WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να πίνετε περισσότερο νερό -και πόσο πραγματικά χρειάζεστε


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Δεκεμβρίου 2021

Πώς να πίνετε περισσότερο νερό -και πόσο πραγματικά χρειάζεστε
Στον ανθρώπινο οργανισμό, το 70-75% της άλιπης μάζας αποτελείται από νερό, επομένως είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά.

Το σημερινό άρθρο θα σας αποκαλύψει τα οφέλη του νερού, πόσο νερό πρέπει να πίνετε και πώς να αυξήσετε την πρόσληψη του.

Το νερό είναι ένα άκρως θρεπτικό συστατικό και πολύ σημαντικό: μπορείτε να μείνετε μόνο λίγες μέρες χωρίς νερό πριν πεθάνετε. Πράγματι, το νερό εμπλέκεται σε πάρα πολλές σημαντικές σωματικές λειτουργίες.

Για παράδειγμα, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας μέσω του ιδρώτα, βοηθά στην αποβολή των αποβλήτων μέσω του ιδρώτα, της ούρησης και των κινήσεων του εντέρου, βοηθά στη λίπανση όλων των αρθρώσεων και των ιστών σας για την προστασία τους, σχηματίζει το σάλιο, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών σας.

Το νερό βοηθά επίσης στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών καθώς συμβάλει στη διάσπαση των τροφίμων, ενώ διαλύει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και μέταλλα.

Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ενέργεια, μειωμένη γνωστική λειτουργία, δυσκοιλιότητα, πέτρες στα νεφρά, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος…και πιο δυσάρεστα πράγματα.

Πόσο νερό χρειάζεστε

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί αριθμοί όσον αφορά την ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε την ημέρα. Άλλοι λένε 8 ποτήρια, άλλοι 1,5 λίτρο και κάποιοι άλλοι θέλουν 2 με 3 λίτρα.

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, έτσι και το πόσο νερό χρειάζεται ο καθένας ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το φύλο, το περιβάλλον, τη διατροφή, το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας, την υγεία, την εποχή κ.λπ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιδιώξετε μια γενική ποσότητα νερού για να πίνετε την ημέρα: περίπου 2-3 λίτρα, συμπεριλαμβανομένου του νερού από άλλες πηγές.

Επίσης είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις προσωπικές σας ανάγκες σε νερό, τις οποίες μπορείτε να αξιολογήσετε εξετάζοντας μερικούς δείκτες ενυδάτωσης.

Ο πρώτος και φαινομενικά πιο προφανή δείκτης είναι η δίψα, αλλά το να βασίζεσαι σε αυτήν μπορεί να μην είναι πάντα το ιδανικό. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν πολύ νερό και σπάνια νιώθουν δίψα, και άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται ήδη τις αρνητικές συνέπειες της αφυδάτωσης από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αισθάνονται δίψα.

Έτσι, ένας άλλος εύκολος τρόπος για να ελέγξετε το επίπεδο ενυδάτωσης σας είναι να κοιτάξετε τα ούρα σας. Εάν έχουν ένα σχεδόν διαυγές ή πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε το πιθανότερο είναι ότι είστε αρκετά ενυδατωμένοι. Πράγματι, οι νεφροί σας φιλτράρουν πολύ νερό μαζί με τα απόβλητα του σώματός σας. Εάν αυτά τα απόβλητα είναι πολύ συμπυκνωμένα, τότε τα ούρα σας θα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε περισσότερο νερό.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέχετε είναι τα επίπεδα ιδρώτα σας: εάν έχει ζέστη μέρα ή ασκείστε και ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι σημαντικό να πίνετε περισσότερο νερό για να το αντισταθμίσετε.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε , καλό είναι να πίνετε περισσότερο νερό, καθώς και εάν είστε άρρωστοι (έμετος, διάρροια, πυρετός…)

Πώς να πίνετε περισσότερο νερό

Τώρα που ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το νερό και την ποσότητα που χρειάζεστε, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πίνετε περισσότερο.

Το πρώτο πράγμα που προτείνω είναι να αντικαταστήσετε, όσο μπορείτε, τα συνηθισμένα ροφήματά σας με νερό. Αντί να πίνετε μια σόδα με το μεσημεριανό σας, πιείτε νερό. Αντί να πίνετε χυμό την ώρα του σνακ, πίνετε νερό. Κάντε συνήθεια το νερό να είναι το προεπιλεγμένο σας ποτό: μπορείτε να πίνετε άλλα ποτά ως λιχουδιά κατά καιρούς, αλλά το νερό να είναι αυτό στο οποίο θα απευθύνεστε πιο συχνά.

Ένα άλλο κόλπο που μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο νερό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι. Ορισμένα μπουκάλια έχουν επίσης μικρές γραμμές για να σας ενθαρρύνουν να πίνετε συγκεκριμένες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε επίσης να θέσετε μικρούς στόχους να πίνετε μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού κάθε μέρα και στη συνέχεια να καταρρίψετε αυτούς τους στόχους.

Και κάπου εδώ θα ήθελα να κάνω μια σημείωση: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πόσιμο νερό με ένα γεύμα μπορεί να επηρεάσει την πέψη ή να προκαλέσει φούσκωμα. Έτσι, εφόσον δεν έχετε προβλήματα όπως το ΓΟΠΝ, εφόσον δεν αισθάνεστε άσχημα όταν πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πίνετε νερό ενώ τρώτε το φαγητό σας. Δεν αραιώνει τα πεπτικά σας ένζυμα και δεν επηρεάζει την ταχύτητα πέψης σας.

Επίσης να θυμάστε ότι και άλλα πράγματα μετρούν στη συνολική πρόσληψη νερού:

Ο καφές, το τσάι, οι σούπες και οι ζωμοί είναι πολύ χρήσιμα, εάν προσπαθείτε να πάρετε περισσότερο νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συγκεκριμένα το καρπούζι, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα αγγούρια, το μαρούλι, τα κολοκυθάκια, το σέλινο και οι ντομάτες.

Εν ολίγοις το νερό είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί σωστά. Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές όσον αφορά την πρόσληψη νερού, αλλά το να στοχεύσετε σε 2-3 λίτρα την ημέρα και να βεβαιωθείτε ότι τα ούρα σας είναι αρκετά διαυγή, είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε εάν είστε ή όχι ενυδατωμένοι. Τέλος όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο περισσότερο θα το συνηθίσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.