WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ήπιατε 8 ποτήρια νερό σήμερα; O μύθος που πρέπει να καταρριφθεί


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Απριλίου 2022

Ήπιατε 8 ποτήρια νερό σήμερα; O μύθος που πρέπει να καταρριφθεί
pexels
Αν έπρεπε να σκεφτώ έναν δημοφιλή διατροφικό μύθο, θα ήταν η συμβουλή ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Φυσικά το σώμα μας χρειάζεται νερό, διαφορετικά θα πεθαίναμε από αφυδάτωση. Αλλά η ποσότητα που χρειάζεται είναι εξαιρετικά μεταβλητή και εξαρτάται από το μέγεθος του σώματος ενός ατόμου, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το κλίμα και το είδος των τροφίμων που τρώει.

Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους ενός ενήλικα και είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, το πιο σημαντικό για τη ζωή από οποιοδήποτε άλλο. Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και άχρηστα προϊόντα σε όλο το σώμα, εμπλέκεται στη μεταφορά αίματος και επιτρέπει την εμφάνιση πολλών μεταβολικών αντιδράσεων. Λειτουργεί επίσης ως λιπαντικό και προστατευτικό γύρω από τις αρθρώσεις και σχηματίζει τον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο.

Πιστεύεται ότι ο μύθος των «οκτώ ποτηριών» ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1945. Η οδηγία ήταν ότι η κατάλληλη ποσότητα νερού για τους ενήλικες είναι 2,5 λίτρα την ημέρα, η οποία μπορεί να βρεθεί και στα τρόφιμα. Εάν όμως αγνοηθεί αυτό το τελευταίο, κρίσιμο μέρος, η δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως σαφής οδηγία ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως αν κάνετε μια ολοκληρωμένη αναζήτηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας δεν θα βρείτε πουθενά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις συμβουλές για τα οκτώ ποτήρια την ημέρα.

Ροφήματα όπως αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, τσάι, καφές και γάλα, αλλά και τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι, σούπες και μαγειρευτά έχουν σημαντικές ποσότητες νερού που συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών.

Επιπλέον η αντίληψη που υπάρχει ότι «ο καφές σας αφυδατώνει» είναι ένας άλλος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί.

Ο καφές και το τσάι έχουν μια ήπια διουρητική δράση, αλλά η απώλεια νερού που προκαλείται από αυτά είναι πολύ μικρότερη από την ποσότητα του υγρού που καταναλώνεται αρχικά. Μόνο τα αλκοολούχα ποτά έχουν αφυδατωτική δράση.

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν αν πίνετε αρκετό νερό; Μπορείτε να το ελέγχετε μόνοι σας. Εάν τα ούρα σας είναι ελαφρώς χρωματισμένα ή διαυγή, πίνετε αρκετή ποσότητα. Εάν είναι σκοτεινά, τότε πρέπει να πιείτε περισσότερο. Τόσο απλά…

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.