WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 συμβουλές για το πώς να πλένεις σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Δεκεμβρίου 2023

7 συμβουλές για το πώς να πλένεις σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
unsplash
Τα φρέσκα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με πολλούς τρόπους, αλλά ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα μπορεί να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας από τροφιμογενείς ασθένειες.

Σχεδόν 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τρόφιμα μολυσμένα με επιβλαβή μικρόβια κάθε χρόνο και ορισμένες από τις αιτίες μπορεί να σας εκπλήξουν. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα ζωικά προϊόντα πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά για την πρόληψη ασθενειών, γιατί μπορεί να είναι ο ένοχος σε κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια πολλές ασθένειες προκαλούνται από μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού, του πεπονιού, της ντομάτας και του μαρούλι.

Τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να μολυνθούν με πολλούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης, μπορεί να μολυνθούν από ζώα, επιβλαβείς ουσίες στο έδαφος ή το νερό και κακή υγιεινή μεταξύ των εργαζομένων. Μετά τη συγκομιδή του προϊόντος, περνά από πολλά χέρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά την αγορά κατά την προετοιμασία του φαγητού ή λόγω ανεπαρκούς αποθήκευσης.

Jenny.Gr
unsplash

Ο FDA συμβουλεύει εάν είναι δυνατόν να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν σημάδια ή δεν έχουν καταστραφεί και να βεβαιώνεστε ότι αυτά που είναι ήδη κομμένα, όπως το μαρούλι ή το καρπούζι - βρίσκονται είτε στο ψυγείο είτε σε πάγο τόσο στο κατάστημα όσο και στο σπίτι. Επιπλέον, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές.

  1. Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

  2. Εάν εμφανιστεί ζημιά ή μώλωπες πριν το φαγητό ή το χειρισμό, κόψτε τις κατεστραμμένες περιοχές πριν την προετοιμασία ή το φαγητό.

  3. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα ξεφλουδίσετε, ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μην μεταφέρονται από το μαχαίρι στη σάρκα τους.

  4. Τρίψτε τα απαλά ενώ τα κρατάτε κάτω από τρεχούμενο νερό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι.

  5. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα για να τα τρίψετε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φλούδα, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια.

  6. Στεγνώστε τα φρούτα και τα λαχανικά με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.

  7. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα ενός κεφαλιού μαρουλιού ή λάχανου.

Τέλος καλό είναι να αποθηκεύετε τα ευπαθή φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.