WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση ώρα χρειάζεται για να χωνέψεις το νερό


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Δεκεμβρίου 2023

Πόση ώρα χρειάζεται για να χωνέψεις το νερό
pexels
Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό.

Όταν ήμασταν παιδιά μάθαμε ότι κάποιος μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά μόλις λίγες μέρες χωρίς νερό. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι χρόνια αφυδατωμένοι, επειδή δεν πίνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν κάνετε μια προσπάθεια να κρατήσετε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο, μπορείτε να πάρετε πολλά περισσότερα από αυτό σε αντάλλαγμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του πόσιμου νερού και τι συμβαίνει με το νερό αφού το πιείτε: πού πηγαίνει, πώς το χρησιμοποιεί το σώμα και πόσος χρόνος χρειάζεται για την πέψη του.

Γιατί είναι σημαντικό το νερό;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς νερό. Υποστηρίζει κυριολεκτικά όλες τις ζωτικές λειτουργίες σας και φροντίζει να είστε σε θέση να σκέφτεστε καθαρά και να λειτουργείτε κανονικά. Το νερό έχει επίσης εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην πεπτική διαδικασία.

Τι κάνει λοιπόν το νερό για την υγιή πέψη

Δημιουργία σάλιου

Το νερό αντιπροσωπεύει το κύριο συστατικό του σάλιου. Η πέψη ξεκινά ήδη από το στόμα σας όταν το σάλιο αρχίζει να διασπά την τροφή, γι' αυτό και το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στο πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας.

Απαλλαγή από τα απόβλητα του σώματος

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την εφίδρωση, την ούρηση και τις κανονικές κινήσεις του εντέρου μέσω των οποίων το σώμα σας απορρίπτει διάφορα είδη αποβλήτων. Ο ιδρώτας βοηθά το σώμα σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση εάν δεν αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά.

Χρειάζεται επίσης αρκετό νερό για την απέκκριση των κοπράνων, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε δυσκοίλιοι . Ένα άλλο όργανο που εμπλέκεται στην απομάκρυνση των αποβλήτων είναι οι νεφροί που τα φιλτράρουν πριν από την ούρηση. Εάν το σώμα σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, οι νεφροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζονται πέτρες.

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί εάν δεν πίνετε αρκετό νερό που μπορεί στη συνέχεια να έχει επιβλαβείς και αρνητικές συνέπειες . Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα έντερά σας δεν μπορούν να προσθέσουν νερό στα κόπρανα και πρέπει να το πάρουν απευθείας από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Αυτό οδηγεί σε αργή πέψη , δηλαδή ξηρά και σκληρά κόπρανα που είναι δύσκολο να αποβληθούν.

Βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών

Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια και ακόμη και μετά το φαγητό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει την τροφή με ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο. Επιπλέον, το βοηθά στη διάλυση βιταμινών, μετάλλων και άλλων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα τρόφιμα σας και στη μεταφορά τους σε διάφορα όργανα του σώματός σας.

Jenny.Gr
pexels

Πόση ώρα χρειάζεται για να χωνέψετε το νερό

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πώς χωνεύουμε το νερό, ή πώς το απορροφούμε. Κταρχάς να διευκρινίσω πως σε αντίθεση με τα τρόφιμα που χωνεύονται, το νερό απορροφάται στην πραγματικότητα από το σύστημά σας και έτσι το σώμα σας χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να «ασχοληθεί» με το νερό μετά την κατανάλωση. Εδώ λοιπόν δεν μιλάμε για πέψη αλλά για απορρόφηση.

Το νερό μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας πολύ γρήγορα και από το στόμα ταξιδεύει μέσω του οισοφάγου στο στομάχι σας. Τότε αρχίζει η απορρόφηση του και τελικά πηγαίνει στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ο χρόνος που το νερό απορροφάται στο στομάχι σας εξαρτάται από το πόσο έχετε φάει. Εάν πίνετε νερό με άδειο στομάχι, μπορεί να απορροφηθεί σε λιγότερο από 5 λεπτά αφού το πιείτε. Από την άλλη πλευρά, εάν φάγατε μεγάλη ποσότητα φαγητού πριν πιείτε νερό, η απορρόφηση του νερού μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες.

Όταν η διαδικασία στο στομάχι τελειώνει, το νερό πηγαίνει στο λεπτό έντερο το οποίο απορροφάται στις κυτταρικές μεμβράνες και στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό θα ενυδατώσει τα κύτταρα του σώματός σας, ώστε να μπορούν να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες χωρίς προβλήματα. Στη συνέχεια μετακινείται στο παχύ έντερο σας, όπου επαναρροφάται.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που μπορούν να διευκολύνουν την απορρόφηση του νερού

Πρώτον , το να πίνετε νερό με άδειο στομάχι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσετε γρήγορα το σώμα σας καθώς θα εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσα σε 5 λεπτά. Η διαδικασία θα είναι ακόμα πιο γρήγορη αν το νερό που πίνετε είναι πιο κρύο.

Δεύτερον , εάν πίνετε νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μπορεί να χρειαστεί το σώμα σας περισσότερα από 45 λεπτά για να το μετακινήσει μέχρι τα έντερα, επειδή το στομάχι σας θα είναι απασχολημένο με την πέψη της τροφής.

Τρίτον, εάν πίνετε ένα ποτήρι νερό μόνο αφού έχετε φάει, μπορεί να χρειαστούν 2 ώρες ή περισσότερες για να απορροφηθεί.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες προς όφελός σας για να προσδιορίσετε την καλύτερη ώρα για να πιείτε νερό, ανάλογα με το πόσο γρήγορα το χρειάζεστε ή το θέλετε στο σύστημά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.