Πώς τα ώριμα φρούτα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τζουλιάννα Καρνέζη
6 Δεκεμβρίου 2023
Το θρεπτικό περιεχόμενο των φρούτων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων των φρούτων που θεωρούμε λαχανικά) αλλάζει καθώς ωριμάζουν και φυσικά αυξάνεται και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, όμως η θερμιδική τους αξία δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Επίσης ούτε το επίπεδο των περισσότερων μετάλλων αλλάζει πολύ καθώς ωριμάζουν τα φρούτα. Για παράδειγμα η ποσότητα καλίου σε μια πράσινη μπανάνα είναι πιθανό να είναι ίδια με μια ώριμη.
Τα αντιοξειδωτικά, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αυξάνονται καθώς ωριμάζουν τα φρούτα. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μιας κόκκινης (δηλαδή, ώριμης) πιπεριάς είναι 50% υψηλότερη από αυτή μιας πράσινης πιπεριάς, ενώ η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη.
Τι κάνει η ωρίμανση σε ένα φρούτο;
Η διαδικασία ωρίμανσης συχνά αποτελείται από μια αλλαγή στο χρώμα, τη σφριγηλότητα και τη γλυκύτητα, τα οποία μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι ένα φρούτο είναι έτοιμο για κατανάλωση. Αυτές οι φυσικές αλλαγές, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αντικατοπτρίζονται επίσης σε μια διατροφική αλλαγή, κυρίως σε αύξηση των σακχάρων. Πολλά υποώριμα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο μπορεί να κάνει τον καρπό πικρό ή μη βρώσιμο, αλλά καθώς τα φρούτα ωριμάζουν, αυτά τα μόρια αμύλου μετατρέπονται σε σάκχαρα.
Το πιο εύκολο παράδειγμα αυτού είναι μια μπανάνα. Οι πράσινες και οι υποώριμες μπανάνες δεν έχουν την αναγνωρίσιμη γλυκύτητα και απαλότητα μιας ώριμης μπανάνας. Η μετατροπή του αμύλου σε ζάχαρη δίνει στην μπανάνα καλύτερη υφή και περισσότερη γλυκύτατα.
Επίσης ο αριθμός των θερμίδων των φρούτων δεν αλλάζει όταν ωριμάζουν, αλλά μόνο η μορφή που παίρνουν αυτές οι θερμίδες. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα σπάνια αλλάζει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης, επομένως μια πράσινη μπανάνα θα εξακολουθεί να περιέχει κάλιο, ακόμα κι αν δεν έχει την τυπική γλυκύτητα.
Πώς επηρεάζουν τα ώριμα φρούτα το σάκχαρο στο αίμα;
Το κύριο σάκχαρο στα φρούτα, που ονομάζεται φρουκτόζη, προσλαμβάνεται γρήγορα από το συκώτι, μετατρέπεται σε γλυκόζη και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, τα πιο ώριμα φρούτα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης. Ωστόσο, τα φρούτα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων και να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Διαφορετικά φρούτα περιέχουν ποικίλες ποσότητες φρουκτόζης, γλυκόζης και φυτικών ινών, που σημαίνει ότι ο τύπος του φρούτου που τρώτε θα καθορίσει πώς επηρεάζει το σάκχαρό σας.
Επίσης όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο, τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης. Αυτό σημαίνει ότι τα ώριμα φρούτα θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας περισσότερο από ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αν και ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) δεν είναι ένα τέλειο σύστημα, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να τον αναφέρουν όταν επιλέγουν φρούτα για κατανάλωση. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης GI, τόσο πιο πιθανό είναι η επιλογή σας να επηρεάσει τον γλυκαιμικό σας έλεγχο (σάκχαρο στο αίμα).
Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 να προσέχουν πόσα φρούτα τρώτε;
Ναι. Για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα άτομα με διαβήτη, τα φρούτα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε καθόλου φρούτα – τα φρούτα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας, μερικά από τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν σε όλους τους ενήλικες να τρώνε περίπου δύο φλιτζάνια φρούτα την ημέρα, όπου ένα κομμάτι φρούτου είναι περίπου όσο μια μερίδα ενός φλιτζανιού. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εξακολουθούν να τρώνε φρούτα, αλλά θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο την πρόσληψη τους, δίνοντας προσοχή στον τύπο και την ποσότητα των φρούτων που τρώτε. Ο συνδυασμός φρούτων με τροφές που έχουν επίσης πρωτεΐνες και λίπος (όπως η κατανάλωση ενός μήλου με φυστικοβούτυρο ή η κατανάλωση μούρων με απλό γιαούρτι ) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα.
Η επιλογή ολόκληρων, φρέσκων φρούτων, αντί για αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς, μπορεί να προσφέρει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και να βοηθήσει στον περιορισμό των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Τέλος μπορεί να θέλετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας πριν και μετά την κατανάλωση ώριμων φρούτων για να προσδιορίσετε ποια είναι τα καλύτερα για εσάς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.