WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι αλήθεια ότι αν διψάς έχεις ήδη αφυδατωθεί;


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Δεκεμβρίου 2023

Είναι αλήθεια ότι αν διψάς έχεις ήδη αφυδατωθεί;
unsplash
Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η δίψα σας είναι ένα εγγυημένο σημάδι ότι έχετε περιμένει πολύ για να πιείτε νερό; Και ακόμα κι αν πίνετε αρκετό νερό καθημερινά, ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην αφυδάτωση;

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό, "Αν διψάς, είσαι ήδη αφυδατωμένος", αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο; Το να βιώνεις το αισθήματα της δίψας είναι απολύτως φυσιολογικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα καλός δείκτης αφυδάτωσης.

Άλλα κοινά προειδοποιητικά σημάδια που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να σας προειδοποιεί ότι έχετε αφυδατωθεί είναι η ξηροστομία, το αίσθημα αδυναμίας, η κόπωση, η ευερεθιστότητα και οι πονοκέφαλοι. Έτσι λοιπόν η σκέψη ότι αν διψάτε τότε είστε ήδη αφυδατωμένοι δεν είναι αλήθεια. Είναι εξίσου μύθος με ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Ποια είναι η αλήθεια;

Το σώμα σας είναι πραγματικά απίστευτα καλό στη ρύθμιση του ποσοστού νερού για να εξασφαλίσει ότι είναι σε ισορροπία. Όσο πιο συμπυκνωμένο είναι το αίμα, τόσο λιγότερο υγρό υπάρχει. Αυτή η συγκέντρωση είναι γνωστή ως «ωσμωτικότητα». Όταν είναι πολύ υψηλή, τότε το αίμα είναι πιο συγκεντρωμένο και το άτομο είναι αφυδατωμένο.

Jenny.Gr
unsplash

Η έρευνα δείχνει ότι η αίσθηση της δίψας εμφανίζεται όταν η συγκέντρωση του υγρού στο αίμα αυξάνεται κατά δύο τοις εκατό. Η κλινική αφυδάτωση είναι η αύξηση της συγκέντρωσης του αίματος κατά πέντε τοις εκατό. Έτσι, η δίψα ξεκινά πολύ πριν από την πραγματική αφυδάτωση.

Άρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε το σώμα σας. Αν διψάτε, τότε να πιείτε νερό και αν δεν διψάτε, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε. Όμως όσοι είχαν αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους (που προκαλούνται από εγκεφαλικά, για παράδειγμα) μπορεί να αποτελούν εξαίρεση και μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν την πρόσληψη υγρών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.