WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Δεκεμβρίου 2023

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσεις
unsplash
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε βρέφη και παιδιά.

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά γονείς και γιατροί. Σύμφωνα με τις συστάσεις της ευρωπαϊκής και αμερικανικής γαστρεντερολογικής ένωσης, μιλάμε για δυσκοιλιότητα σε ένα παιδί εάν τα προβλήματά του με ακανόνιστη κίνηση του εντέρου, τα σκληρά κόπρανα και η επώδυνη αφόδευση διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Είναι επίσης σημαντικό να μην αναβάλλετε τη θεραπεία γιατί δυσκολεύει την ανάρρωση.

Γιατί εμφανίζεται δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 4 έως 36 τοις εκατό των παιδιών σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται γενικά μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, αλλά είναι επίσης κοινό σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών αφοδεύουν μία ή δύο φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών, γίνεται γενικά μία φορά την ημέρα αλλά μπορεί και να συμβαίνει κάθε δεύτερη μέρα.

Οι πιο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας στην παιδική ηλικία

Τα αίτια της δυσκοιλιότητας στα παιδιά είναι πολλά, όπως και στους ενήλικες. Μπορούν να είναι λειτουργικά ή οργανικά. Ενώ τα τελευταία είναι συνέπεια διαφορετικών διαταραχών, αλλεργιών ή ασθενειών, η λειτουργική ή πρωτοπαθής δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση της οποίας η αιτία δεν είναι σαφώς καθορισμένη, δηλαδή ο ένοχος για αυτήν δεν είναι κάποια ασθένεια. Στη λειτουργική δυσκοιλιότητα η απέκκριση συνοδεύεται από καταπόνηση και τα κόπρανα είναι σκληρά. Επίσης πολύ συχνά η μετάβαση στην τουαλέτα τελειώνει με ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης.

Τα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά συχνά σχετίζονται με κάποιες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης στο γιογιό, του νηπιαγωγείου ή του σχολείου κ.λπ. Πολλά παιδιά αποφεύγουν επίσης να πάνε στην τουαλέτα έξω από το σπίτι τους ή «ξεχνούν» την αφόδευση, δηλαδή την καταπιέζουν. Επίσης, η πέψη των παιδιών είναι συχνά πιο αργή όταν υπάρχουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, ειδικά λόγω των ακανόνιστων γευμάτων ή της μειωμένης πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά.

Αιτίες λειτουργικής δυσκοιλιότητας στα παιδιά:

  • Μη ισορροπημένη διατροφή (υπερβολική κατανάλωση γρήγορου φαγητού και ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών).
  • Υπερβολική κατανάλωση γάλακτος
  • Αλλαγές στις συνήθειες
  • Επιλεκτική διατροφή
  • Ψυχολογικό στρες
  • Αποστροφή για την τουαλέτα (συχνή μεταξύ των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας λόγω υπερβολικής διέγερσης ή επώδυνων κενώσεων).
  • Ανενεργός τρόπος ζωής
  • Ανεπαρκής πρόσληψη νερού
  • Επώδυνες κινήσεις του εντέρου

Αιτίες οργανικής δυσκοιλιότητας στα παιδιά

Οι οργανικές αιτίες της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη και πολλές άλλες διαταραχές. Μπορεί επίσης να προκληθεί από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και από φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αντιόξινα με ασβέστιο και άλλα.

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας μπορεί επίσης να είναι γενετικές. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, έως και το 30 με 50 τοις εκατό των παιδιών που πάσχουν από δυσκοιλιότητα έχουν κάποιον άλλο στην οικογένεια με το ίδιο πρόβλημα.

Γονείς, προσοχή. Τα παιδιά υποφέρουν κυρίως από λειτουργική δυσκοιλιότητα η οποία δεν είναι επικίνδυνη και μπορεί να εξαλειφθεί με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι αβλαβές, επομένως πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημάδια:

  • Αίμα στα κόπρανα,
  • Φούσκωμα,
  • Να μην μπορεί να πάρει βάρος
  • Εμετός και υψηλή θερμοκρασία

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον γιατρό για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για λειτουργική ή οργανική δυσκοιλιότητα και να ξεκινήσετε με την αντίστοιχη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Η λειτουργική δυσκοιλιότητα μερικές φορές διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από λίγους μήνες μετατρέπεται σε χρόνια, επίμονη δυσκοιλιότητα που είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξαλειφθεί. Τα προβλήματα συχνά δεν υποχωρούν από μόνα τους, επομένως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα ενεργά.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να βοηθήσετε την πέψη του παιδιού σας

Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη θεραπεία της λειτουργικής δυσκοιλιότητας στην παιδική ηλικία το συντομότερο δυνατό για να μην γίνει χρόνια. Εάν το πρόβλημα είναι βραχύβιο, το πρώτο βήμα είναι να προσαρμόσετε τη διατροφή του παιδιού σας, που σημαίνει:

  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών (το νερό είναι το καλύτερο, αλλά ένα παιδί μπορεί επίσης να πιει κάποια είδη τσαγιού που επιταχύνουν την πέψη, όπως χαμομήλι, γαϊδουράγκαθο, τσουκνίδα…),
  • Περισσότερα φρούτα και λαχανικά (οι μπανάνες και τα καρότα δεν συνιστώνται από ορισμένους)
  • Λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά
  • Λιγότερα γλυκά και αλμυρά σνακ

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής, ένα παιδί πρέπει να λαμβάνει επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών (19 γρ. για παιδιά κάτω των 3 ετών, 25 γρ. για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών και περίπου 30 γρ. για μεγαλύτερα παιδιά) και ενθαρρύνεται να κάνει κάποια φυσική δραστηριότητα.

Η εκπαίδευση είναι επίσης σημαντική

Οι ειδικοί λένε ότι η φυσιολογική ώθηση για αφόδευση είναι η ισχυρότερη έως και 30 λεπτά μετά από ένα κυρίως γεύμα, γι' αυτό συνιστούν τη λεγόμενη εκπαίδευση τουαλέτας για τα μικρότερα παιδιά. Σημαίνει ότι ένα παιδί πρέπει στέλνεται στην τουαλέτα τη βέλτιστη ώρα, δηλαδή κάποια στιγμή μεταξύ 15 λεπτών έως μισής ώρας μετά το γεύμα.

Είναι απαραίτητο να συνηθίσετε το παιδί σας στην τακτική αφόδευση χωρίς πίεση, ή ακόμα και τιμωρία. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι το πιο εύκολη αν το παιδί είναι χαλαρό, ώστε το να πάει στην τουαλέτα να γίνει κάτι φυσικό, κάτι συνηθισμένο.

.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.