Γιατί έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό και τι μπορείς να κάνεις γι΄αυτό
Τζουλιάννα Καρνέζη
17 Δεκεμβρίου 2023
Δυσπεψία, χρόνια κόπωση, συνεχείς λοιμώξεις, πληγές που επουλώνονται αργά… Εάν αυτά τα προβλήματα ακούγονται γνωστά, είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μην λειτουργεί τόσο καλά.
Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν αρκετοί περίπλοκοι λόγοι υγείας που να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ίσως μπορείτε να καλυτερεύσετε τα πράγματα αλλάζοντας απλώς τις συνήθειές σας. Δεδομένου ότι ζούμε την εποχή που το σώμα μας χρειάζεται την καλύτερη δυνατή προστασία, πρέπει να ανακαλύψουμε τις αιτίες του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος και να τις αντιμετωπίσουμε.
Γιατί το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο;
Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει διάφορα όργανα και ιστούς που επιφορτίζονται με τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ουσιών που μπορούν να βλάψουν το σώμα μας. Μια από τις βασικές φυσικές άμυνες του σώματός μας είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν συνεχώς μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και αναζητούν τους επικίνδυνους εισβολείς για να σας προστατεύσουν από τις βλαβερές επιπτώσεις τους.
Κανονικά, το λευκά αιμοσφαίρια είναι σε θέση να προστατεύουν τον οργανισμό χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Μεταξύ αυτών είναι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος, αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και μολυσματικές ασθένειες όπως ο HIV.
Ενώ μερικοί άνθρωποι γεννιούνται ήδη με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, άλλοι αποκτούν τη λεγόμενη ανοσολογική ανεπάρκεια λόγω ασθενειών ή ακόμα και φαρμάκων που καλούνται να λάβουν. Μεταξύ αυτών είναι φάρμακα χημειοθεραπείας και κορτικοστεροειδή, τα οποία συνταγογραφούνται σε ασθενείς με φλεγμονές.
Όμως η ενίσχυση της ανοσίας είναι μια παραπλανητική ιδέα. Η υπερβολική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα οδηγούσε σε φλεγμονή ή αυτοάνοση νόσο, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας θα επιτεθεί πραγματικά στους υγιείς ιστούς του.
Επιπλέον, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί πραγματικά να κάνει το ανοσοποιητικό του σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Ωστόσο, είναι δυνατό να δώσουμε στις φυσικές μας άμυνες την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για να κάνουν την καλύτερη δουλειά. Και όπως μπορούμε να βοηθήσουμε την ανοσία μας, μπορούμε επίσης να βάλουμε κάποια εμπόδια στον δρόμο της.
Υπάρχουν πολλές αιτίες αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά προτού τις αντιμετωπίσουμε, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς μοιάζει μια χαμηλή ανοσία…
Λοιπόν, ορισμένα σημάδια είναι αρκετά εμφανή. Σκεφτείτε μόνο ένα κοινό κρυολόγημα. Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό για τους υγιείς ενήλικες να έχουν ένα κρυολόγημα μια φορά στο τόσο, όμως το να αρρωσταίνουν συνεχώς είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Εκτός από τον βήχα, την καταρροή και τον πυρετό, τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα υποφέρουν επίσης συχνά από προβλήματα πέψης. Μπορεί συχνά να αισθάνονται δυσκοιλιότητα ή ακόμη και να πρέπει να αντιμετωπίσουν συχνή διάρροια.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς περίπου το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στην πραγματικότητα ακριβώς στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Ναι, αυτό είναι το μέρος όπου βρίσκονται τα καλά βακτήρια καθώς και οι μικροοργανισμοί που υποστηρίζουν την ανοσία σας. Και αν η ποσότητα τους είναι χαμηλή, ο οργανισμός σας θα δυσκολευτεί να προστατευτεί από ιούς, χρόνιες φλεγμονές ή αυτοάνοσες διαταραχές.
Οι πληγές που επουλώνονται αργά είναι το τρίτο σημαντικό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο. Αν για παράδειγμα το δέρμα σας δυσκολεύεται να αναγεννηθεί αφού το κόψετε ή το ξύσετε, ίσως να θέλετε να δώσετε περισσότερη προσοχή στην υγεία σας. Κανονικά, το σώμα σας θα στείλει αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στην κατεστραμμένη περιοχή για να βοηθήσει το νέο δέρμα να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Εάν, ωστόσο, έχετε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα σας δεν θα αναγεννηθεί τόσο γρήγορα όσο σε υγιή άτομα.
Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια; Θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τι προκαλεί τα προβλήματά σας. Και μερικές φορές, οι αιτίες του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος είναι απλές και εύκολο να απαλλαγείτεε από αυτές.
Πείτε μας τι τρώτε…
…και θα σας πω πόσο καλά (ή άσχημα) λειτουργούν οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματός σας. Αλλά μην ανησυχείτε. Ένα λαχταριστό μπέργκερ πότε πότε, ή μερικά κομμάτια πίτσα δεν θα κάνουν το σώμα σας επιρρεπές σε κάθε μόλυνση που εμφανίζεται στον δρόμο σας. Ωστόσο, μια δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αλάτι θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους για ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς είναι γνωστή για την ικανότητά της να διατηρεί υπό έλεγχο το ανοσοποιητικό σας σύστημα . Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς και σε βιταμίνες A, B, C και E, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός ισχυρού αμυντικού συστήματος.
Η πολύ λίγη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσία
Η καθιστική ζωή ανήκει επίσης στις αιτίες του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Συμπεριλαμβάνοντας τακτικά λίγη άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα, βοηθάτε τα αντισώματά σας να κυκλοφορούν πιο γρήγορα, επιτρέποντάς τους έτσι να πιάσουν τους εισβολείς προτού προκαλέσουν κάποια πραγματική ζημιά.
Η γυμναστική απελευθερώνει επίσης ορμόνες που σας κάνουν πιο ευτυχισμένους, γεγονός που αποτρέπει το άγχος. Και δεδομένου ότι το τελευταίο είναι επίσης ένας από τους λόγους για ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, το να είστε δραστήριοι σας κρατά μακριά από τις αρρώστιες.
Κάντε τη χάρη στο ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς και σε ολόκληρο το σώμα σας και προσπαθήστε να είστε ενεργοί για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Οποιοσδήποτε πρέπει να έχει αρκετό χρόνο για να το κάνει αυτό.
Αλλά μπορεί επίσης να προπονείστε πάρα πολύ
Πρώτα σας λέω πόσο ωφέλιμο είναι για το ανοσοποιητικό σας να γυμνάζεστε, μετά επισημαίνω ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματός σας. Κι όμως δεν είναι τόσο μπερδεμένο!
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αν βγαίνετε έξω και προπονείστε (σκληρά), το σώμα σας χρειάζεται επίσης ξεκούραση και ανάρρωση. Κάνοντας πάρα πολλές επίπονες προπονήσεις με πολύ λίγη ξεκούραση μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο υπερπροπόνησης, το οποίο είναι συχνά η αιτία για ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Εάν λοιπόν αισθάνεστε ότι οι φυσικές σας άμυνες έχουν πέσει, παρόλο γυμνάζεστε, τότε ίσως είναι ένα σημάδι ότι το έχετε παρακάνει και το σώμα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα. Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης το σώμα σας να απελευθερώσει περισσότερα κύτταρα και άλλα αντισώματα που είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν δεν φροντίζετε να ξεκουράζεστε, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσετε.
Το άγχος είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από όσο νομίζετε
Αγχώνεστε συνεχώς για τη δουλειά σας; Ανησυχείτε πολύ για τη σχέση σας; Είναι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος που σας τρελαίνει; Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι η αιτία για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Εάν παλεύετε με το άγχος σχεδόν σε καθημερινή βάση, η ανοσοποιητική σας λειτουργία στην πραγματικότητα καταστέλλεται, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει τόσα πολλά λευκά αιμοσφαίρια που να μάχονται για τη μόλυνση. Και η ιστορία συνεχίζεται. Όταν υποφέρετε από υπερβολικό άγχος, μπορείτε επίσης να αφήσετε στην άκρη κάποιες άλλες συνήθειες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργήσει σωστά. Τα γεύματά σας μπορεί να είναι λιγότερο υγιεινά και να χάσετε τον ύπνο σας.
Σκεφτείτε τον διαλογισμό, κάντε σύντομους περιπάτους ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με το αγαπημένο σας γεύμα. Σίγουρα το άγχος είναι αναπόφευκτο και δεν υπάρχει διακόπτης για να απαλλαγούμε απλά από αυτό. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι είστε συνέχεια αγχωμένοι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε για να προστατέψετε το σώμα σας.
Το συναισθηματικό τραύμα αποδυναμώνει επίσης την ανοσία σας
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένα τραγικό γεγονός μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στο ανοσοποιητικό σας με το υπερβολικό άγχος. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ένας ξαφνικός χωρισμός ή ακόμη και ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο συχνότερων ή ακόμα πιο σοβαρών ιογενών λοιμώξεων.
Όπως και στην περίπτωση του στρες, το πένθος συνδέεται με αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη στην πραγματικότητα εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα, για παράδειγμα όταν βρίσκεστε σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Ωστόσο, εάν τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα πιο περίπλοκα συστήματα του οργανισμού μας. Ο λόγος; Δεν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας και αποτελείται από πολλά, ετερόκλητα κύτταρα, τα οποία αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους. Έτσι, η άμυνα του οργανισμού, βρίσκεται παντού και εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις βιολογικές διαδικασίες. Γι’ αυτούς τους λόγους ένα τόσο σημαντικό σύστημα είναι τόσο δύσκολο να μελετηθεί. Εάν λοιπόν περιμένετε μαγικές λύσεις για την τόνωση του ανοσοποιητικού, δεν θα τις βρείτε και όποιος σας τις παρέχει απλόχερα να είστε διστακτικοί.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.