WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τρόποι για να μειώσεις το πρήξιμο της περιόδου


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Δεκεμβρίου 2023

4 τρόποι για να μειώσεις το πρήξιμο της περιόδου
pexels
Πώς θα διαχειριστείτε το πρήξμο της περιόδου.

Το πρήξιμο είναι ένα κοινό σύμπτωμα της περιόδου που πολλές γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Μπορεί να εμφανιστεί πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, κάνοντας σας να νιώθετε το στομάχι σας σφιγμένο και φουσκωμένο.

Παρόλο που μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο, το πρήξιμο πριν από την περίοδο είναι απολύτως φυσιολογικό και θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από μερικές ημέρες. Επίσης υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το πρήξιμο ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό το άρθρο προσφέρει μερικές γενικές συμβουλές, ενώ διερευνά επίσης τι μπορεί να προκαλεί φούσκωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου και πόσο καιρό διαρκεί.

Γιατί οι γυναίκες νιώθουν φουσκωμένες κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Ο κύριος λόγος για το φούσκωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι η διακύμανση των ορμονών. Όταν πλησιάζετε στην αρχή της περιόδου σας, τα επίπεδα προγεστερόνης σας τείνουν να πέφτουν, με αποτέλεσμα η μήτρα να αποβάλλει την παχύρρευστη επένδυση της, γεγονός που οδηγεί σε αιμορραγία. Τέτοιες δραστηριότητες οδηγούν σε αυξημένη ευαισθησία, φούσκωμα και γενική δυσφορία.

Επιπλέον, οι αλλαγές στα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων αναγκάζουν το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νερό και αλάτι, κάτι που οδηγεί και πάλι σε φούσκωμα. Έτσι, οι ορμόνες δεν είναι οι μόνες που ευθύνονται για τις εναλλαγές της διάθεσής σας κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, είναι επίσης οι ένοχοι όταν πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα γιατί φουσκώνετε στην περίοδο σας…Ωστόσο, το φούσκωμα μπορεί επίσης να συνδεθεί με τα γονίδιά σας, τη διατροφή, καθώς και με την κατανάλωση αλκοόλ.

Πόσο διαρκεί το πρήξιμο της περιόδου;

Το φούσκωμα της περιόδου εμφανίζεται γενικά περίπου μία έως δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σας ή επίσης μόνο μερικές ημέρες πριν. Το σώμα σας υποτίθεται ότι συγκρατεί το περισσότερο νερό την πρώτη ημέρα της περιόδου σας, επομένως η κατάσταση θα πρέπει να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή τουλάχιστον λίγες μέρες μετά.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε υπερβολικό φούσκωμα πριν από την περίοδό σας ή εάν σας εμποδίζει να ασχοληθείτε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Jenny.Gr
pexels

4 τρόποι για να μειώσετε το πρήξιμο της περιόδου

Αν αναρωτιέστε πώς να απαλλαγείτε από το πρήξιμο της περιόδου, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε για να μειώσετε αυτή την κατάσταση.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Γνωρίζετε ήδη ότι το φούσκωμα σχετίζεται με την κατακράτηση νερού. Το νάτριο μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του νερού που κατακρατείται στο σώμα σας, γι' αυτό η μείωση των αλμυρών τροφών μπορεί να βοηθήσει το φουσκωμένο στομάχι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρόλο που μια τέτοια ανταλλαγή μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, η φουσκωμένη κοιλιά σας θα σας είναι εξαιρετικά ευγνώμων.

Πίνετε πολύ νερό

Είναι αλήθεια ότι το σώμα σας διατηρεί ήδη πολύ νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφυδατώσετε για να μειώσετε το φούσκωμα. Το αντίθετο - θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας για να βεβαιωθείτε ότι βελτιώνετε τη λειτουργία των νεφρών, ουρείτε συχνά και παραμένετε καλά ενυδατωμένες.

Μειώστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα καθώς οδηγεί σε αφυδάτωση και επιβραδύνει την πέψη σας. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε θερμίδες και μειώνει τα ευεργετικά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα που συνήθως αντιμετωπίζουν το φούσκωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να περιορίσετε το αλκόλ, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Ασκηθείτε

Παρόλο που μπορεί να μη θέλετε να σηκωθείτε και να κινηθείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τη λέμφο, δηλαδή το επιπλέον υγρό στο σώμα σας, να κινηθεί και να απαλύνει το φούσκωμα.

Το πρήξιμο της περιόδου είναι κάτι το φυσιολογικό. Ωστόσο, είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση. Εάν φροντίζετε να πίνετε πολύ νερό, κινείστε, να μειώσετε το αλάτι και το αλκοόλ, καθώς και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, σύντομα θα μπορείτε να το αποχαιρετήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.