WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να επιλέξετε μια διατροφή φιλική προς το νερό


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2022

Πώς να επιλέξετε μια διατροφή φιλική προς το νερό
pexels
Η εξοικονόμηση νερού έχει σημασία τώρα περισσότερο από ποτέ. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε πώς μπορείτε να ακολουθείτε μια διατροφή φιλική προς το νερό.

Το να πίνετε άφθονο νερό είναι ίσως το πρώτο βασικό που μαθαίνετε όταν αποφασίζετε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σχεδόν κάθε διατροφικό πρόγραμμα σας προτρέπει να ενυδατώνεστε (έως και το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό), ώστε να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας και να έχετε ευεξία. Ως διαιτολόγος, κι εγώ δίνω αυτή τη συμβουλή.

Όμως είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, το 70% του συνόλου του γλυκού νερού χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Επιπλέον το δυτικό μας στυλ διατροφής απορροφά περισσότερο νερό από οποιοδήποτε άλλο – ασκώντας ιδιαίτερα υψηλή πίεση σε αυτόν τον πόρο.

Και παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιείτε μόνο λίγα λίτρα νερό κάθε μέρα, τα περισσότερα κρύβονται στα φαγητά και τα ποτά σας. Μια μελέτη του 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι απαιτούνται 3.000 λίτρα νερού για την παραγωγή τροφής μιας ημέρας για έναν και μόνο Βρετανό πολίτη.

Η λειψυδρία πλήττει ήδη κάθε ήπειρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και έως το 2025, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα ζει σε περιοχές που θα έχουν έλλειψη από νερό.

Το να μειώσετε το υδατικό σας αποτύπωμα (water footprint) είναι το κλειδί για το μέλλον.

Έφτασε η ώρα που θα πρέπει όλοι μας να μειώσουμε το υδατικό μας αποτύπωμα. Και αν αναρωτιέστε τι σημαίνει ο όρος "υδατικό αποτύπωμα", είναι ο δείκτης κατανάλωσης του νερού, που μετρά τόσο την άμεση όσο και την έμμεση χρήση του νερού (κανονικού αλλά και εικονικού). Ως υδατικό αποτύπωμα ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης ορίζεται ο συνολικός όγκος του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται.

Πώς όμως θα μειώσετε το υδατικό αποτύπωμα;

Ένας πολύ απλός τρόπος είναι να καταναλώνετε λιγότερο κρέας και περισσότερα φυτά. Ενώ το υδατικό αποτύπωμα είναι περίπλοκο, ο πρωταρχικός λόγος του προβλήματος είναι ότι για τα ζωικά προϊόντα (ιδίως το βοδινό κρέας και τα γαλακτοκομικά) χρησιμοποιείται πολύ νερό, κυρίως στις καλλιέργειες που πρέπει να καλλιεργηθούν για τη διατροφή των ζώων. Ενώ για τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα δεν συμβαίνει το ίδιο.

Για παράδειγμα, το μέσο το υδατικό αποτύπωμα για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος είναι 15.400 λίτρα, ενώ η ισοδύναμη ποσότητα φιστικιών απαιτεί λιγότερα από 4.000 λίτρα — μείωση 75%. Αυτή η διαφορά εξηγεί πολύ τα ευρήματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι η μετάβαση στη χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να μειώσει το υδατικό αποτύπωμα των Βρετανών στο μισό. Οι δίαιτες Pescatarian επιτυγχάνουν παρόμοια οφέλη, μειώνοντας το υδατικό αποτύπωμα των καταναλωτών κατά 33 έως 55%.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση στο EAT- Lancet 2019 δημιούργησε μια κατευθυντήρια γραμμή για την επιλογή τροφών, η οποία προβλέπει τον διπλασιασμό της ποσότητας φασολιών και ξηρών καρπών που καταναλώνουμε μέχρι σήμερα και τη μείωση του κόκκινου κρέατος και της ζάχαρης κατά 50% . Αν και αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για όλους, είναι μια ένδειξη της κατεύθυνσης προς την οποία πρέπει να βαδίσουμε – να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια να τρώμε περισσότερα φυτά και λιγότερη ζάχαρη και κρέας.

Πέρα ​​από το να προσέχετε τι υπάρχει στο πιάτο σας, ακολουθούν απλά, πρακτικά βήματα που μπορείτε να υιοθετήσετε για να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό στην καθημερινότητά σας.

Μειώστε τη σπατάλη των τροφίμων. Ένα συγκλονιστικό 40% όλων των τροφίμων που παράγεται πετιέται στα σκουπίδια. Προσπαθήστε να μην σπαταλάτε τα τρόφιμα εξαρχής, αλλά αν χρειάζεται να πετάξετε χαλασμένα τρόφιμα, φλούδες ή άλλα υπολείμματα της κουζίνας, μπορείτε να ξεκινήσετε να κομποστοποιείτε. Και εάν δεν γνωρίζετε τι είναι η κομποστοποίηση και πώς να την εφαρμόσετε, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Αναζητήστε την ετικέτα WaterSense. Αυτή η σφραγίδα μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τις πιο φιλικές προς το νερό βρύσες, ντους, ψεκαστήρες και τουαλέτες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε εδώ.

Μειώστε τη χρήση πλαστικού. Η ποσότητα νερού που χρειάζεται για την κατασκευή του πλαστικού μπουκαλιού, σύμφωνα με το Water Footprint Network, μπορεί να είναι έως και έξι έως επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή που περιέχει μέσα.

Βάλτε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας φυτά που θέλουν λίγο νερό. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, 30 με 60 τοις εκατό του γλυκού νερού στις αμερικάνικες πόλεις χρησιμοποιείται για το πότισμα του γρασιδιού. Από την άλλη μεριά τα αυτοφυή φυτά έχουν προσαρμοστεί να αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς πρόσθετο νερό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS