηλεκτρολυτών για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Ένα έως δύο χαλαρά κόπρανα την ημέρα είναι συνηθισμένα από τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Εάν αντιμετωπίζετε σημαντικές παρενέργειες από τη φαρμακευτική σας θεραπεία, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας πριν διακόψετε τη θεραπεία.

Τέλος συνεχίστε να προστατεύετε το πεπτικό σας σύστημα μετά την ολοκλήρωση των αντιβιοτικών, με το να παίρνετε προβιοτικά μέσω της διατροφής ή με κάποιο συμπλήρωμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.