WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αναπληρώσεις τις φυτικές ίνες όταν ακολουθείς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Νοεμβρίου 2023

Πώς θα αναπληρώσεις τις φυτικές ίνες όταν ακολουθείς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη
pexels
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει αυτόματα μια πιο υγιεινή διατροφή.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη και τρώτε γλουτένη, προκαλείτε βλάβη στο λεπτό έντερο σας. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και να περιορίσει την υγεία και την ευημερία σας. Η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος και σχετίζεται με έως και 200-300 διαφορετικά συμπτώματα.

Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι επιλογή, είναι η μόνη διαθέσιμη ιατρική λύση για την ασθένειά τους. Δεδομένου ότι η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια ασθένεια, η δίαιτα χωρίς γλουτένη γίνεται κάτι περισσότερο από μια σύντομη διατροφική τάση. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη για όλη τους τη ζωή.

Όταν όμως ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη πρέπει να αποφεύγετε το σιτάρι, το κριθάρι (βύνη) και τη σίκαλη, αλλά η αποφυγή αυτών των τροφών δεν καθιστά αυτόματα τη δίαιτα χωρίς γλουτένη υγιή. Μια τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη τείνει να είναι υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες.

Οι γενικές συστάσεις για φυτικές ίνες είναι 25-35 γραμμάρια την ημέρα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο. Και αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για άτομα που πρέπει να ακολουθούν μία δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς δεν μπορούν να τρώνε κοινές πηγές φυτικών ινών, όπως αλεύρι ολικής αλέσεως και πίτουρο σίτου. Πώς λοιπόν τα άτομα που δεν πρέπει να καταναλώνουν γλουτένη καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φυτικές ίνες;

5 πηγές φυτικών ινών χωρίς γλουτένη

  • Φρούτα

  • Λαχανικά

  • Φασόλια/φακές

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη, όπως κινόα, αμάρανθος, κεχρί

  • Ξηροί καρποί/σπόροι συμπεριλαμβανομένων των σπόρων chia, λιναριού και κάνναβης

Jenny.Gr
pexels

3 συμβουλές για την αύξηση των φυτικών ινών

  • Αυξήστε αργά την πρόσληψη φυτικών ινών για να αποφύγετε τα αέρια, το φούσκωμα ή τον κοιλιακό πόνο. Προσθέστε 1-2 τροφές με περισσότερες ίνες κάθε μέρα για να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στην πέψη περισσότερων φυτικών ινών.

  • Εστιάστε σε μη επεξεργασμένες πηγές τροφίμων χωρίς γλουτένη. Εάν επιλέγετε επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, επιλέξτε τρόφιμα χωρίς γλουτένη με τουλάχιστον 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

  • Πίνετε πολυ νερο. Το να πίνετε νερό είναι σημαντικό ενώ αυξάνετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να προστατεύσουν την υγεία τους. Είναι επίσης πιθανό να έχετε τροφική ευαισθησία στη γλουτένη, γνωστή ως μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη. Και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, ακανόνιστες συνήθειες του εντέρου, κοιλιακό άλγος, εγκεφαλική ομίχλη και κόπωση που υποχωρούν μετά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή. Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συνήθως γίνεται μόνο αφού αποκλειστούν άλλες καταστάσεις .

Δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για να αποφύγετε τη γλουτένη εάν δεν έχετε κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τη γλουτένη, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.