WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πώς η αλλαγή της διατροφής θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Νοεμβρίου 2023

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πώς η αλλαγή της διατροφής θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο
unsplash
Υπάρχουν τροφές που να μπορούν να αποτρέψεουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν απώλεια όρασης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, νέα έρευνα συνδέει μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με την αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων σημείων της νόσου.

Σύμφωνα με το CDC, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία διαταραχής της κοντινής όρασης, του είδους που χρειαζόμαστε για το διάβασμα και την οδήγηση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συνήθως μια αργή μείωση της κεντρικής όρασης καθώς μεγαλώνουμε και αυτό οφείλεται σε υποβάθμιση ή ατροφία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την κεντρική μας όραση. Σε ορισμένους ανθρώπους αρχίζουν να μην λειτουργούν το ίδιο καλά και στη συνέχεια αυτά τα κύτταρα πεθαίνουν.

Αν και υπάρχουν δύο μορφές εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, η υγρή και η ξηρή, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ξηρή μορφή. Αυτός ο τύπος δεν έχει επί του παρόντος αποτελεσματική θεραπεία και μεθόδους για την καθυστέρηση της εξέλιξής του.

Ωστόσο οι μελέτες είναι ενθαρρυντικές για την απόδειξη ότι μια υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να κρατήσει τον αμφιβληστροειδή σε καλύτερη φόρμα, αλλά υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα σε μια μελέτη οι ερευνητές τάισαν ομάδες ποντικών με τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά άλλαξαν τα είδη των υδατανθράκων. Μερικά ποντίκια τράφηκαν με δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού, ενώ άλλα με δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό.

Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη εμφάνισαν σημάδια βλάβης του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή στα ποντίκια που έκαναν δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Μετά από έξι μήνες, μερικά από τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη την άλλαξαν σε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και η αλλαγή σταμάτησε ή ανέστρεψε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όμως ενώ τα ποντίκια σε αυτή τη μελέτη είχαν αντιστροφή της εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς τους, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η μετάβαση σε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού θα αναστρέψει τυχόν σημάδια της νόσου στους ασθενείς. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μια ισορροπημένη, υγιεινή δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, αλλά αυτό θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.

Jenny.Gr
pexels

Μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένας υδατάνθρακας αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας (γλυκόζη). Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν πιο αργή άνοδο του σακχάρου στο αίμα από τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Δίνοντάς σας περισσότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου ΙΙ. Ο δείκτης δίνει στα τρόφιμα μια κατάταξη από το 0 έως το 100. Μπορείτε να ξεκινήσετε να τρώτε μια δίαιτα χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη κάνοντας απλές αλλαγές. Δοκιμάστε κινόα αντί για ρύζι, για παράδειγμα.

  • Χαμηλός ΓΔ : 55 και κάτω (προϊόντα σόγιας, βρώμη σε ρολό, φασόλια, τα περισσότερα φρούτα, γάλα, φακές)

  • Μέτριος ΓΔ: 56 έως 69 (γρήγορη βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι)

  • Υψηλός ΓΔ: 70 και άνω (πατάτες, λευκό ψωμί, στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, ανανάς)

Η ισορροπημένη διατροφή, ο έλεγχος τυχόν προβλημάτων αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης ή σακχάρου στο αίμα, καθώς και η χρήση γυαλιών ηλίου είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα μάτια σας, για να τα διατηρήσετε υγιή και να αποτρέψετε επιπλοκές, όπως η εκφύλιση ωχράς κιλήδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μετάβαση σε μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να αξίζει τον κόπο για τη συνολική καλύτερη υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.